fbpx

banner αεροδρομίου

 

Πρόταση για διάβασμα: «Τα Λαχανικά κι Εγώ», της Ράνιας Μπουρμπουρή

Τίνα Πανώριου

Τίνα Πανώριου

panoriout@gmail.com

 

 

  • Εικονογράφηση: Σίσυ Κυλερζτή
  • Είδος: Παραμύθι για ηλικίες 3 – 4 χρόνων
  • Σελίδες: 40
  • Τιμή: € 6,60
  • Εκδόσεις: Ψυχογιός
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: Οκτώβριος 2019

Η Ράνια Μπουμπουρή μας συστήνει τα Λαχανικά της σε α’ πρόσωπο:

Τα παλιά, παλιά τα χρόνια

όταν ήμουν πιο μικρός

άκουγα “λαχανικά”

και γινόμουνα καπνός.

Τώρα όμως έχω αλλάξει

–θα σας πω το μυστικό!–

κι όταν τρώω λαχανικά

διασκεδάζω και γελώ…

Έτσι αρχίζει το νέο μου βιβλίο, που το έγραψα με στόχο μέσα από μια διαφορετική, παιχνιδιάρικη παρουσίαση των λαχανικών, ν’ ανοίξω την όρεξη στα παιδιά να τα δοκιμάσουν όλα τα λαχανικά, ένα προς ένα!

26 είναι τα διαφορετικά λαχανικά που παρελαύνουν από τις σελίδες του βιβλίου, και σε καθένα αφιερώνουμε μια πολύχρωμη σελίδα με τα ευφάνταστα σχέδια της Σίσυς Κυλερτζή και ένα τετράστιχο, ένα παιχνίδι λέξεων και εικονογράφησης, στο οποίο προσκαλούμε τους μικρούς φίλους και τις μικρές φίλες μας. Υπάρχουν τα λαχανικά που συνήθως έχουμε στο σπίτι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα παιδιά είναι πρόθυμα να τα φάνε, ούτε καν να τα δοκιμάσουν πολλές φορές:

Οι ροδέλες του αγγουριού

αχνοπράσινες στο χρώμα

είναι ρόδες φορτηγού

που ’ρχονται μια μια στο στόμα…

Κι υπάρχουν και λαχανικά που βρίσκονται σπανιότερα στην κουζίνα μας, ωστόσο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αξίζουν να είναι μέρος της διατροφής μας:

Κι η αχνοπράσινη αγκινάρα

με τ’ αρμονικά της φύλλα

σαν παράφωνη κιθάρα

μου σφυρίζει: ντο-«φάε»-σι-λα!

Υπάρχουν λαχανικά με ήπια γεύση, που εύκολα βρίσκουν μια θέση στο πιάτο του παιδιού μας, υπάρχει όμως και το κρεμμύδι, το σκόρδο, η πιπεριά,  αξίζουν μία ευκαιρία και αυτά:

Σαν δακράκι –αχ, δες!– το σκόρδο

κι ίσως κλαίει για τ’ άρωμά του

μα αν το βάλω μες στο στόμα

θα γελάει απ’ τη χαρά του!

26 διαφορετικά λαχανικά, 26 διαφορετικές προσεγγίσεις, ώστε το παιδί να περάσει από την παρατήρηση στο ενδιαφέρον κι έπειτα στη δοκιμή. Με την ευχή στο τέλος να πει, όπως και ο μικρός πρωταγωνιστής του βιβλίου:

Τα παλιά, παλιά τα χρόνια

όταν ήμουν πιο μικρός

άκουγα «λαχανικά»

και γινόμουνα καπνός!

Τώρα πια όμως τα λατρεύω

κι είδατε το μυστικό:

για καθένα «μαγειρεύω»

ιστορίες ένα σωρό!

Η Ράνια Μπουμπουρή είναι δημοσιογράφος, επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια. Γεννήθηκε το 1974 στο Καρπενήσι, όπου πέρασε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια με πολλά γέλια και πολλούς καβγάδες με τις τέσσερις αδελφές της. Στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε πρώτη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., όπου αρίστευσε στα μαθήματα λόγου και φιλοσοφίας με καθηγητές τους Δ.Ν. Μαρωνίτη και Γ. Βώκο αντίστοιχα.

Λατρεύει την παιδική λογοτεχνία και είναι μέλος του ελληνικού τμήματος της IBBY (International Board on Books for Young People). Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν δεκαπέντε βιβλία της, μεταξύ των οποίων τα “Μια τρελή τρελή αλφαβήτα” (Έπαινος Ποίησης της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς), “Ένα τρελό τρελό αριθμητάρι” και “Ένα τρελό τρελό αγρόκτημα”, τα οποία συνοδεύονται από CDs σε μελοποίηση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, με τη συμμετοχή πολύ γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών.