fbpx

banner αεροδρομίου

 

All About Eve & Julianne Regan 2019: το BBC Documentary, το βιβλίο και λίγα λόγια με την Julianne, του Νάσου Καββαθά

Νάσος Καββαθάς

Νάσος Καββαθάς

jokersbonus@yahoo.com

Για το αγγλικό κείμενο εδώ

Πριν από έξι μήνες κυκλοφόρησα ένα “2018 AAE / Julianne Regan Retrospect”, (ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδώ και στα ελληνικά εδώ), κι οι αντιδράσεις ήταν αναπάντεχα υπέροχες.

Έκτοτε υπήρξαν κάποιες εξελίξεις, με σημαντικότερη την προβολή του ντοκυμαντέρ ‘Top of the Pops /TOTP/ The story of 1988’ στο BBC4, (προβλήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019, δείτε link), όπου καταγράφεται εκτενώς το επεισοδιακό περιστατικό που συνέβη λόγω ενός λάθους των τεχνικών του ζωντανού εκείνου προγράμματος, με το ‘Marthas Harbour’ των All About Eve – φάση που συζητήθηκε πολύ τότε, το 1988, και εντέλει λειτούργησε θετικά. (Δείτε το video που έφτιαξα μόνο με τα AAE αποσπάσματα – λινκ για ολόκληρο το ντοκυμαντερ υπάρχει στην περιγραφή του video).

Παράλληλα, αυτές τις μέρες η Julianne γράφει ένα memoir, ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, δίνοντας κάποια πρώτα ‘στίγματα’ σε φίλους και οπαδούς. Γιορτάζει επίσης το άλμπουμ ‘Synchronized’ του 1999 ‘Jules & Jim’ (w Jean-Marc Lederman) με μια νέα έκδοση που περιλαμβάνει ολόκληρο το άλμπουμ και 2 ακυκλοφόρητα κομμάτια.

Λίγα λόγια με τη Julianne

Σε μερικές από τις δηλώσεις της σε social media και σε ένα σύντομο διάλογο που είχαμε σε ένα τμήμα «σχολίων», η Julianne είναι ανένδοτη ότι δεν θα υπάρξει επανένωση AAE οποιουδήποτε γνωστού line-up.
Την οποία κατανοώ πλήρως – έχει συμβεί και σ’ εμένα.
Δεν χρειάζεσαι καμία τοξικότητα στη μουσική ομάδα σου – και γενικά στη ζωή σου. Αλλά…
Αλλά τι γίνεται με την πρόσληψη κάποιου «νέου αίματος»; Νέοι μουσικοί ή ακόμα και session παίκτες.

Ρίξτε μια ματιά σε ένα μέρος του ενδιαφέροντος διαλόγου μας που ακολούθησε τη δημοσίευση της Julianne Where did it all go wrong/right?’ και που παραθέτω στο πλάϊ.

Μπορώ να φανταστώ αρκετούς τρόπους που θα μπορούσε να λειτουργήσει μια ‘επιστροφή’.
Πολλοί bandleaders είχαν μια «περιστρεφόμενη πόρτα» – όπως την ονομάζουμε – ως πολιτική στα συγκροτήματά τους. Και λειτούργησε θετικά γι ‘αυτούς.
Και ούτως ή άλλως, το πιο σημαντικό ταλέντο εδώ, η Julianne, είναι στην ουσία η μόνη απαραίτητη παρουσία των ΑΑΕ.
Μπορεί να κάνει ό, τι της αρέσει – εξάλλου και το δικό της όνομα είναι επίσης αναγνωρίσιμο.
Έτσι, μην κρατάτε την αναπνοή σας, αλλά μπορεί να αρχίσει να λάμπει ένα μικροσκοπικό φως στον ορίζοντα.

Εν τω μεταξύ, κάποια σπάνια βίντεο μεταφορτώθηκαν (τόσο επίσημα όσο και από τους οπαδούς), καθώς και άλλο vintage υλικό: φωτογραφίες, συνεντεύξεις, δελτία τύπου, αναμνηστικά, κ.α.
Και μια γλυκιά ανακοίνωση/trailer για ένα επερχόμενο επίσημο AAE video στο youtube.

All About Eve Live in Glastonbury 1989 restored

Στις τρέχουσες ειδήσεις των ΑΑΕ είναι και το τρέιλερ αυτής της μεγάλης συναυλίας, στο Glastonbury 1989, μια απόδειξη της αξίας των ΑΑΕ.

Το πλήρες βίντεο της συναυλίας θα αναρτηθεί ακριβώς 30 χρόνια μετά την εκδήλωση, στις 16 Ιουνίου 2019, σε λίγες μέρες από τώρα δηλαδή.

Πολύ ωραία κίνηση.

