fbpx

banner αεροδρομίου

«Alpha»

 

 

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

gpapaiossif@intownpost.com

 

  • Είδος: Περιπέτεια εποχής
  • Παραγωγή: ΗΠΑ (2018)
  • Σκηνοθεσία: Αλμπερτ Χιούς
  • Με τους: Κόντι Σμιτ-ΜακΦι, Γιοχάνες Χαουκούρ Γιοχάνεσον
  • Διάρκεια: 93’
  • Διανομή: Feelgood Entertainment

Ευχάριστη, καλοφτιαγμένη ψηφιακά περιπέτεια για όλη την οικογένεια. Θέμα που ακολουθεί τα επιτυχημένα χνάρια του «Ασπροδόντη» και την σχέση του ανθρώπου με το βασίλειο των ζώων. Προσεγμένη παραγωγή, περιπέτεια, συναίσθημα και σκηνοθεσία με ρυθμό, ιδανική για να παρακολουθήσεις την πλοκή άνευ κούρασης και βαριεστιμάρας.

Το πανέμορφο τετράποδο που επιλέχθηκε για να υποδυθεί τον λύκο Alpha είναι ένα τσεχοσλοβάκικο λυκόσκυλο, που μπορεί να εκπαιδευτεί και μοιάζει πολύ στον πρόγονο του, τον λύκο. Η ράτσα αυτή δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’50 από τον στρατό και είναι διασταύρωση γερμανικού ποιμενικού και του λύκου των Καρπαθίων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Περιττό να προσθέσω, πως ο πεντάχρονος Τσακ είναι κούκλος και παίζει απίθανα, κλέβοντας τις εντυπώσεις. Στην σχέση του πρωταγωνιστή και του «λύκου» η παραγωγή έκανε θαύματα, καθότι όπου συμμετέχουν ζώα, και δη προϊστορικά, ως γνωστόν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, οπότε τον λόγο λαμβάνει η ψηφιακή τεχνολογία. Ο 22χρονος Αυστραλός πρωταγωνιστής Κόντι Σμιτ-ΜακΦι (τον είδαμε στον «Δρόμο» στον ρόλο του πιτσιρικά γιου του Βίγκο Μόρντενσεν το 2009), εδώ υποδύεται τον Κέντα, τον νεαρό, φιλόζωο, γιο του αρχηγού της φυλής, που ήρθε η στιγμή να ενηλικιωθεί ακολουθώντας τους πολεμιστές στο ετήσιο σκληρό κυνήγι για να φέρουν τροφή στον καταυλισμό πριν τον χειμώνα.

Στο ολιγόλογο σενάριο, καθότι το σημείο στήριξης της ταινίας είναι η επικοινωνία του νεαρού με τον λύκο, η παραγωγή έπρεπε να βρει μια διάλεκτο που να είναι άγνωστη και να έχει κάποια επαφή με την παλαιοιστορία της Ευρώπης του 20.000 π.χ. και τους Κρο Μανιόν. Λόγω έλλειψης φυσικά κάποιου αρχείου της γλώσσας αυτής, η παραγωγή απευθύνθηκε σε μία ομάδα ανθρώπων που έχει δημιουργήσει γλώσσες για το «Game of Thrones», το «Avatar», το «Superman». Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες σκληρής δουλειάς και τελικά επινοήθηκε μία λειτουργική γλώσσα με λεξιλόγιο 500 λέξεων. Οι ηθοποιοί πήραν από ένα εγχειρίδιο με φωνητικές οδηγίες, έκαναν μαθήματα, το έριξαν στην μελέτη για να μάθουν τη γλώσσα όχι και τόσο επιτυχημένα, βέβαια, αλλά δεν είναι το ζητούμενο. Η φωτογραφία εκπληκτική, καθώς ο φυσικός διάκοσμος της ταινίας είναι από τοπία του Καναδά και από το «Πάρκο των Δεινοσαύρων», ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας της Unesco, εκεί που έχουν ανακαλυφθεί 150 πλήρεις σκελετοί δεινοσαύρων, χρονολογημένοι στα 75 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Στην Ευρώπη του 20.000 π.Χ., μετά το τέλος των παγετώνων, ο νεαρός Κέντα, αφού περνάει την δοκιμασία της λόγχης είναι έτοιμος να ακολουθήσει μαζί με τον αρχηγό και πατέρα του τους καλύτερους της φυλής του στο ετήσιο κυνήγι για την εξασφάλιση της τροφής. Κατά την διάρκεια της επικίνδυνης θήρευσης, ο Κέντα τραυματίζεται και πέφτει σε ένα χάσμα που δεν είναι προσβάσιμο. Τον θεωρούν νεκρό, ο σκληρός πατέρας του στεναχωριέται για την απώλεια, τον αφήνουν και μόλις τελείωσαν το κυνήγι έφυγαν. Ο νεαρός είναι ζωντανός, μόνος και πρέπει να μάθει να επιβιώνει μόνος του στην άγρια φύση. Εξημερώνει έναν λύκο που τραυμάτισε ο ίδιος και τον έχει εγκαταλείψει η αγέλη του, κι έτσι μαθαίνουν να στηρίζονται ο ένας στον άλλον. Γίνονται γρήγορα σύμμαχοι και αντιμετωπίζουν αμέτρητους κινδύνους και δυσκολίες για να επιστρέψουν στους δικούς τους, πριν αρχίσει ο χειμώνας.

Ο 46χρονος, Αμερικανός παραγωγός και σκηνοθέτης Αλμπερτ Χιούς, έπειτα από το κινηματογραφικό του ντεμπούτο «Ο Εκλεκτός» (The Book of Eli – 2010) με τον Ντένζελ Γουάσινγκτον, ταινία που την σκηνοθέτησε παρεάκι με τον αδελφό του Άλεν, γνωστοί και ως Χιούζ Μπράδερς, άνευ αδελφού αυτή την φορά κατασκευάζει τον «Alpha». Έντιμο παιδικό concept, που θα λειτουργήσει στον διάδρομο που ανοίγεται σιγά σιγά προς Χριστούγεννα μεριά. Ε, μαζί με τα δεκάχρονα μπορούν να την δουν και οι μπαμπάδες «νταντάδες».