fbpx

banner αεροδρομίου

 

«Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες για Αυτούς που Μένουν Πάντα Παιδιά», της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

smaragdamichalitsianou@gmail.com

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο η αγαπημένη γιορτή των παιδιών, αλλά και των μεγάλων, που «συλλογιούνται τ΄ άστρα πίσω από την καταχνιά και η καρδιά τους φωτίζεται σαν χριστουγεννιάτικο τζάμι», όπως γράφει ο πρίγκιπας της ελληνικής ποίησης, ο Τάσος Λειβαδίτης.

Το νόημα της Γέννησης του Χριστού, πριν 2019 χρόνια, της πιο συγκινητικότατης γιορτής του χρόνου σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, την «κορυφή  των κορυφών» κατά τον Κωνσταντίνο Καβάφη, φέρνει  την ελπίδα και την αισιοδοξία στους ανθρώπους που τόσο ανάγκη έχουν.

Οι μεγάλοι τα Χριστούγεννα βγαίνουν από την πεζή καθημερινότητα, ονειρεύονται και φορτίζονται συγκινησιακά  στη θέα του Χριστουγεννιάτικου δένδρου, ταξιδεύουν σε όμορφους τόπους με το πατροπαράδοτο στολισμένο με λαμπιόνια καραβάκι,  παραφυλάνε στο τζάκι να δουν τον άγιο Βασίλη, απολαμβάνουν χωρίς άγχος τα γιορτινά οικογενειακά τραπέζια με τα παραδοσιακά φαγητά και τα γλυκά, όπου έρχονται σε επαφή με καλούς φίλους και αγαπημένους συγγενείς και βάζουν στην άκρη κάθε αρνητική σκέψη, γιατί βρίσκουν λίγο χρόνο να ξεκουραστούν σωματικά και ψυχικά.

Διαβάζουν παραμύθια και η λογοτεχνία είναι πλούσια και πολυγραφότατη από ιστορίες αυτής της μεγάλης γιορτής για τους ενήλικες. Ευκαιρία να σάς προτείνουμε ορισμένα βιβλία με ιστορίες και χριστουγεννιάτικα διηγήματα για εσάς τους μεγάλους , που κυκλοφορούν από όλους τους εκδοτικούς οίκους , από την ελληνική και παγκόσμια κοινότητα, και  συντηρούν το παραμυθένιο σκηνικό αυτών των ημερών και το πιο σημαντικό μας δείχνουν το δρόμο για να αναζητήσουμε τα συναισθήματά μας.

Συλλογικό Έργο για τα  Ελληνικά Χριστούγεννα, εκδόσεις Μεταίχμιο

Περιέχει επτά ιστορίες των σημαντικότερων ανθρώπων της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού, που με το πνεύμα και την ποιότητά τους κάνουν την ανάγνωση μοναδική, προσφέροντας πλούσια τροφή για σκέψη και συναίσθημα: Ανδρέας Καρκαβίτσας, Φώτης Κόντογλου, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, γράφουν ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινή ζωή. Αναλύουν τα βάσανα ναυτικών, ανθρώπων που προσπαθούν να σώσουν και να διατηρήσουν την αθωότητα στην ψυχή τους, ανθρώπων που απογοητεύονται από τα σκληρότητα των συνανθρώπων τους, προκειμένου να δείξουν ότι το μεγαλείο της ψυχής μπορεί να υπερκεράσει τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Όμορφα διηγήματα, δίνουν μια διαφορετική όψη στα προβλήματα που μας ταλανίζουν και προκαλούν ποικίλα όμορφα, και αγνά συναισθήματα.

Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό,            εκδόσεις Ψυχογιός

Τα Χριστούγεννα συναντάμε μια έντονη υποκρισία, μια υποκρισία με κίνητρο αγαθό, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν παύει να συνιστά υποκρισία. Η βασίλισσα του αστυνομικού μυστηρίου, η Αγγλίδα συγγραφέας Άγκαθα Κρίστι και ο αγαπημένος επιθεωρητής Ηρακλής Πουαρό δημιουργούν μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή ατμόσφαιρα αγωνίας τις χριστουγεννιάτικες ημέρες.  

