fbpx

banner αεροδρομίου

«Σύντομα… Ιστορικό Ντοκουμέντο Αποκλειστικά στο IntownPost.com»

 

 

Μιχάλης Μπατής

Μιχάλης Μπατής

mixalis.mpatis@gmail.com

Από τα μαθητικά μου χρόνια το ενδιαφέρον μου στράφηκε προς την αρχαία Ελληνική μυθολογία με τα ηρωικά κατορθώματα του Ηρακλή, του Θησέα, του Οδυσσέα, του Ιάσονα και των Αργοναυτών, του Αχιλλέα, του Ορφέα, του Δαίδαλου και του Ίκαρου και οι επικές αναμετρήσεις με τους θεούς και τα μυθικά τέρατα.

 Όπως ήταν φυσικό για εκείνη την ηλικία όλα αυτά τα ηρωικά κατορθώματα δεν ήσαν τίποτε άλλο από ωραία παραμύθια. Ήταν όμως μόνο παραμύθια ή έκρυβαν επιμελώς κάποιες αλήθειες;

Ερωτήματα που και εγώ δεν γνωρίζω ακόμη γιατί μου είχαν καρφωθεί τότε στο μυαλό. Τις πρώτες απαντήσεις για το τι πραγματικά ήθελαν να μας μεταφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς, τις έλαβα  στο γυμνάσιο από τον καθηγητή της αρχαίας Ιστορίας Ι. Μπουρδάκο, ο οποίος αφού μας παρέδιδε το μάθημα εν συντομία για  ένα τέταρτο, μας ανέλυε στη συνέχεια το βαθύτερο νόημα και τις αλήθειες του μαθήματος. Μεγάλη εντύπωση δε μου έκανε όταν για πρώτη φορά μας είπε ότι μόνο το 3% από την αρχαία γραμματεία, έχει διασωθεί από τις καταστροφές των μεγάλων βιβλιοθηκών της αρχαιότητας.

Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν πίστεψα ότι το 97% της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας έχει χαθεί. Δεν είχα όμως κανένα στοιχείο για να τεκμηριώσω αυτή την υποψία μου μέχρι τη στιγμή που γνωρίστηκα ως απόφοιτος πλέον της Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Περουγίας, με τον  Νούντσιο Ραφαέλο Πελεγρίνι βιβλιοθηκάριο του Βατικανού.

Ο τελευταίος μετά από αρκετές επισκέψεις μου στο Βατικανό και τις πολύωρες συζητήσεις μας, με ξενάγησε στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού 2.000 τμ. Έκπληκτος αντίκρισα σε γυάλινες προθήκες τα περισσότερα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Ο αριθμός των συγγραμμάτων φυσικά ήτανε πολύ μεγαλύτερος του 3% των σωσμένων έργων.

Στο βάθος δε της βιβλιοθήκης υπήρχε και μία μεγάλη βαριά ξύλινη πόρτα που έφερε στην προμετωπίδα της δύο ρητά του Πλάτωνα και του Δημόκριτου που με άφησαν εμβρόντητο:

     Το όσιον ότι όσιόν εστιν, φιλείται υπό των θεών,         ή ότι φιλείται όσιόν εστιν.

(δηλαδή: το καλό είναι καλό επειδή αρέσει στους θεούς ή αρέσει στους θεούς επειδή είναι καλό) 

και:

      Ετεή δε ουδέν ίδμεν. Εν βυθώ γαρ η αλήθεια.

(δηλαδή: δεν γνωρίζουμε τίποτα στην πραγματικότητα, επειδή η αλήθεια είναι στον βυθό).

Στην ερώτηση μου τι υπάρχει πίσω από αυτή την πόρτα, μου απήντησε με βαριά φωνή: «η βιβλιοθήκη με τα απαγορευμένα αρχαία Ελληνικά συγγράμματα».

Τότε κατάλαβα και το νόημα της προμετωπίδας. Στην ερώτησή μου γιατί αυτά είναι απαγορευμένα, γελώντας μου ανέφερε μία σύνθετη λέξη: «για λόγους πολιτικό-θρησκευτικούς».

Τόμπολα! Το παζλ είχε ολοκληρωθεί.

Δεν συμφέρει σε κανένα η γνώση και η αλήθεια..

 

 

 

 

Στο intownpost.com θα δημοσιεύσουμε για τους αναγνώστες την αποκάλυψη, πραγματικό ντοκουμέντο, βγαλμένη από τα απαγορευτικά άδυτα βιβλιοθηκών, που θα εδραιώσει αδιαμφισβήτητα μια σπουδαία μορφή της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.

Μια οντότητα της σοφίας, που στιγμάτισε με τις γνώσεις της, ίσως τον σπουδαιότερο Έλληνα φιλόσοφο των Κλασσικών Χρόνων της Αρχαιότητας.       

Σύντομα….