fbpx

Πρόταση για διάβασμα: «Ο Ξένος των Χριστουγέννων», της Αργυρούς Αγγελίνας Ζωγράφου

Τίνα Πανώριου

Τίνα Πανώριου

panoriout@gmail.com

 

 

  • Είδος: Παραμύθι – Βιβλίο και CD
  • Εικονογράφηση: Αργυρώ Αγγελίνα-Ζωγράφου 
  • Σελ: 64
  • Τιμή: € 12 ευρώ
  • Εκδόσεις: Φίλντισι

Το βράδυ των Χριστουγέννων συμβαίνουν υπέροχα, μαγικά πράγματα, αλλά και απρόοπτα.

 Αναπάντεχα, ένα ξένο κουκλάκι βρέθηκε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Κατερίνας. Δεν ήταν αστραφτερό, ούτε καν καλοντυμένο. Κάτι κουρελάκια φορούσε και φαινόταν τόσο φοβισμένο.

Αυτό το χριστουγεννιάτικο στολίδι ακόμη κι η Κατερίνα, που είχε ξαπλώσει να κοιμηθεί κάτω από το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο για να το  θαυμάζει όλο το βράδυ, πρώτη φορά το έβλεπε

Άραγε τα άλλα στολίδια του δέντρου πώς το αντιμετώπισαν; Το έδιωξαν, το αποπήραν, το φοβήθηκαν, το παράτησαν στην τύχη του; Κι ο αρχηγός τους, ο Καρυοθραύστης, τι στάση κράτησε απέναντί του;

– Έτοιμο! καμάρωσε η μαμά. Φέτος είναι πιο όμορφο από ποτέ!

Η Κατερίνα έκανε μερικά βήματα προς τα πίσω και το παρατηρούσε γεμάτη υπερηφάνεια.

– Τι όμορφο είναι, μανούλα! της είπε. Και πόσο λάμπουν όσο σκοτεινιάζει τα στολίδια του ανάμεσα στα φωτεινά λαμπιόνια που αναβοσβήνουν! Φαίνονται σαν αληθινά!

– Ξέρεις, Κατερίνα μου, συνέχισε τη συζήτηση η μητέρα της χαμηλόφωνα –για να δημιουργήσει μυστήριο και να κεντρίσει την προσοχή της μικρής – ,το βράδυ των Χριστουγέννων γίνονται μαγικά πράγματα. Ζωντανεύουν όλα τα στολίδια του δένδρου και κατεβαίνουν από τα κλαδιά την ώρα που εμείς κοιμόμαστε. Παίρνουν τις θέσεις μας και αντιγράφουν τις συνήθειές μας. Τρώνε από το φαγητό μας, ντύνονται με τα ρούχα μας και γίνονται αυτά οικοδεσπότες του σπιτιού. Πίνουν και από το λικέρ βύσσινο της γιαγιάς, αραχτά στο σαλόνι μας! Όσοι το γνωρίζουμε, χωρίς να εμφανιζόμαστε και να δίνουμε σημασία, τους επιτρέπουμε να χαίρονται την ευκαιρία που τους δίνει η Άγια Νύχτα. Υπάρχει, όμως κάτι που, αν λησμονήσουν, θα τους στερήσει για πάντα αυτή τη χαρά.

– Ποιο είναι αυτό; τη ρώτησε η Κατερίνα κοιτώντας την στα μάτια όλο ανυπομονησία.

Η μητέρα της χαμήλωσε ακόμη περισσότερο τη φωνή, μην τις ακούσει κανείς. Έτσι, το μυστικό έμεινε για πάντα μεταξύ τους, κλειδωμένο σε ένα αόρατο κουτί που μόνο οι δυο τους ήξεραν να ανοίξουν, και ίσως και κάποιοι άλλοι…

Τα σχέδια του βιβλίου έγιναν από τη συγγραφέα.

Στο CD, που συνοδεύει την έκδοση, η Αργυρώ Αγγελίνα Ζωγράφου διαβάζει την ιστορία παραστατικά, μιμούμενη τις «φωνές» όλων των στολιδιών του χριστουγεννιάτικου δέντρου, για τα παιδιά που προτιμούν να ακούνε παρά να διαβάζουν.

Ονομάζομαι Αργυρώ Αγγελίνα- Ζωγράφου. Γεννήθηκα στη Λιβαδειά το 1956.

Είμαι συγγραφέας. Έχω εκδώσει το πρώτο μου μυθιστόρημα «Το Δυσλεκτικό Βραχιόλι του Μάρτη» από τις εκδόσεις Θερμαϊκός.

Έχω παρουσιάσει αρκετές φορές ανέκδοτα διηγήματα, παραμύθια και ποιήματα μου σε εκδηλώσεις για παιδιά (ανάγνωση, εργαστήρια δημιουργικότητας).

Έχω συμμετάσχει ως εθελόντρια στην Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς. Παρουσίασα παραμύθια μου σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες σε Κέντρα Ειδικής Αγωγής και σε εκδηλώσεις για ανάγνωση σε βιβλιοπωλεία στην Αθήνα.