Είναι παραμονή Χριστουγέννων και στην έπαυλη των Λι έχει μαζευτεί όλη η οικογένεια, ακόμα και μέλη χαμένα για χρόνια, για να περάσουν μαζί τις γιορτινές μέρες. Μετά το δείπνο, όμως, αντί για τραγούδια και ευχές, ακούγονται από το δωμάτιο του ηλικιωμένου Σίμεον Λι ο πάταγος από έπιπλα που αναποδογυρίζουν και, στο τέλος, μια απόκοσμη κραυγή αγωνίας και πόνου. Ο πατριάρχης της οικογένειας κείτεται νεκρός μέσα σε μια ανεξήγητα μεγάλη λίμνη αίματος, ενώ η πόρτα του δωματίου είναι κλειδωμένη από μέσα. Ο Ηρακλής Πουαρό, που βρίσκεται στην περιοχή προσκεκλημένος του διευθυντή της αστυνομίας, προσφέρεται να βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου. Αντί, όμως, να βρει τους συγγενείς σοκαρισμένους, να πενθούν για την απώλεια του δικού τους ανθρώπου, τους βρίσκει να κοιτιούνται με καχυποψία, έτοιμοι να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλον. Σύντομα θα αποκαλυφθεί πως ο καθένας τους είχε τους δικούς του λόγους να μισεί τον τυραννικό γερο-Σίμεον.

Τα  Διηγήματα των Χριστουγέννων, Συλλογικό, εκδόσεις Αρμός

Περιλαμβάνει το «Θείον όραμα» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, που την αγρυπνία μιας συντροφιάς μεροκαματιάρηδων της θάλασσας κάποια χριστουγεννιάτικη νύχτα, για να μας κοινωνήσει στα γνησίως ανθρώπινα. Τον «Γιάννη τον Βλογημένο», του Φώτη Κόντογλου, βάζει τον Αϊ-Βασίλη να οδοιπορεί αποκαρδιωμένος από την ανθρώπινη αδιαφορία ανάμεσα στα παγωμένα φτωχοχώρια για να ανταμωθεί στο φτωχότερο απ’ αυτά μ’ ένα νεαρό άγιο του λαού. Και το «Άνθος του γιαλού» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Εδώ ο κυρ Αλέξανδρος, ο μυσταγωγός, μας φανερώνει την αλήθεια για την απόλυτη αγνότητα. Πόσοι και ποιοι έχουν την «ευλογία» να δουν το άστρο του γιαλού; Ελάχιστοι μόνον, οι «καθαροί».

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,            εκδόσεις Γράμματα

Αυτή η συλλογή διηγημάτων του Παπαδιαμάντη θα φέρει τον αναγνώστη στο κλίμα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, αλλά και στον κόσμο και τη γλώσσα του Σκιαθίτη διηγηματογράφου.

Στα περιεχόμενα περιλαμβάνονται τα διηγήματα:

«Το Χριστόψωμο», «Υπηρέτρια», «Η Σταχομαζώχτρα», «Η χτυπημένη», «Ο πολιτισμός εις το χωρίον», «Ο Αμερικάνος», «Στο Χριστό στο κάστρο», «Της κοκκώνας το σπίτι», «Φιλόστοργοι», «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη», «Η Ντελησυφέρω», «Ο Χαραμάδος»,  «Άνθος του γιαλού», «Το κρυφό μανδράκι».

Η Καλεσμένη των Χριστουγέννων                     της Ελένης Σαραντίτη, εκδόσεις Πατάκη

Η Ειρήνη είναι πια δεκαοχτώ χρονών και ανακαλεί στη μνήμη της κάποια περασμένα Χριστούγεννα, που ήταν αλλιώτικα από άλλα. Την παραμονή της μεγάλης γιορτής, όλοι στη μικρή πόλη που κατοικούσε ετοιμάζονταν για το τραπέζι, για την επίσκεψη συγγενών και φίλων. Τα παιδιά έλεγαν τα κάλαντα στις γειτονιές και το κλίμα ήταν ευχάριστο, για όλους εκτός από τη γριά Μαγδαληνή.