Στο μεταξύ, η άποψή μου έγινε ελαφρώς πιο φιλική προς τον υπάρχοντα κατάλογο των AAE: Το άλμπουμ ‘Touched by Jesus’ (1990) είναι εύκολα μια καλή παρέα για τα πρώτα δύο μεγαλοπρεπή άλμπουμ [All About Eve (1987), Scarlet and other stories (1989)].
(Προσωπική σημείωση: το TBJ κυκλοφόρησε την ημερομηνία των γενεθλίων μου!)
Ακόμη και το 4ο άλμπουμ ‘Ultraviolet’ (1992) με την προβληματική του μίξη, έχει τις δικές του γοητείες – δε γίνεται να μάχεσαι απεριόριστα για τα ίδια παλιά θέματα, το παίρνεις όπως είναι κι αν σ’ αρέσει. Εν απουσία οτιδήποτε νέου – ή unreleased – το «UV» ως το τελευταίο πλήρες στούντιο άλμπουμ είναι μια ηχητική επίσκεψη για όταν έχεις την κατάλληλη διάθεση.
(Περισσότερα links για μουσικές των ΑΑΕ στα links στην κορυφή του κειμένου).
Για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς υπάρχουν πάμπολλα ‘καλούδια’ στο youtube και αλλού: demos, βιντεοσκοπημένες παλιές συναυλίες κ.α. – από τα αγαπημένα μου είναι ένα βίντεο από το 1985 στο Croydon Underground στο Λονδίνο.

‘Keepsakes’: the 5th element 

Η συλλογή “Keepsakes” (2006) είναι στην πραγματικότητα η τέλεια προσθήκη στα 4 στούντιο άλμπουμς, καθώς διαθέτει αξιόλογο πρωτότυπο νέο υλικό του 2006 – τα τραγούδια “Keepsakes” και “Raindrops” είναι standouts – καθώς και πολλά άλλα unreleased πράγματα και διατηρώντας ένα ‘Best of’ vibe.
Οι σημειώσεις στο βιβλιαράκι της έκδοσης είναι ενδιαφέρουσες και στο dvd υπάρχουν όλα τα video clips, συνεντεύξεις, και ακόμη περισσότερα.
Συνιστώ ανεπιφύλακτα το άλμπουμ “Keepsakes” σε οποιονδήποτε: για τους ακροατές που δεν είναι πρόθυμοι να ‘ψάξουν’ περισσότερο τους AAE, αυτή η αξιόλογη συλλογή (που έγινε από την ίδια τη μπάντα) θα μπορούσε να είναι όλα (για την Εύα) για να παίξουν στα cd / dvd players τους.
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπήρξε μια χαμένη ευκαιρία για περιοδεία “Keepsakes”, (ή τουλάχιστον για λίγες επιλεγμένες ημερομηνίες), τότε, το 2006.

Το «χαμένο» υλικό

Υπάρχουν επίσης πολλά τραγούδια που παίχτηκαν μόνο ζωντανά σε συναυλίες AAE που ποτέ δεν κυκλοφόρησαν σωστά.
Πρόσφατα απέκτησα το αντίγραφό μου «Keepsakes», συμπληρώνοντας τουλάχιστον τις απαραίτητες ηχογραφήσεις των ΑΑΕ.
Είναι καιρός να ψάξουμε βαθύτερα στα δύο albums των ‘Mice’ – ήταν το συγκρότημα της Julianne Regan στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ένα πολύ ενδιαφέρον ‘χαμένο επεισόδιο’.

Yesterday goodbye 

Παίζω AAE τραγούδια στις καλοκαιρινές μου ακουστικές συναυλίες στη Σκιάθο, κυρίως στο αγγλικό κοινό, ανάβοντας σπίθες ΑΑΕ εδώ και εκεί. Στο live μου μάλιστα στις 8 Ιουνίου, αφηγήθηκα στο κοινό το περιστατικό με το Martha’s Harbour στο Top of the Pops και πολλοί το θυμούνταν. Στη συνέχεια βέβαια έπαιξα το τραγούδι.
(Νομίζω ότι είμαι μάλλον ένας από τους λίγους, αν όχι ο μόνος στον κόσμο, που παίζει ζωντανά οποιοδήποτε τραγούδι των AAE! Σκέφτομαι ακόμη και να ηχογραφήσω κάποια από αυτά τα σπουδαία τραγούδια στο στούντιο).

Άντε λοιπόν, ακολουθήστε τα links και ανακαλύψτε αυτές τις ηχητικές ομορφιές. (Για όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους AAE και πολλά περισσότερα κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο προηγούμενο άρθρο μου, στην κορυφή του κειμένου).

Προφανώς, στο επόμενο κομμάτι των «All About Eve Files» μου θα έχουμε περισσότερα και συναρπαστικότερα νέα: το επερχόμενο βιβλίο της Julianne Regan κ.α.
Και να προσθέσω: αυτή η έκδοση του βιβλίου θα ήταν επίσης ένας καλός λόγος για κάποια Live δράση.
Λέμε τώρα.

AAE Links:

http://www.julianneregan.co.uk

https://www.youtube.com/channel/UCdai20tn5Fn-4VZX_J3Dx2Q

Facebook:

https://www.facebook.com/JulianneRegan001/