25
Πεμ, Φεβ
Tο διάβασαν 225 άτομα (225 Views)

Ράνια Μπουμπουρή, μια κουβέντα φιλική με την Τίνα Πανώριου

Η Ράνια Μπουμπουρή είναι δημοσιογράφος, επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια. Γεννήθηκε το 1974 στο Καρπενήσι, όπου πέρασε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια με πολλά γέλια και πολλούς καβγάδες με τις τέσσερις αδελφές της. Στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε πρώτη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., όπου αρίστευσε στα μαθήματα λόγου και φιλοσοφίας με καθηγητές τους Δ.Ν. Μαρωνίτη και Γ. Βώκο αντίστοιχα. Λατρεύει την παιδική λογοτεχνία και είναι μέλος του ελληνικού τμήματος της IBBY (International Board on Books for Young People. Ούσα η ίδια μαμά αγαπάει να γράφει βιβλία για παιδιά.

Σε α’  πρόσωπο

Η δουλειά μου καθημερινά τα τελευταία 20 χρόνια έχει να κάνει με την ελληνική γλώσσα και μεγάλο μέρος της είναι η διόρθωση κειμένων – για εκδοτικούς οίκους, ιστότοπους, διαφημιστικές εταιρείες– δεν ξέρω όμως αν θα μου ερχόταν ποτέ η ιδέα να προσεγγίσω την ορθογραφία με αυτόν τον παιχνιδιάρικο τρόπο, αν δεν ήμουν μαμά.

Βλέποντας τη μεγάλη κόρη μου να πασχίζει, να διστάζει, να γράφει στην τύχη την ίδια λέξη άλλοτε με το ένα «ι» και άλλοτε με το άλλο, σκέφτηκα, ότι ωραία θα ήταν να μάθαινε τους κανόνες μέσα από ιστορίες:

Το παραμύθι της «Ωραίας Κοιμωμένης», που τα δόντια της δεν πλένει, ούτε τα μαλλιά της δένει, αφού μένει κοιμισμένη, θα μπορούσε να της μάθει τον κανόνα για τα ρήματα που τελειώνουν σε -αίνω και τις εξαιρέσεις του. Το τεμπέλικο ωμέγα, που βαριέται φοβερά τις δουλειές του σπιτιού – να απλώσει, να σιδερώσει, να μπαλώσει, να ζυμώσει…– τον κανόνα των ρημάτων που τελειώνουν σε -ώνω, ο οποίος δεν έχει καμία εξαίρεση, «σας το δηλώνω!». Και ούτω καθεξής.

Έτσι γεννήθηκαν τα 12 ποιήματα της συλλογής, που μελοποιήθηκαν θαυμάσια από τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, καθώς η πείρα μας – 52 παιδικά τραγούδια, μέχρι να φτάσουμε στη «Μελω-δική μου Ορθογραφία» – μας έδειξε πόσο πιο εύκολα και χαρωπά μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από τη μουσική.

Και, στο CD που συνοδεύει την έκδοση, τα τραγούδια αυτά τα ερμηνεύουν οι εξαιρετικοί καλλιτέχνες: Νίκος Κουρής, Δώρος Δημοσθένους, Νεφέλη Παπαδερού, Γιάννης Χατζηγεωργίου, Ορχήστρα Smyrna, Θάνος Κοσμίδης, Ηλίας Καρελλάς, Λευτέρης Ελευθερίου, Βανέσα Αδαμοπούλου και Αλέξανδρος Μυλωνάς.

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Η Ράνια Μπουμπουρή και ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Ο Χρήστος Κούρτογλου
Την εικονογράφηση του βιβλίου υπογράφει ο Χρήστος Κούρτογλου, ο οποίος χρησιμοποιεί μια μεικτή τεχνική ζωγραφικής και κολάζ δημιουργώντας έργα ιδιαίτερα και αναγνωρίσιμα, που συμβάλλουν στην αισθητική καλλιέργεια των παιδιών. Η διχρωμία των έργων του στη «Μελω-δική μου Ορθογραφία» καθρεφτίζεται και στα κείμενα, όπου τονίζονται χρωματικά οι καταλήξεις των λέξεων σε κανόνες κι εξαιρέσεις, σ’ ένα αποτέλεσμα τερπνό κι αρμονικό.

Το βιβλίο συμπληρώνεται από εκπαιδευτικό παράρτημα, ώστε να εξασκηθούν τα παιδιά στην ορθογραφία.

«Η Μελω-δική μου Ορθογραφία» (εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου, μουσική: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Πατάκη».

Ο Άκης Καπράνος συζητάει με τον Γιώργο Noir Παπαϊω...
Η Θάλεια Ματίκα συζητάει με τη Σμαράγδα Μιχαλιτσιά...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/