Με ψυχή καταπονημένη από τα βάσανα της ζωής, είχε καταντήσει να αντιπαθεί τα παιδιά και να απεχθάνεται γενικά όλο τον κόσμο. Η οικογένεια της Ειρήνης όμως, και η ίδια, αποφασίζουν να της προσφέρουν λίγη από τη ζεστασιά των ημερών. Έτσι, η Μαγδαληνή ξαναβρίσκει την επαφή της με τον κόσμο, θα ξανακάνει φιλίες και θα νιώσει συναισθήματα που ήταν για καιρό ξεχασμένα στην ψυχή της. Όμορφο και ξεχωριστό διήγημα, με καλή πλοκή, μεταφέρει στον αναγνώστη συναισθήματα που τον τελευταίο καιρό είχε ξεχάσει.

Τα Χριστούγεννα του Μαιγκρέ και άλλες ιστορίες, του Ζορζ Σιμενόν, εκδόσεις Άγρα

Ο Μαιγκρέ, ανήμερα των Χριστουγέννων σ’ ένα χιονισμένο εορταστικό Παρίσι, μακριά απ’ το γραφείο του και τις γειτονιές του Παρισιού ή τις διάφορες μικρές πόλεις της Γαλλίας, διευθύνει μια έρευνα από το σπίτι του: το πρόβλημα είναι στους γείτονές του και το κοριτσάκι που μεγαλώνουν. Ο αναγνώστης βρίσκεται στον οικείο, καθημερινό χώρο του διάσημου επιθεωρητή, με τις μικροσυνήθειές του και την έντονη παρουσία της συζύγου του. Μια ιδιαίτερα ανθρώπινη πλευρά του Μαιγκρέ, σε μια ιστορία με αρκετό χιούμορ.

Η δεύτερη νουβέλα «Εφτά σταυροί σ’ ένα σημειωματάριο», μια από τις ωραιότερες χριστουγεννιάτικες ιστορίες του Σιμενόν, διαδραματίζεται στην αίθουσα των κεντρικών της Άμεσης Δράσης με τον τεράστιο χάρτη του Παρισιού και τα φωτάκια του, που αναβοσβήνουν σε κάθε περιοχή της πόλης που έχει πρόβλημα. Είναι νύχτα Χριστουγέννων.

Μια γριά τοκογλύφος δολοφονείται. Ένα δεκάχρονο αγόρι και ο δολοφόνος σε μια τρελή διαδρομή στο Παρίσι τα χαράματα μετά το ρεβεγιόν. Το Μικρό εστιατόριο της οδού Τερν αρχίζει με την αυτοκτονία ενός Ρώσου σ’ ένα άδειο καφέ τη νύχτα των Χριστουγέννων, όταν η πόλη αρχίζει να γιορτάζει.  Σε μια πόλη στολισμένη και φωταγωγημένη που σφύζει από ζωή, ο Σιμενόν περιγράφει έναν άλλο κόσμο που δεν φαίνεται, πιο σκοτεινό και πιο μοναχικό. 

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες Ανθολογία, εκδόσεις Ερατώ

Ιδανικός λογοτεχνικός τόπος τα Χριστούγεννα: Εποχή της προσδοκίας και της διάψευσης, της ευφορίας και της μελαγχολίας, της αφθονίας και της στέρησης, της φαντασμαγορίας και της γύμνιας μαζί, καιρός των αναμνήσεων και των αποτιμήσεων, στιγμή κατάνυξης αλλά και πρόκλησης ερεθίζει τα συγγραφικά αντανακλαστικά μέσα στην αντιθετική της πολυμορφία. Από το παραμύθι του Άντερσεν ως το ειρωνικό αφήγημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, από τη γοτθική ιστορία του Χώθορν ως το αυτοβιογραφικό ενθύμημα του Ντύλαν Τόμας, από τον Ντοστογιέφσκι στον Τουρνιέ, και από την Μπόουεν στον Απντάικ διαφορετικές όψεις της πιο ξεχωριστής γιορτής του χρόνου, σε μερικά από τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα διηγήματα.