InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Σαβ, Οκτ
Tο διάβασαν 529 άτομα (529 Views)

«Αγκάλιασε ο ουρανός» τον Σπύρο Γιατρά

GIATRAS111-ITP009


«Ο αετός πεθαίνει στov αέρα ελεύθερος και δυνατός

Της απovιάς όταv τov βρίσκει σφαίρα τον αγκαλιάζει ο ουρανός…»


«Ο «Αετός» του Σπύρου Γιατρά είναι ο «ύμνος» της σχολής Ικάρων. Γράφτηκε σε ταφόπλακες παιδιών που σκοτώθηκαν σε πολεμικές συρράξεις. «Είναι κάτι που δονεί την ψυχή του έθνους. Από τα μικράτα μου ήθελα να γράψω ένα τραγούδι που να περιλαμβάνει αυτές τις σκέψεις μου», είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του για τον «Αετό» που «απογείωσε το λαϊκό τραγούδι» όπως εύστοχα σχολιάστηκε.

Έτσι, λοιπόν, σαν το δικό του αετό διέσχισε τους αιθέρες ο Σπύρος Γιατράς και κατευθύνθηκε στου παραδείσου τα μπουζούκια για να χαρίσει κι άλλες επιτυχίες στους ερμηνευτές εκεί…

Ο Σπύρος Γιατράς με τον Στράτο Διονυσίου


Από τους καλύτερους στιχουργούς των τελευταίων δεκαετιών, έπαιζε στις συνοικίες των πλουσίων και των λαϊκών τάξεων. Ήταν φτιαγμένος να ζει με τους άλλους τη χαρά και τον πόνο και να μοιράζεται ανθρώπινες στιγμές και καταστάσεις με μοναδικό τρόπο. Να εξυμνεί την ομορφιά, τη γυναίκα που ανακάλυψε ότι η καρδιά της είναι άβυσσος, τον έρωτα και την αληθινή αγάπη το πιο δυνατό συναίσθημα, που συνεπάγεται προσφορά ηρεμίας και σταθερότητας.

Στο άκουσμα των στίχων του συγχωρεμένου του Γιατρά αφήνουμε στην άκρη τις μουσικές μας προτιμήσεις και σιγοτραγουδάμε τις επιτυχίες του, διώχνοντας τα ντέρτια και τους καημούς μας. Στίχοι του τραγουδήθηκαν από γνωστές φωνές της κάθε εποχής: «Αν Δεν Είχα Και Σένανε» (Γιάννης Πάριος), «Της Γυναίκας Η Καρδιά», «Νομίζεις», «Καλύτερα Μαζί Σου Και Τρελός», «Μας Υποχρέωσες» (Στράτος Διονυσίου), «Όλα Τα 'Δωσα Σε Σένα» (Δημήτρης Κοντολάζος), «Τηλέφωνο» (Θέμης Αδαμαντίδης), «Επειγόντως» (Δούκισσα), «Ένα Σου Σημάδι Μόνο» (Αντύπας), «Λέγε Ό,τι Θες», «Άλλοθι», «Δεν Πάω Πουθενά» (Βασίλης Καρράς), «Όλα Σ' Αγαπάνε» (Αντύπας), «Ο Αετός», «Σώμα Μου», «Μήπως Είμαι Τρελός» (Νότης Σφακιανάκης), «Ένας Θεός» (Πλούταρχος), «Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης» (Νίκος Μακρόπουλος), και άλλα αξέχαστα τραγούδια του.

Ο Σπύρος Γιατράς με τον Γιάννη Πάριο


«... Τις χαρές και τις λύπες μας τις διαλέγουμε πολύ πριν τις αισθανθούμε. Εγώ διάλεξα τι θα κάνω, μου αρέσει αυτό που κάνω και θα το κάνω για όσο αντέχω και υπάρχω. Είμαι οπτικός με την ίδια αγάπη και θέρμη που είμαι και στιχουργός, αν και είμαι από μικρός παντρεμένος με τη λογοτεχνία και το διάβασμα.»

Αυτή ήταν η αλήθεια του Σπύρου Γιατρά, που όταν τον συναντούσες στο κατάστημα οπτικών των, στην περιοχή του Ζωγράφου και δεν σού περνούσε από το μυαλό πως είναι αυτός που κρύβεται πίσω από τα πιο αγαπημένα λαϊκά τραγούδια όλων των εποχών.

Ο Σπύρος Γιατράς μεγάλωσε φτωχός ανάμεσα σε πλούσιους. Η οικογένειά του μετανάστευσε για πολλά χρόνια στη Νότιο Αφρική. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, σε ηλικία 27 ετών, ήταν πια διπλωματούχος οπτικός, επάγγελμα που εξάσκησε με ιδιαίτερη αγάπη και ζήλο χωρίς διακοπή, θέλοντας να είναι κοντά στον κόσμο.

«Ήμουν ένα άτακτο παιδί, ήμουν πάρα πολύ καλός μαθητής, αντιδραστικός και επειδή η επανάσταση των όπλων είναι δεύτερη πρώτα η επανάσταση της σκέψης, ήμουν επαναστάτης», είχε πει ο ίδιος για την παιδική του ηλικία.

Τα πρώτα του τραγούδια τα έγραψε σε συνεργασία με τον συμμαθητή του Βαγγέλη Πιτσιλαδή. Στην συνέχεια συνεργάστηκε με άλλους σημαντικούς Έλληνες συνθέτες (Αντώνης Βαρδής , Νίκος Λαβράνος, Γιάννης Πάριος) αλλά το δίδυμό του με τον Χρυσοβέργη άφησε εποχή στην νεότερη ελληνική δισκογραφία.

Εδώ και ένα μήνα, ο Σπύρος Γιατράς νοσηλεύονταν αρχικά στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο και στη συνέχεια στο Ιατρικό κέντρο Αθηνών. Ξεκίνησε για μια επέμβαση ρουτίνας, αλλά δυστυχώς έπειτα από κάποιες επιπλοκές δεν τα κατάφερε και ολοκλήρωσε τον κύκλο της ζωής του στα 77 του χρόνια.

Άφησε όμως πίσω τόσο ανέκδοτο υλικό γεμάτο αλήθειες , γεμάτο έμπνευση που θα συντροφεύει και τις επερχόμενες γέμιζες και θα είναι μια τεράστια περιουσία για το λαϊκό τραγούδι.

Καλό ταξίδι νάχεις Σπύρο μας.

Προκήρυξη του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μουσικής...
142 Δημιουργοί ζητούν από την Υπουργό Πολιτισμού, ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/