InTownPost

Ακολουθήστε μας :

22
Τετ, Σεπ
Tο διάβασαν 113 άτομα (113 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο», του Λόρενς Ντάρελ (Lawrence Durrell)

DARELL222-ITP0067EXON01
Συγγραφέας: Λόρενς Ντάρελ (Lawrence Durrell)

Μετάφραση: Μαριάννα Παπουτσοπούλου

Επιμέλεια έκδοσης: Άννα Σταυροπούλου

Πρωτότυπος τίτλος: «The Alexandria Quartet»

Πρώτη δημοσίευση της τετραλογίας: από το 1957 έως το 1960

Είδος: Μυθιστόρημα ιστορικής περιόδου

Τίτλοι της τετραλογίας: Τζαστίν (1957) – Μπαλτάζαρ (1958) - Μαουντόλιβ (1958) – Κλέα (1960).

Σελίδες: 1.000

Τιμή: € 20

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2009

Εκδόσεις: Μεταίχμιο


Το αριστούργημα του Λόρενς Ντάρελ, ενός από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς του β΄μισού του 20ού αιώνα, είναι ένα ολοζώντανο έργο το οποίο επαινέθηκε όσο λίγα. Τζαστίν, Μπαλτάζαρ, Μαουντόλιβ και Κλέα, τα πρόσωπα που δίνουν το όνομά τους στα βιβλία αυτής της τετραλογίας, διαπλέκονται μεταξύ τους ενώ πέμπτη πρωταγωνίστρια η πόλη της Αλεξάνδρειας, εξωτική και παρηκμασμένη, γεμάτη ομορφιά και γραφικότητα, σύμβολο ενός κόσμου κατεξοχήν ερωτικού. Αιχμηρό χιούμορ, αλήθεια και όνειρο.

Γράφει ο συγγραφέας Λόρενς Ντάρελ: «τα τέσσερα μυθιστορήματα είναι μια εξερεύνηση της σχετικότητας και των εννοιών της συνέχειας και της σχέσης υποκειμένου -αντικειμένου, με θέμα τη σύγχρονη αγάπη. Τα πρώτα τρία βιβλία προσφέρουν την ίδια αλληλουχία των γεγονότων μέσα από πολλές απόψεις, επιτρέποντας ατομικές προοπτικές ενός ενιαίου συνόλου των γεγονότων. Το τέταρτο βιβλίο δείχνει αλλαγές με την πάροδο του χρόνου».

Το 1998, η Σύγχρονη Βιβλιοθήκη κατέταξε το «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» στον αριθμό 70 στη λίστα με τα 100 καλύτερα αγγλόφωνα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα.


O συγγραφέας Λόρενς Ντάρελ


Έγραψαν για το βιβλίο:

«Κοσμοπολίτης -αλλά Δυτικός- ο συγγραφέας καταφεύγει στον Φρόιντ για να μεταβεί από τη σχετικότητα των μεγεθών στη σχετικότητα της προσωπικότητας που τα ψυχικά της κοιτάσματα είναι συστατικά στοιχεία της ατμόσφαιρας, μέρος μιας νέας αρμονίας, περίπλοκων παθών αλλά και μικρών πολλαπλών δραμάτων που συνθέτουν μια ολόκληρη εποχή. Τα αυτοβιογραφικά στοιχεία είναι τόσα που οδηγούν στον πειρασμό να διαβάσει κανείς το βιβλίο ως ένα είδος έμμεσης αυτοβιογραφίας του Ντάρελ. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν θα το συνιστούσα γιατί έτσι χάνεται η μαγεία του βιβλίου, η διαβρωτική επίδρασή του που πολύ συχνά θυμίζει Προυστ και το δηκτικό του χιούμορ, αναπόσπαστο τμήμα μιας ποιητικής του Ντάρελ όπου η ευαισθησία και η κριτική αποτίμηση προσώπων, καταστάσεων και συμβάντων εναλλάσσονται πολλές φορές στην ίδια παράγραφο.

»Το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο αποτελεί έναν ύμνο, όπως και έναν αποχαιρετισμό προς το ύφος, από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα ατμόσφαιρας της μεταπολεμικής εποχής, η σημασία του οποίου μάλιστα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν σκεφθεί κανείς ότι η εποχή στην οποία παραπέμπει αναδύεται μέσα από το προοίμιό της. Ειδικά για μας έχει ειδικότερη σημασία αφού ενέπνευσε ένα από τα καλύτερα έργα της μεταπολεμικής πεζογραφίας μας: τις Ακυβέρνητες πολιτείες του Στρατή Τσίρκα.» (Αναστάσης Βιστωνίτης, Το Βήμα, 7/2/2010)


Ο Λώρενς Τζωρτζ Ντάρελ (Lawrence George Durrell) γεννήθηκε στην Ινδία στις 27 Φεβρουαρίου 1912 από γονείς Άγγλους αποικιοκράτες και έφυγε από την ζωή στην Γαλλία στις 7 Νοεμβρίου 1990. Ήταν εκπατρισμένος Άγγλος μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός, ταξιδιωτικός συγγραφέας και πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών στον δεύτερο μεγάλο πόλεμο. Αντιστεκόταν στη σύνδεσή του με τη Αγγλία και προτιμούσε να λογίζεται ως «πολίτης του κόσμου»: χαρακτηρίσθηκε ως «άπατρις» το 1968, με την τροποποίηση της Commonwealth Immigrants Act του 1962. Για τον λόγο αυτό του αρνήθηκαν το δικαίωμα εισόδου ή εγκατάστασης στην Αγγλία με τις νέες διατάξεις και ήταν υποχρεωμένος να κάνει αίτηση για βίζα για κάθε του είσοδο στη χώρα Θεωρούσε παραπλανητική την αγγλική κουλτούρα, την οποία περιέγραψε ως «τον αγγλικό θάνατο».

Νυμφεύθηκε τέσσερις φορές και απέκτησε από μια κόρη με κάθε μία από τις δύο πρώτες του γυναίκες. Το γνωστότερο έργο του είναι η τετραλογία «Αλεξανδρινό κουαρτέτο», ενώ μεγάλο μέρος της δημιουργίας του έχει επηρεασθεί από τη μακρόχρονη διαμονή του στην Ελλάδα.


Πρόταση για διάβασμα: «Ματθαίος Μουντές: Η αντοχή ...
Πρόταση για διάβασμα: «Πετάω στο Νηπιαγωγείο», της...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/