InTownPost

Ακολουθήστε μας :

13
Κυρ, Ιουν
Tο διάβασαν 44 άτομα (44 Views)

«Ανάμεσά Μας»

Still-6


«Ανάμεσά Μας»

(Young Ahmed)

Είδος: Κοινωνικό δράμα

Παραγωγή: Γαλλία, Βέλγιο (2019)

Σκηνοθεσία των: Λικ και Ζαν-Πιερ Νταρντέν

Με τους: Ιντίρ Μπεν Αντί, Ολιβιέ Μπονόντ, Μιριέμ Ακχεντιού

Διάρκεια: 83'

Διακρίσεις: Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών 2019

Διανομή: Rosebud 21


O 13χρονος Αχμέντ που ζει στην μικρή βέλγικη πόλη στρέφεται φανατικά στην θρησκεία του Ισλάμ. Ο καθοδηγητής του, ένας ψευτό-ιμάμης τον απομακρύνει από την μόρφωση, την οικογένεια και τους φίλους του. Ο Αχμέντ αρχίζει να κατακρίνει τους πάντες και τα πάντα, ξεκινώντας από την μητέρα του, την αδελφή του, την καθηγήτρια του και όσους βαδίζουν και ενεργούν στην ζωή τους εκτός του αυστηρού νόμου της σαρίας.

Αφοσιώνεται στις προσευχές και παρακολουθεί στο διαδίκτυο θρησκευτικές τελετές της τζιχάντ, έχοντας ως πρότυπο τον εξάδελφό του που ακολούθησε τον ίδιο δρόμο και βρίσκεται στην Μεδίνα. Η καθηγήτρια του, η Ινές προσπαθεί να τον επαναφέρει στην πραγματικότητα και ο ιμάμης κατηγορεί την Ινές για αποστασία. Ο μπερδεμένος 13χρονος κατρακυλάει στην παρανόηση, που, τελικά, τον οδηγεί να θέλει να δολοφονήσει την καθηγήτρια του.


Οι γνώριμοι Βέλγοι, βραβευμένοι αδελφοί σκηνοθέτες Λικ και Ζαν-Πιερ Νταρντέν (δεν τρέφω κάποια συμπάθεια στα έργα τους), καταπιάνονται με μια ακόμα ιστορία που στα σπλάχνα της κτυπά το ανθρώπινο στοιχείο σε θρησκευτικούς ρυθμούς από μουσουλμάνους μετανάστες στην Ευρώπη. Ο φονταμενταλισμός, η στρατολόγηση και ο αποπροσανατολισμός που επιδιώκουν οι διαφωτιστές του κορανίου στους νόες των νεαρών μουσουλμάνων είναι κεντραρισμένα στον φακό των Βέλγων κινηματογραφιστών.

Στην αναζήτηση της χρυσή τομής στο ρεαλιστικό σενάριο της ταινίας, δηλαδή η τυφλή πίστη στην τζιχάντ από την μια πλευρά και ο δυτικός τρόπος ζωής από την άλλη, οι Νταρντέν δεν καταφέρνουν να ισορροπήσουν τα ειδικά βάρη των δυο περιπτώσεων και η πορεία που λαμβάνει ο έφηβος μουσουλμάνος στο αλώνι της βίας, αλλά και στην αναμόρφωση του στην συνέχεια είναι εντελώς εκτεθειμένα στην σφαίρα της βιάσης και της ωραιοποίησης. Η επιπόλαια προσέγγιση που γίνεται στο πεδίο του μετασχηματισμού των πεποιθήσεων και της ενηλικίωσης ενός μπερδεμένου αγοριού που βρίσκεται ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς κόσμους: σε αυτόν της Ανατολής και σε αυτόν της Δύσης, είναι απόλυτα επίπεδη και άτοπη. Σκηνοθετικά η ταινία δεν διαθέτει νεύρο, μηδέ σαφή διάδρομο θέσης και αντίθεσης και ηλεκτρισμό. Η τεχνική του κινούμενου μονοκάμερου, όπως μας έχουν συνηθίσει οι Βέλγοι αδελφοί σε όλες τις ταινίες τους, υφίσταται και εδώ. Αρχικά, το μήνυμα που περνάει η ταινία έχει ένα ενδιαφέρον το οποίο εξανεμίζεται στο πι και φι.

Οι Νταρντέν γλυκαίνουν έντεχνα και άκρως πολιτικά τις όποιες προθέσεις των μεταναστών για να καταλήξουν στην λογική, πως με την φροντίδα, την καθοδήγηση και την αγάπη εντός κρατικού, σωφρονιστικού καταστήματος ανηλίκων, εν είδει αγροτικής φάρμας, ακόμα και ένας φανατικός πιστός μπορεί να αλλάξει, ειδικά εάν είναι νέος σε ηλικία. Φαιδρή αντιμετώπιση του θέματος, ειδικά στον τομέα της αναμόρφωσης. Το δε μεταβατικό στάδιο στο σενάριο, που θα ήταν και το ριψοκίνδυνο εγχείρημα της υπόθεσης, είναι σαθρό, αδιάφορο και οι συναισθηματικές εξάρσεις χάνονται στην αμμοθύελλα της προχειρότητας. Αλλάχ ουάχμπαρ μον αμί…


Photo gallery: «Ανάμεσά Μας»

«Η Ωραία της Ημέρας»
«Μήλα»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/