12
Δευ, Απρ
Tο διάβασαν 2212 άτομα (2212 Views)

Συνέντευξη της Μάρθας Βούρτση, στη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

777uujk77uj

 

«…Μου αρέσει να με πλησιάζουν και να μου λένε πολύ απλά : «Σε εκτιμούμε. Σε αγαπούμε γιατί είσαι δικό μας παιδί». Ο κόσμος γνωρίζει πίσω από το πακέτο της ηθοποιίας , ποιος είναι ο άνθρωπος»


Υπάρχουν συνεντεύξεις αληθινές καταθέσεις ψυχής που εναλλάσσουν με φωτεινότητα, διαύγεια και αμεσότητα λόγο με φωνή και με ψιθυριστές κουβέντες που δεν χάνουν την επικαιρότητά τους όσα χρόνια κι αν περάσουν. Όπως αυτή, της μεγάλης κυρίας του θεάτρου μας, της Μάρθας Βούρτση, που αν και πέρασαν οκτώμισι χρόνια από την πρώτη της δημοσίευση αξίζει να προβάλλονται.

«Ευτυχώς, μικραίνει ο χρόνος μου και θα φύγω γρήγορα!»

Λόγια απογοήτευσης από τη σπουδαία μας ηθοποιό Μάρθα Βούρτση. Έμεινε στην ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου ως το θλιμμένο κορίτσι με τα μάτια σε κάθε ταινία να πλημμυρίζουν από δάκρυα. Σήμερα, δεκαετίες μετά, ραγίζει η καρδιά της από τα όσα άσχημα και τραγικά συμβαίνουν γύρω μας:

Δεν μπορώ να βλέπω την Αφροδίτη της Μήλου και το δάχτυλο, και την προτομή του Σωκράτη με το στόμα γεμάτο ευρώ. Είναι ντροπή για τη χώρα μου .Προσβάλλομαι!..

Η Μάρθα Βούρτση ξεσπάει απέναντι στον παραλογισμό που βιώσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε με συνειδητό και έντονο τρόπο. Μιλάει σκληρά και οργισμένα αδιαφορώντας , αν κάποιοι την παρεξηγήσουν. Αυτή είναι η δική της αλήθεια. Η αλήθεια μιας γυναίκας, της συντρόφου του αξέχαστου ποιητή Φόντα Φιλέρη,που εργάστηκε σκληρά όλη της τη ζωή και άφησε σημαντικές ερμηνείες πάνω στο θεατρικό σανίδι. Ανοίγει τη ψυχή της και μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της.

«Ευτυχώς η δική μου η γενιά έζησε ευτυχισμένη. Εμείς, ξέρουμε πολύ καλά, τι σημαίνει ψωμί και δεν μας ενδιαφέρει το παντεσπάνι .Και δεν διαμαρτύρομαι, γιατί αφαιρέσανε τα λεφτά από την τσέπη μου, αλλά γιατί η χώρα μου έχει γίνει ξεφτίλα».

Τοποθετεί τα πάντα στις σωστές τους διαστάσεις και στέκεται στην ιδέα :πατρίδα. Φαίνεται, ότι πονάει πολύ για όσα συμβαίνουν και ανεβάζει τους τόνους:

«Είναι μακριά νυχτωμένοι. Ευτυχώς, είμαι μεγάλη γυναίκα και θα φύγω γρήγορα για να μην βλέπω, πως έχει γίνει η πατρίδα μας. Και δεν θα πάθω κατάθλιψη σε αυτή την ηλικία να κοιμάμαι με χάπια. Είμαστε λαός που αποδείξαμε σε ζόρικους καιρούς, τι αξίζουμε. Δεν ξέρω, αλλά κάπως έτσι πρέπει να ήταν στην κατοχή. Στη Γερμανική κατοχή.Τώρα, έχουμε εισβολή από τους δικούς μας ανθρώπους.»

