fbpx

banner αεροδρομίου

«Τρία χρόνια χωρίς τον David Bowie…», γράφει η Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

 

 

Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

markella_ch@windowslive.com

Και κάπως έτσι, διανύσαμε αισίως το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη… 

Σήμερα. ωστόσο, θα θέλαμε να αποφύγουμε τις πολλές φιοριτούρες και τις υπερβολές, καθώς το θέμα με το οποίο θα καταπιαστούμε “μιλάει” από μόνο του. 

Αυτός ο μήνας και δη αυτό το τριήμερο, είναι δικαιωματικά “αφιερωμένα” σε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της μουσικής βιομηχανίας so far.

Ο λόγος γίνεται φυσικά για τον David Bowie.

 

Από την ημέρα των γενεθλίων του ως και τον θάνατό του

 

Στις 8 Ιανουαρίου του 1947 γεννιέται ο David Robert Jones, ευρέως γνωστός ως Ντέιβιντ Μπόουι (David Bowie). Ο ίδιος επέλεξε μετέπειτα να αλλάξει το επώνυμο του σε “Bowie” ώστε να μην υπάρξει σύγχυση με τον Davy Jones των “The Monkeys”.

Ο David Bowie αποτέλεσε σημαντικό εκπρόσωπο της μουσικής του 20ου αιώνα με αναρίθμητες συνεργασίες και εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές στο ενεργητικό του.

Ωστόσο, στις 10 Ιανουαρίου του 2016, ο ίδιος χάνει τη μάχη με την επάρατη νόσο.

Σήμερα θα ήταν 72 ετών.

 

Λίγα λόγια για το “φαινόμενο” David Bowie

 

Ο Bowie έγινε αρχικά περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό το 1969 με το τραγούδι του “Space Oddity” να μπαίνει στο Βρετανικό top 5. Τρία χρόνια μετά, το 1972, το κοινό πρωτογνωρίζεται με τον “Ziggy Stardust” ο οποίος ήρθε για να φέρει στους νέους της Γης το μήνυμα της ελπίδας από το διάστημα. Ο Bowie υιοθέτησε την περσόνα του Ziggy και ξεκίνησε περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική.

“Ο Stardust δεν είναι εξωγήινος, παρά ένας απλός αγγελιοφόρος…”, ο ίδιος διευκρίνιζε πάντα.

Η πορεία του David Bowie την δεκαετία του 70’ συνέχισε επιτυχημένα, με τις αρχές της επόμενης δεκαετίας να βρίσκουν τον ίδιο εντός της μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας του άλμπουμ “Scary Monsters», από το οποίο ξεχώρισε το κομμάτι “Ashes to Ashes”, με το αντίστοιχο video clip.

Το 1983 κυκλοφορεί το άλμπουμ “Let’s Dance” το οποίο περιελάβανε πολλά επιτυχημένα κομμάτια, αυτή τη φορά με περισσότερα pop στοιχεία και πιο έντονο funk ύφος, ενώ ακολούθησαν κι άλλα επιτυχημένα άλμπουμ όπως τα “Tonight”, “Never Let me Down”, “Tin Machine”, “Outside”.

Η τραγική ειρωνεία

Σ’ ότι αφορά το άλμπουμ του “Blackstar” πολλοί κάνουν λόγο για “τραγική ειρωνεία”, δεδομένου του ότι η κυκλοφορία του άλμπουμ πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το θάνατό του.

Το εν λόγω “δώρο αποχαιρετισμού” αποτελεί ακατέργαστο διαμάντι και σίγουρα στάθηκε ως ένα χειροπιαστό “τελευταίο αντίο” του Bowie σε φίλους, αλλά και θαυμαστές.

Αν ο David Bowie δεν είχε “πέσει” στη γη, ποιος θα είχε αλλάξει την ιστορία της μουσικής;

Ο Bowie είναι σίγουρα αυτός που τα μεγαλύτερα ονόματα της σημερινής μουσικής σκηνής (από τον Robbie Williams ως τους U2 και τη Lady Gaga) αναφέρουν ως τον άνθρωπο που τους επηρέασε όσο κανείς με τη μουσική και τις μεταμορφώσεις του.

Ο ίδιος αποτέλεσε “φαινόμενο των καιρών”, άνθρωπο που ποτέ δεν σταμάτησε να μελετά κάθε μορφή σύγχρονης τέχνης, να διαβάζει, να ενημερώνεται για όλα όσα γίνονται γύρω του και να εξελίσσεται.

Παράλληλα, ήξερε καλά τον τρόπο να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των αντίστοιχων χρονικών στιγμών, χωρίς να συμβιβάζεται με τα κλισέ.

Κάπως έτσι, ξέρουμε πως το σύμπαν συνωμότησε ώστε να υπάρξει ένα τέτοιο πλάσμα στη Γη και να την αλλάξει, αλλάζοντας πρωτίστως ο ίδιος, διαρκώς, τα “πουκάμισα”  της μουσικής και της τέχνης, συνδυάζοντας τη μουσική με τον κινηματογράφο, τα εικαστικά, τη λογοτεχνία και το θέατρο, τη λάμψη και το “άστρο” ενός superstar, με τη σκληρότητα και την τραχύτητα του εξπρεσιονισμού.

Χαμαιλέοντας στη ζωή και στη δουλειά του, κατάφερε το για πολλούς ακατόρθωτο: συνδύαζε πάντα πολλές τέχνες μαζί, ως μια.

 

Η απομυθοποίηση ενός μύθου

 

Κάπου εδώ δεν θα μπορούσε να λείπει ο σχολιασμός όσον αφορά την απομυθοποίηση ενός τέτοιου μύθου.

Ο Bowie υπήρξε μια εκκεντρική περσόνα, με όλη τη σημασία της λέξης.

Δοκίμαζε τα πάντα, ζώντας τη ζωή του στα άκρα μέσα από το αλκοόλ ή και τις ουσίες. Πειραματίστηκε έντονα στη σεξουαλική του ζωή και κρίθηκε αλλεπάλληλα γι’ αυτό. Και παρότι πολλοί κάνουν το λάθος να συγχέουν το μέγεθος του ταλέντου του με τις έξεις και τα πάθη του, ευτυχώς για εμάς οι περισσότεροι διαπιστώνουν στο τέλος πως πρόκειται για έναν αιώνιο ονειροπόλο. Προτεστάντης σε αυτή τη διαπίστωση στάθηκε και η επί 24 συναπτά έτη σύζυγός του, Ιμάν.

Κάποιοι καλλιτέχνες απλώς ήρθαν στον κόσμο για να αφήσουν αναρίθμητες σελίδες ιστορίας, ακόμα και μετά από το χώμα που θα τους σκεπάσει.

Ο David Bowie ήταν ένας από αυτούς.

“Ground Control to Major Tom…”

Φιλιά,

Μαρκέλλα

David Bowie video music gallery