fbpx

banner αεροδρομίου

Πρόταση για διάβασμα: «Ο Μικρός Νικόλας» του Ρενέ Γκοσινί και σκίτσα του Ζαν-Ζακ Σαμπέ

Τίνα Πανώριου

Τίνα Πανώριου

panoriout@gmail.com

 

 

  • Μετάφραση: Ρίτα Κολαίτη
  • Είδος: Κόμιξ (Πρωτότυπη Έκδοση)
  • Σελίδες: 180
  • Τιμή: €12,90
  • Εκδόσεις: Πατάκη

«Μια μέρα, άνοιξη του 1954 ήτανε, γνώρισα τον Ρενέ Γκοσινί […]Εγώ ήμουν είκοσι ενός χρονών, εκείνος θα πρέπει να ήταν είκοσι επτά. Ήταν ο πρώτος Παριζιάνος φίλος μου, με άλλα λόγια, ο πρώτος μου φίλος. Αυτό που μας ένωσε ήταν το χιούμορ.Ο μικρός Νικόλας είναι καταρχάς μια ιστορία φιλίας. Δε θα τον έκανε ποτέ χωρίς εμένα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εγώ δε θα τον έκανα ποτέ χωρίς εκείνον. Ήμασταν πραγματικοί συνεργοί», αναφέρει ο Ζαν-Ζακ Σαμπέ.

Ο Μικρός Νικόλας, το διαχρονικό αυτό δημιούργημα του σεναριογράφου Ρενέ Γκοσινί και του σκιτσογράφου Ζαν-Ζακ Σαμπέ, είναι ένα αθώο και χαριτωμένο παιδάκι που ζει με την οικογένειά του και τους φίλους του σε κάποια πόλη της Γαλλίας τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Ο μικρός Νικόλας είναι ένα φυσιολογικό παιδί: λιχούδης, καβγατζής, αλλά πολύ ευγενικός, που του αρέσει το ποδόσφαιρο και οι πλάκες με τους φίλους του. Και όλα αυτά μας τα αφηγείται όπως θα τα αφηγούνταν ένα παιδί.

Γι’ αυτό μας κάνει και γελάμε.

Έξι δεκαετίες μετά ο μικρός Νικόλας και οι φίλοι του έχουν «γεράσει» πια, παραμένουν όμως μία

πηγή έμπνευσης για τους νέους αναγνώστες.

Ο Ρενέ Γκοσινί (Rene Goscinny) γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1926 και έφυγε από την ζωή στις 5 Νοεμβρίου 1977 . Η καριέρα του θα ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, αρχές της δεκαετίας του ’50, δημιουργεί μια σειρά θρυλικών ηρώων.

Ο Γκοσινί, μαζί με τον Ζαν-Ζακ Σαμπέ, σκαρφίζεται τις περιπέτειες του μικρού Νικόλα επινοώντας ένα παιδικό γλωσσικό ιδίωμα που θα εξασφαλίσει την επιτυχία του διάσημου μικρού μαθητή.

Έπειτα, ο Γκοσινί δημιουργεί, μαζί με τον Αλμπέρ Ουντερζό, τον Αστερίξ. Ο θρίαμβος του μικρόσωμου Γαλάτη είναι μοναδικός. Μεταφρασμένες σε 107 γλώσσες και διαλέκτους, οι περιπέτειες του Αστερίξ ανήκουν στα πιο πολυδιαβασμένα έργα σε ολόκληρη την υφήλιο.

Ανεξάντλητος δημιουργός, δημιουργεί παράλληλα τον Λούκυ Λουκ μαζί με τον Μορρίς, τον Ιζνογκούντ μαζί με τον Ταμπαρύ, τα Dingodossiers μαζί με τον Γκοτλίμπ.

Επικεφαλής του περιοδικού Pilote, φέρνει την επανάσταση στα κόμικς, ανυψώνοντάς τα στο επίπεδο της «ένατης τέχνης».

Ο Ζαν-Ζακ Σαμπέ (Jean-Jacques-Sempé) γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1932 στο Μπορντό. Έπειτα από μάλλον ανεπιτυχείς σπουδές, όπου, μάλιστα, εκδιώχθηκε ως απείθαρχος από το Σύγχρονο Κολέγιο του Μπορντό, βγαίνει στην αγορά εργασίας: ο μικρός για όλες τις δουλειές σε αντιπροσωπεία κρασιών, ομαδάρχης σε κατασκηνώσεις, το παιδί για τα θελήματα σε γραφείο.

Στα δεκαοχτώ του φθάνει στο Παρίσι. Επισκέπτεται αμέτρητες αίθουσες σύνταξης και, το 1951, πουλάει το πρώτο του σκίτσο στην εφημερίδα Sud-Ouest.

Η γνωριμία του με τον Γκοσινί συμπίπτει με την απαρχή μιας λαμπρής καριέρας ως σκιτσογράφου του Τύπου. Και με τον μικρό Νικόλα δημιουργεί μια αλησμόνητη πινακοθήκη φοβερών πιτσιρικάδων, που από τότε κυριαρχούν στη φαντασία μας. Παράλληλα με τις περιπέτειες του μικρού μαθητή, αρχίζει, το 1956, η συνεργασία του με το Paris Match και άλλα περιοδικά.

Το πρώτο του άλμπουμ με σκίτσα εκδίδεται το 1962: Rien n’est simple. Ακολουθούν περίπου τριάντα ακόμη, όλα τους χιουμοριστικά αριστουργήματα που εκφράζουν, με τρόπο θαυμαστό, το τρυφερά ειρωνικό βλέμμα του πάνω στα ψεγάδια τα δικά μας και σ’ εκείνα του κόσμου που μας περιβάλλει.

.Πέρα από τα προσωπικά του άλμπουμ, εικονογραφεί την Catherine Certitude του Πατρίκ Μοντιανό και την Ιστορία του κυρίου Ζόμμερ του Πάτρικ Ζίσκιντ.

Ο Σαμπέ είναι ένας από τους ελάχιστους Γάλλους σκιτσογράφους που εικονογραφούν τα εξώφυλλα του περίφημου περιοδικού New Yorker και σήμερα χαρίζει τακτικά το χαμόγελο σε χιλιάδες αναγνώστες του Paris Match.