Η μεγάλη μας ηθοποιός μεταφέρει στην κουβέντα την λαϊκή κατακραυγή αλλά και την απόγνωση του κόσμου και δεν διστάζει να εκτεθεί:

«Μπορεί να είμαι συνταξιούχος, αλλά ανήκω σε κάποιο άλλο επίπεδο, σε σύγκριση με κάποιους άλλους συνανθρώπους μου, που υποφέρουν με τις πενιχρές συντάξεις που παίρνουν. Βέβαια, δεν ξέρω τι θα φέρει το αύριο.Αν περιμένουμε το κράτος να μας περιθάλψει χαθήκαμε. Στο τέλος, δεν θα έχουμε ούτε φέρετρο να μας θάψουν.»


Δεν προλαβαίνεις να αρθρώσεις λέξη. Η γυναίκα αυτή είναι χείμαρρος. Ορμάει σε ένα χώρο, όπως το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και επιβάλλεται με την παρουσία της:

«Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι. Τα έχω πολύ καλά με τον εαυτό μου. Είμαι ζόρικη μαζί του. Πρώτα χτυπάω αυτόν κι έπειτα τους άλλους. 'Έτσι, έχω βρει κάποιες ισορροπίες. Κι επειδή είμαι παιδί της κατοχής, συνεχίζω και σε αυτή την ηλικία να σέβομαι το ψωμί, χωρίς, Δόξα τω Θεώ, να βρίσκομαι, προς το παρόν τουλάχιστον, στη θέση ανθρώπων που αναγκάζονται να στηθούν στα συσσίτια

Κυκλοφορεί παντού και προσπαθεί να χαθεί μέσα στο ανώνυμο πλήθος για να μην την αναγνωρίσουν. Αλλά δεν περνά απαρατήρητη.

«Όταν βρίσκομαι στη λαϊκή, που πηγαίνω κάθε εβδομάδα ή στο σούπερ- μάρκετ, δεν θα καλέσω τις κάμερες. Δεν με αφορά καθόλου να με αποκαλούν «θεά». Θυμώνω και, μάλιστα, κάποτε έκανα παρατήρηση σε κάποιον που με αποκάλεσε έτσι. Δεν με αφορά να μου λένε : «Πόσο νέα διατηρείσαι», για αυτό απαντώ: «Μένω κάθε δέκα ημέρες στο ψυγείο». Ή αυτές τις νοικοκυρές με τα βαμμένα, μακριά νύχια που βλέπω στην τηλεόραση. Ας έρθουν στο δικό μου σπίτι να δουν, τι σημαίνει νοικοκυροσύνη. Εγώ δεν έχω νύχια και δεν νομίζω, ότι χρειάζεσαι νύχια για να ξυστείς. Αυτό είναι το επίπεδό τους. Μου αρέσει να με πλησιάζουν και να μου λένε πολύ απλά: «Σε εκτιμούμε. Σε αγαπούμε γιατί είσαι δικό μας παιδί». Ο κόσμος γνωρίζει πίσω από το πακέτο της ηθοποιίας, ποιος είναι ο άνθρωπος.»

Η έξοχη πρωταγωνίστρια , λέει τα πράγματα με το όνομά τους σε όποιον της απευθύνει το λόγο. Δεν κωλώνει, κατά πως λέει ο λαός.

«Όταν οι γειτόνισσες μου λένε: «Κυρά- Μάρθα πώς τα βλέπεις τα πράγματα;», τους απαντώ: «Πώς να τα βλέπω, στο τέλος τα ίδια θα ψηφίσετε, τι με ρωτάτε. Θα ήταν αλλιώς τα πράγματα αν είχε παραμείνει η ΕΔΑ, αλλά έφυγε ο Ηλιού. Και ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος έκτισαν γενιές με ήθος και αξίζουν το σεβασμό μας. Αλλά, όλοι ξέρουν καλά τα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.»

Δεν διστάζει ακόμα να σχολιάσει και τις αποφάσεις των ισχυρών που κρατούν την τύχη μας στα χέρια τους:

«Όλες οι αποφάσεις παίρνονται ερήμην του λαού. Λένε, ότι θα σώσουν την Ελλάδα. Αλλά η χώρα δεν είναι μόνον πεδιάδες βουνά και σκουπίδια. Είναι ψυχές, παιδιά με διπλώματα που σηκώνονται και φεύγουν από την πατρίδα μας. Πήραν τα Ελγίνεια, ας πάρουν και την Ακρόπολη να τελειώνουμε».


Μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της και δεν διστάζει να στηλιτεύσει τη θέση τής πολιτείας απέναντι στο κεφάλαιο «Πολιτισμός»:

«Είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Ο κλάδος μας χτυπιέται πολύ άσχημα. Ο πολιτισμός δεν ενδιαφέρει την Ελλάδα δυστυχώς. Και το μόνο που έχει να εξάγει τούτη η χώρα είναι ο τουρισμός και πολιτισμός. Ξαφνικά, εμείς οι ηθοποιοί, γίναμε ελεύθεροι επαγγελματίες, μαγαζάτορες. Πουλάμε αλουμίνια αναρωτιέμαι ή τέχνη; Μπλεγμένα τα πράγματα.»

Χείμαρρος η Μάρθα Βούρτση,η οποία τώρα ανοίγει και το κεφάλαιο των έκτακτων φόρων που ήρθαν με τα μνημόνια:

«Μου ήρθε περαίωση 6000 και δεν πλήρωσα. Εγώ θέλω να έρθουν να με ελέγξουν.Χρωστάω στη Μιχαλού αλλά σε κανέναν άλλο. Πενήντα τέσσερα χρόνια τα έχω ακουμπήσει κανονικά. Τώρα θα αναγκαστώ να πληρώσω για ένα σπίτι 54 χρόνων γιατί αλλιώς θα μου κόψουν τη ΔΕΗ, αλλά θα είμαι συνεπής και γιατί σκέφτομαι τον συνταξιούχο που έχει μια γκαρσονιέρα. Πού πάει αυτή πατρίδα; Δεν ξέρω που πάει. Σήμερα άκουσα τον σπουδαίο Συνταγματολόγο Γιώργο Κασιμάτη, ο οποίος έλεγε, ότι είναι παράνομα όλα αυτά που έχουν υπογράψει γιατί είναι ερήμην του λαού κι αν προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια θα δικαιωθούμε.»

Η κυρία Βούρτση έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αίσθημα της δικαιοσύνης. Γι αυτό διαμαρτύρεται ως πολίτης για τα κακώς κείμενα. Σε όλη της τη ζωή έβαζε πάντα μπροστά το δίκιο και πίσω το συμφέρον.

«Ο κόσμος κάθεται στις ουρές και περιμένει. Τί ξέρουν οι γέροι από διαδίκτυο; Τους λένε θα πατήσεις ένα κουμπί και θα μπεις στο ίντερνετ. Εγώ δεν έχω ιδέα από αυτά. Λόγω της ΕΡΤ όμως, με την οποία με συνδέουν τόσα, ενεργοποιήθηκα και πήρα ένα laptop για να μαθαίνω τι γίνεται στην πατρίδα μου και να συνυπάρχω στο δρόμο με τους χιλιάδες ανέργους. Όταν το σπίτι μου γεμίσει ποντίκια βάζω μια γάτα να το κυνηγήσει. Δεν το γκρεμίζω.»

Μια τέτοια γυναίκα δεν θα μπορούσε να φοβηθεί το θάνατο. Η φθορά όμως, τρομάζει πολύ περισσότερο τη Μάρθα Βούρτση.

«Η ασθένεια που με φοβίζει και εύχομαι να μην περάσω είναι η άνοια. Για μένα ο καρκίνος δεν είναι τίποτα. Ξέρεις να τον παλέψεις. Η άνοια δεν έχει πισωγύρισμα.»

Η συγγραφέας Αννίτα Π. Παναρέτου σε α’ πρόσωπο στη...
Η Ευγενία Μπογιάνου μιλάει στην Τίνα Πανώριου σε α...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/