28
Πεμ, Ιαν
Tο διάβασαν 928 άτομα (928 Views)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού της Αθήνας: «Arc For Dance Festival 11»

«Evocation: something, flesh emerges from voice» (Επίκληση: κάτι, σάρκα αναδύεται από τη φωνή - Michel Serres)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Arc For Dance Festival 11» ξεκινά τη δεύτερη δεκαετία δράσης του πολυφωνικά. Με έμφαση τόσο στους διαφορετικούς ήχους, τις “φωνές” που παράγουν, προτείνουν και εκπέμπουν τα σώματα που χορεύουν, όσο και στους τρόπους που προσλαμβάνουν τους ήχους αυτούς οι θεατές. Ανακαλεί χορευτικά ιδιώματα εξετάζοντας τη δυνατότητά τους να αρθρώνουν διεκδικήσεις, να διατυπώνουν αιτήματα, να δημιουργούν τοπία από σύνθετα τελετουργικά, με ευρύτατα ερεθίσματα. Ο κεντρικός πυρήνας του φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στις 23,24,25 & 26 Μαΐου 2019 στο θέατρο Κιβωτός, φιλοξενεί οκτώ παραστάσεις έργων σύγχρονου χορού, τα πέντε από τα οποία παρουσιάζονται στην παγκόσμια πρεμιέρα τους στην Αθήνα. Τα έργα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ εκφραστικό τόξο με σημείο αιχμής τον ήχο της κίνησης, την πολυφωνία των σωμάτων και τελικά τη γλώσσα που αρθρώνει ο χορός σήμερα. Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιάσουν έργα τους οι δημιουργοί: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Σοφία Μαυραγάνη, Ξένια Κογχυλάκη, Fouad Boussouf (Μαρόκο-Γαλλία), Στέφανος Μπίζας, Φώτης Νικολάου (Κύπρος), Ιωάννα Αντώναρου & Νατάσα Σαραντοπούλου, Flora Detraz (Company cie PLI /Πορτογαλία-Γαλλία).

Όπως και τα προηγούμε χρόνια,  έτσι και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Arc For Dance Festival 11»  επιχειρεί ν΄ απαντήσει στα καίρια ερωτήματα:

Πώς “ακούει” ο χορός τον κόσμο και πώς διευρύνει τον τρόπο που συν-αισθανόμαστε;

Με ποιον τρόπο συλλαμβάνει τον ρυθμό στη σχέση του με τον χρόνο, την επανάληψη, την κίνηση και την παύση και πόσο περιλαμβάνει τον θόρυβο, την α-νόητη φωνή του τυχαίου και του αυτοσχεδιαστικού;

Ποιος είναι ο ήχος της ψηφιακής πραγματικότητας και πώς διαχέεται στον φυσικό κόσμο μέσα από τα σώματα;

Η μνήμη είναι σωματική ή ακουστική; Τι την διεγείρει και πώς φτιάχνει το συντακτικό της όταν εκφράζεται;

Προεκτείνοντας τους προβληματισμούς της προηγούμενης, επετειακής διοργάνωσης γύρω από την πολυδιάστατη διαμόρφωση του σύγχρονου, το 11ο ARC συντονίζεται στον “θόρυβο” που παράγει ο χορός καθώς συνθέτει τη δική του γλώσσα, τους ρυθμούς, τις χροιές και εντάσεις της. Ακούει τις εκφορές της κίνησης και μας ζητά να αντιληφθούμε τις νέες διαστάσεις που προκύπτουν από αυτή την πολυφωνία.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού: Arc For Dance Festival 11», με καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Φρόσω Τρούσα, διοργανώνεται από το 2008 από την καλλιτεχνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία DAN.C.CE Unitiva, ενώ από το 2018 απολαμβάνει την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020».

To «Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού: Arc For Dance Festival 11» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του «11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού: Arc For Dance Festival 11», υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των όρων προσβασιμότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

Η Φρόσω Τρούσα ξεκίνησε χορό στην σχολή Χορού Young Place στο Λονδίνο στην ηλικία των 17. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο London Contemporary Dance School µε BΑ (hons) και στη συνέχεια εργάστηκε ως χορεύτρια στις οµάδες Dance TheaterRed - Andy Pappas, Yael Flexer Dance Co. και Lyrical DanceTheatre. Εργάστηκε ως καθηγήτρια χορού στο Πανεπιστήµιο του Middlesex και 5 χρόνια στο Young Place.

Το 1996 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνεργάστηκε µε τις οµάδες χορού Ήρως Άγγελος του χορογράφου Πέτρου Γάλλια, ΑΚΙΝ της Μαρίνας Μαυρογένη και X-Art της Κατερίνας Ανδριοπούλου. Το 2001 συµµετείχε ως χορεύτρια στην θεατρική παράσταση «Penthesilea» σε σκηνοθεσία Peter Stein. Έχει, επίσης διδάξει επί 5 συναπτά έτη στη σχολή χορού της Κατερίνας Ροδίου.

Από το 2002 διευθύνει µαζί µε τον Δηµήτρη Νασιάκο το στούντιο χορού Dance Cultural Centre (www.dancce.gr) Το 2008 ξεκίνησαν το Φεστιβάλ χορού ARC for DANCE FESTIVAL (www.arcfordancefestival.gr), η πρώτη πλατφόρµα σύγχρονου χορού µε έργα νέων Ελλήνων και ξένων δηµιουργών. Η Φρόσω Τρούσα έχει υπάρξει µέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Spider Expand!. Ένα διετές πρόγραµµα καλλιτεχνικής ανταλλαγής και παρουσίασης µεταξύ των χωρών: Βέλγιο, Σλοβενία, Γαλλία, Κροατία, και Ελλάδα.

Ήταν Υπεύθυνη για τον χορό στην κεντρική οµάδα της διοργάνωσης του Διεθνές Δικτύου παραστατικών τεχνών ΙΕΤΜ που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα το 2013. Από το 2014 είναι µέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου χορού, AEROWAVES- Dance Across Europe.

Ειναι µέλος της οµάδας εργασίας ‘Ανοιχτές Πόρτες’, µια συνεργασία του ΥΠΠΟΑ και Μεγάρου Μουσικής που στηρίζει νέους δηµιουργούς για την περίοδο της προετοιµασίας τους και την παρουσίασης της δουλειά τους στο κοινό. Ειναι µέλος της Επιτροπής Επιχορηγήσεων Χορού του ΥΠΠΟΑ για την περίοδο 2017-19.

Είναι στην οµάδα συνεργατών για το καλλιτεχνικό πρόγραµµα της Ελευσίνας- Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021.

Φρόσω Τρούσα
Κύριες Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ:  23 , 24 , 25 & 26 Μαΐου 2019

23 Μαΐου 219 1)  “Evil Unicorns”_ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ /GR ΠΡΕΜΙΕΡΑ 2) “Afterwords” _ ΣΟΦΙΑ  ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ  /GR ΠΡΕΜΙΕΡΑ 24 Μαΐου 2019 1) “JunkDance” ΞΕΝΙΑ ΚΟΓΧΥΛΑΚΗ /GR ΠΡΕΜΙΕΡΑ 2) “NASS”_COMPANY MASSALA/ FRANCE 25 Μαΐου 2019 1) “The Playground”_ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΖΑΣ /GREECE- DENMARK ΠΡΕΜΙΕΡΑ 2) “ΤΑΜΑΤΑ” _ ΦΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ /CYPRUS 26 Μάιου 2019 1)It’s better in the bahamas_ ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ- ΝΑΤΑΣΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ /GR ΠΡΕΜΙΕΡΑ 2) ‘MUYTE MAKER’_ COMPANY FLORA DETRAZ (COMPANY CIE PLI) / PORTUGAL- FRANCE Παράλληλες Δράσεις του Φεστιβάλ ΑRC_dialogues 04 & 05 Μαΐου 2019 Oι χορογράφοι Σοφία Μαυραγάνη, Φώτης Νικολάου, Fouad Boussouf και Flora Détraz αποκαλύπτουν την “πρώτη ύλη” του έργου τους και τις επιρροές τους μέσα από προβολή βίντεο και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό που συντονίζει η Χρυσάνθη Μπαδέκα.

ARC_hood 10 & 11 & 12 Μαΐου 2019 Στο πλαίσιο της δράσης που φέρνει τον χορό στις γειτονιές, στους πεζοδρόμους, στις πλατείες, στον δημόσιο και κοινό χώρο της πόλης, οι Satchie Noro και Silvain Ohl παρουσιάζουν τη δημιουργία τους Origami.

ARC_prime movers 18 & 19 Μαΐου 2019 Νέοι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και την ιδιαίτερη κινητική τους γλώσσα, και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία πεδίου σε επαφή με ένα ευρύ, διεθνές κοινό.

ARC_loop 23 & 24 & 25 & 26 Μαΐου 2019 Η Despina Lloyd Goula παρουσιάζει μια λούπα κάθετων χορευτικών συμβάντων (vertical dance) έξω και γύρω από τον χώρο των παραστάσεων του κεντρικού πυρήνα του φεστιβάλ και σε οργανική συνάφεια με τα έργα του.

ARC_flow 25 & 26 Μαΐου 2019 Ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση (live streaming) των παραστάσεων του κεντρικού πυρήνα του φεστιβάλ το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.

ARC_hothouses 23 & 24 Μαΐου 20019 Επιμορφωτικά workshops για επαγγελματίες του χορού με εστίαση στις εξελίξεις των χορευτικών τεχνικών, τις διεθνείς τάσεις και τα νέα χορευτικά ιδιώματα.

Με το «Arc For Dance Festival 11», η διοργάνωση που πρωτοστάτησε στην ανάδειξη νέων τάσεων και δημιουργών επιβεβαιώνει την πίστη της στην ανοιχτή δυναμική του χορού, όπως αυτή εκφράζεται στη διαρκή αλληλεπίδρασή του με άλλες τέχνες και εκφράσεις.

Συνεχίζει να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάδειξη νεοφυών δημιουργικών κατευθύνσεων και τον ουσιαστικό πειραματισμό πάνω στη γλώσσα του χορού από πρωτοεμφανιζόμενους αλλά και ώριμους χορογράφους.

Διευρύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων δημιουργών στον παγκόσμιο διάλογο για τον χορό με την ένταξή τους σε διεθνή δίκτυα και την πρόσκληση επαγγελματιών και ειδικών του χορού από όλο τον κόσμο στη χώρα μας.

Ενισχύει την παρουσία του χορού στη δημόσια σφαίρα και προτείνει νέους τρόπους κατανόησης και απόλαυσης της κίνησης.

Η Είσοδος σε Όλες τις Δράσεις – Παραστάσεις Είναι Δωρεάν  Για περισσότερες και επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του φεστιβάλ, προκρατήσεις για τις παραστάσεις και αιτήσεις συμμετοχής στα σεμινάρια, μπορείτε να απευθύνεστε στη διοργάνωση:

«Arc For Dance Festival 11» DAN.C.CE Unitiva http://www.arcfordancefestival.gr Email: arcfordancefestival@gmail.com Επικοινωνία του Φεστιβάλ: Άρης Σομπότης – Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

«Stage’s vibes»: Το μουσικοχορευτικό δράμα του χορ...
«Amid»: H Multimedia Dance Performance της Χρυσάνθ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/