fbpx

banner αεροδρομίου

Πρόταση για διάβασμα: «Ο Τσίκο Ταξιδεύει», της Λυδίας Βλάχου

 

 

Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

smaragdamichalitsianou@gmail.com

  • Εικονογράφηση: Εμμανουέλα Κακαβιά
  • Είδος: Παραμύθι
  • Σελίδες: 32
  • Τιμή: € 10
  • Εκδόσεις: Οσελότος

«Λυδία παρούσα !!!» και με παρέσυρε στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών της

Και ξαφνικά βρέθηκα στον κόσμο του υπέροχου παραμυθιού «Ο Τσίκο ταξιδεύει» της Λυδίας Βλάχου. Και με περίμενε μεγάλη έκπληξη!

Η απόφαση του μεγαλύτερου από τα ποντικάκια να κάνει το μεγάλο βήμα, για να γνωρίσει νέους τόπους, που ήταν το όνειρό του προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο ποντικόσπιτο.

Οι συμβουλές των γονιών, δεν επηρεάζουν την απόφασή του και ο μικρός Τσίκο ξεκινά για ένα μεγάλο ταξίδι.

‘Άραγε είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον κόσμο που τον περιμένει έξω από την ασφάλεια του σπιτιού του;

Ο Τσίκο το μικρό ποντικάκι αποκτά καινούργιες εμπειρίες, αλλά  θα μπορέσει να βγει αλώβητος όταν εμφανιστούν οι αντιξοότητες;

Τη Λυδία Βλάχου είχα την τύχη να την γνωρίσω στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Είμαστε για χρόνια στην ίδια βάρδια κάθε Παρασκευή.

Με συγκίνησε η ταπεινότητά της που συνδέεται με τη γενναιοδωρία και τη δοτικότητά της. Ήταν πάντα πρόθυμη να προσφέρει τη βοήθειά της σε όποιον την χρειαζόταν. Η έννοια αλληλεγγύη είναι ιερή για τη Λυδία.

Λίγο μετά τη θαύμασα για τις κατασκευές που φιλοτεχνούσε σε βότσαλα, σε γυαλί και άλλα υλικά, ενώ όταν έβρισκε παλιά αντικείμενα τα μετέτρεπε σε μινιμαλιστικά κομψοτεχνήματα  και όχι μόνο, με τα οποία στήριζε τα bazaar των δομών που είναι εθελόντρια, ενώ έδινε μεγάλη χαρά στα μέλη των αποστολών από όλο τον κόσμο που επισκέπτονταν το ΜΚΙΕ και τους καλωσόριζε προφέροντάς ένα από τα έργα της.

Μια ημέρα πολύ δειλά με προσέγγισε και μου ζήτησε  να διαβάσω ένα παραμύθι από τα πολλά που είχε στο συρτάρι. Με συγκλόνισε η έμπνευσή και ο τρόπος γραφής της. Με το που είδα το πρώτο χειρόγραφο της είπα: «Η πένα σου θα φέρει μια άλλη δυναμική και έναν άλλο αέρα στο παιδικό βιβλίο. Σύντομα δε θα εκδοθούν σε βιβλίο». Και να που υπήρξα προφητική.

Το πρώτο της παραμύθι όχι μόνο έκανε δυο και πλέον εκδόσεις, αλλά βρέθηκε στις βιτρίνα του Ιανού και έφθασε στο σημείο οι ειδικοί για το βιβλίο να μιλούν με εγκωμιαστικά λόγια για το ταλέντο της, αλλά και γνωστοί εκδοτικοί οίκοι να ζητούν την αποκλειστικότητα των βιβλίων της, αφού η έμπνευσή της είναι ανεξάντλητη.

Όταν εκδόθηκε το βιβλίο, πολύ ευγενικά η Λυδία Βλάχου μου ζήτησε να γράψω ένα μικρό σημείωμα για την παρουσίαση του παραμυθιού στην γενέτειρά της, την Καρδίτσα, που έγινε για καλό σκοπό, αφού οι πρώτες εισπράξεις πήγαν σε ένα ίδρυμα.

