07
Κυρ, Μαρ
Tο διάβασαν 138 άτομα (138 Views)

Στον συγγραφέα-κατάσκοπο John le Carré το βραβείο «Olof Palme»

Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και βετεράνος κατάσκοπος Τζον Λε Καρέ (John le Carré) θα τιμηθεί στις 30 Ιανουαρίου 2020 με το βραβείο «Olof Palme» για την συνεισφορά του στη Δημοκρατία. Το βραβείο συνοδεύεται από 100.000 δολάρια και δίδεται κάθε χρόνο στην μνήμη του δολοφονηθέντος Σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε. Η επιτροπή ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, πως τιμά τον 88χρονο συγγραφέα «για τον συναρπαστικό και ανθρωπιστικό τρόπο που επηρέασε μέσα από το έργο του την κοινή γνώμη, σε θέματα σχετικά με την ελευθερία του ατόμου και θεμελιώδη ζητήματα της ανθρωπότητας». Από την πλευρά του ο συγγραφέας, δήλωσε  πως θα δώσει το χρηματικό ποσό στην μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Ο Τζόν Λε Καρέ ή Ντέινβιντ Κόρνγουελ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα- γεννήθηκε το 1931 στο Ντόρσετ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και στο Λίνκολν Κόλετζ της Οξφόρδης, ενώ δίδαξε για δύο χρόνια στο Ίτον και από το 1959 ως το 1964 υπηρέτησε στο Βρετανικό Διπλωματικό Σώμα. Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Call for the Dead» το 1961, ενώ δούλευε ακόμα ως μυστικός πράκτορας. Η καριέρα του αυτή τελείωσε όταν ο περίφημος διπλός πράκτορας Κιμ Φίλμπι αυτομόλησε στην ΕΣΣΔ δίνοντας έναν κατάλογο με ονόματα Βρετανών πρακτόρων, ανάμεσα στα οποία και το όνομα του Ντέιβιντ Κόρνγουελ.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1974, γράφοντας το περίφημο μυθιστόρημά του «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι», θα θυμηθεί τον Φίλμπι και θα δώσει τα χαρακτηριστικά του στο πρόσωπο του «Τυφλοπόντικα». «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» το τρίτο του μυθιστόρημα, χάρισε στο Λε Καρέ τη διεθνή αναγνώριση. Ακολούθησαν τα: «Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται», «A small town in Germany», και «The naive and sentimental lover», η κλασική πλέον τριλογία του Τζορτζ Σμάιλι – «Tinker tailor soldier spy», «The honourable schoolboy» και «Smiley's people»-, «Η μικρή τυμπανίστρια», «Ένας τέλειος κατάσκοπος», «Η ρωσική εστία», μυθιστορήματα κατασκοπίας, που εδραίωσαν τη φήμη του και απέσπασαν πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως τα βραβεία Έντγκαρ και Σόμερσετ Μομ.

Είναι ο συγγραφέας που ανήγαγε το μυθιστόρημα κατασκοπίας σε λογοτεχνία αξιώσεων. Και παρ' ότι πολλοί πίστεψαν πως η θεματολογία του εξαντλήθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η επιτυχία των πρόσφατων έργων του «Ο ράφτης του Παναμά» και «Σινγκλ & Σίνγκλ» τους διέψευσε κατηγορηματικά, αποδεικνύοντας πως ο Τζον Λε Καρέ είναι παν' από όλα ένας συγγραφέας της ανθρώπινης συνείδησης. «Ο επίμονος κηπουρός», που αναγνωρίστηκε ομόφωνα ως ένα από τα καλύτερα βιβλία του, προκάλεσε διεθνή αίσθηση για την αμεσότητα και την οξύτητα με την οποία πραγματεύεται την ασυδοσία κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας, ιδιαίτερα στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους στον Πολυχώρο ...
Ο βραβευμένος συγγραφέας Ντάβιντ Γκρόσμαν (David G...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/