28
Πεμ, Ιαν
Tο διάβασαν 2017 άτομα (2017 Views)

Συνέντευξη του Δημήτρη Σκούρα στην Τίνα Πανώριου

4-

Με τον δραστήριο, συμπαθή εικοσιεξάχρονο οινοποιό Δημήτρη Σκούρα, στο Intownpost.com συνεχίζουμε να δίνουμε βήμα ανοιχτό και φιλόξενο, σε νέους, ταλαντούχους και εμπνευσμένους δημιουργούς, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες επιστήμονες. Σε νεαρούς ανθρώπους δηλ, που κόντρα στους παράξενους καιρούς, και δη σε μια χώρα μικρή σαν την δική μας, κάνουν ενδιαφέρουσες σπουδές, ονειρεύονται, παράγουν πολιτισμό, επιμένουν, ανοίγουν δρόμους καινοτόμους.

Σε α' Πρόσωπο

Γεννημένος εν έτει 1994, Υδροχόος στο ζώδιο και μεγαλωμένος στο πάντα αρχαίο Άργος, από μικρός σήμαινα μπελάδες. Ζωηρότατος (ο υπερθετικός αδυνατεί να περιγράψει το βαθμό στον οποίο ήμουν ζωηρός και φαντάζει ωραιοποίηση μπροστά στο πως θα το περιέγραφε η μητέρα μου), ανήσυχος αλλά και …τεμπέλης. Έκανα πάντα αυτά που εμένα μου φαίνονταν ενδιαφέροντα και παρατούσα όλα τα άλλα.

Μεγάλωσα, λόγω οικογένειας, μέσα στα αμπέλια, τους μούστους και τα κρασιά. Το κρασί δεν μ' ενθουσίαζε μικρός. Μου φαινόταν ξινό και πικρό και δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιο ρημάδι λόγο, ενώ ξεκινούσε από ένα τόσο ωραίο και γευστικό, γλυκό χυμό σταφυλιού (μούστο δηλαδή), πάσχιζε ο πατέρας να το αλλάξει και να το κάνει κρασί, που όπως είπα μου ξινοπίκριζε και δεν μ ενδιέφερε καθόλου. Ήμουν δε πεπεισμένος-ξεροκέφαλος ών- ότι κάτι έκανε λάθος και δεν καταλάβαινε ότι προ ζύμωσης ο χυμός ήταν πιο ωραίος με αποτέλεσμα να το χαλάει.

Με την ενηλικίωση όμως τα πράγματα άλλαξαν. Άλλαξε η γεύση μου και άρχισα να γοητεύομαι από το κρασί. Είχα την τύχη, μέσα από τον πατέρα μου και την αγάπη του για το κρασί, να δοκιμάζω συχνότατα κρασιά από όλη την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο. Θυμάμαι να εντυπωσιάζομαι κάθε φορά από το διαφορετικό χαρακτήρα κάθε κρασιού και πόσο μπορεί διαφέρει το ένα με το άλλο. Γοητευόμουν από τις εκατοντάδες ποικιλίες και τα απίθανα ονόματά τους. Μου φάνταζε τρελό το πως η παραμικρή λεπτομέρεια στο κλίμα, στο χώμα κάνει τη διαφορά και πόσα πράγματα μπορείς να ξέρεις μόνο για αυτήν την κατηγορία ποτών που λέγεται κρασί.

Τελειώνω λοιπόν την 3η λυκείου και αφού περνάω το λούκι τον Πανελληνίων και περνάω στο πανεπιστήμιο φεύγω έναν Αύγουστο για Μοντπελλιέ. Έμεινα εκεί 5 χρόνια. Πέντε χρόνια άκρως εκπαιδευτικά εν μέρη δύσκολα αλλά και αξέχαστα. Τέλειωσα 3 σχολές. Προπτυχιακό οινολογίας και αμπελουργίας, στη συνέχεια ένα πτυχίο χημείας και τέλος ένα μεταπτυχιακό οινολογίας.

Ευτυχώς για μένα οι σχολές αυτές είχαν και πολλά κομμάτια πρακτικής, αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω σε πολλά μέρη. Από την Champagne όπου ερωτεύτηκα τις φυσαλίδες, στον Ροδανό όπου δούλεψα στο οινοποιείο Guigal γνωρίζοντας μάλιστα όλοι την οικογένεια Guigal! Ύστερα στην Σαντορίνη με τον Πάρη Σιγάλα, ένα μήνα στην Κεφαλονιά στο συνεταιρισμό αλλά και στο οινοποιείο Gentilini. Aπό εκεί στο Bordeaux στο ιστορικό «LaFleur-Petrus», του απείρως διάσημου Christian Moueix. Τελειώνοντας τις σπουδές μου ανέβαλα την επιστροφή μου ελαφρώς και έφυγα για Sonoma County και Napa Valley στην Καλιφόρνια όπου και έμεινα δουλεύοντας στον τρύγο για 4 όμορφους μήνες. Αρχικά στο Pisoni Winery για 3 μήνες και 1 μήνα στο Pahlmeyer winery.

Πλέον έχω επιστρέψει και εργάζομαι στο οικογενειακό μας οινοποιείο στην περιοχή της Νεμέας. Παρέα με τα άλλα 2/4 της φαμίλιας (η αδερφή μου είναι στο χώρο του μάρκετινγκ) προσπαθώ να βελτιώσω τις γνώσεις μου στο αντικείμενο όσο μπορώ. Προσπαθώ να χώνω τη μύτη μου σε όλα (κυριολεκτικά). Ασχολούμαι με την παραγωγή, τις αναλύσεις, το επισκέψιμο, τις εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και αποφεύγω σαν τον διάολο τα λογιστικά.

Ταυτοχρόνως όμως προσπαθώ σιγά σιγά να συγκεντρώσω τις ιδέες μου και τις ικανότητές μου για να εξελίξω τα κρασιά μας αλλά και να δημιουργήσω καινούργια με τον τρόπο μου. Προς το παρόν, μένω πιστός στο όποιος βιάζεται σκοντάφτει και περιμένω την κατάλληλη στιγμή.

Η Χριστίνα Καράμπελα, συνέντευξη στην Τίνα Πανώριο...
«Δημήτρης Χορν: Η Τελευταία Συνέντευξη στον Βασίλη...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/