Πράγματι έγραψα τις παραπάνω αράδες και της έστειλα στη Λυδία Βλάχου με τις ευχές μου, γιατί στις σελίδες του παραμυθιού της βρήκα  λιακάδα κι ένα μικρό λουλούδι, όπως ονειρευόταν η πεταλούδα του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Όταν επέστρεψε μου αφιέρωσε ένα αντίτυπο του παραμυθιού, που εξαιρετικά εικονογράφησε η Εμμανουέλα Κακαβιά και βρέθηκα προ εκπλήξεως, όταν το σημείωμά μου υπήρχε μέσα στο βιβλίο της.

Με την ευκαιρία την ευχαριστώ πολύ, γιατί αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα και για το InTownPost.com.

Η Λυδία Βλάχου, μητέρα ενός γιού και γιαγιά τριών εγγονών, κυνήγησε το όνειρό της κάνοντας πράγματα που της δίνουν τη χαρά της δημιουργίας.

Η ίδια αφηγείται με το δικό της ξεχωριστό τρόπο πώς άλλαξε τη ζωή της:
«Όλα τα χρόνια της εργασίας μου οι υποχρεώσεις μου δεν μου άφηναν πολλά περιθώρια που θα με γέμιζαν. Τότε έγραψα σε ένα μικρό χαρτί: «Λυδία απούσα» κι έδωσα την υπόσχεση στον εαυτό μου, ότι θα κάνω ότι περνούσε από το χέρι μου με τη συνταξιοδότησή μου να προσπαθήσω να βρω αυτό που θα με έκανε χαρούμενη και ευτυχισμένη.

Ξεκίνησα μαθήματα αγιογραφίας και τεχνικής decoupage μιας και από τα παιδικά μου χρόνια είχα δεξιότητα στη ζωγραφική. Πάλι όμως δεν ένιωθα πληρότητα.

Η οικονομική κρίση, που επηρέασε και την οικογένειά μου, ανάδειξε την ευαίσθητη πλευρά μου. Θέλησα όσο μπορούσα μέσα από κοινωνικές δομές να βοηθήσω όσο μπορούσα συνανθρώπους μου. Έτσι έγιναν εθελόντρια στο ΜΚΙΕ, στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή» και στο Ασκληπιείο Βούλας ως συνοδός ασθενών, που δεν έχουν κάποιο οικογενειακό ή φιλικό άτομο να τους βοηθήσει, όταν πρόκειται να μεταβούν με ασθενοφόρο σε άλλα νοσοκομεία για επιπλέον εξετάσεις. Η ζωή μου άρχισε να αποκτά ενδιαφέρον και χαρά που λάμβανα, δίνοντας.

Η μετανάστευση της οικογένειας του γιού μου στο εξωτερικό, μου έδωσε την ιδέα να γράψω παραμύθια για τα εγγόνια μου, που αν ήταν κοντά μου θα τους τα έλεγα λίγο πριν κοιμηθούν.

‘Έτσι ξεκίνησα. Χωρίς ιδιαίτερες σπουδές, εμπειρίες και γνώσεις , αλλά με πολύ αγάπη και καθοδήγηση σε αξίες που διδάχτηκα από την οικογένειά μου και που βίωσα στη διάρκεια της ζωής μου. Ύστερα από 10 χρόνια στο παλιό χαρτάκι, που πάντα φύλαγα, έγραψα: «Λυδία παρούσα !!!»»

Παρούσα λοιπόν η Λυδία Βλάχου, και στον κόσμο των μεγάλων αλλά και στον όμορφο κόσμο των παιδιών στα οποία είναι αληθινά περιζήτητη και κρέμονται από τα χείλη της κάθε φορά που σμίγουν στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία.