03
Τετ, Ιουν

Κάνε κράτηση Parking στο αεροδρόμιο

Πρόταση για διάβασμα: «Toi et Moi» (Εσύ κι Εγώ), του Paul Géraldy (Πολ Ζεραλντί)

-1Συγγραφέας: Πολ Ζεραλντί (Paul Géraldy)

Μετάφραση: Γιόλα Αργυροπούλου Παπαδοπούλου

Είδος: Ποίηση

Τιμή: € 12

Σελ.: 112

Εκδόσεις: Φίλντισι

Το ποιητικό έργο του Πολ Ζεραλντί (Paul Géraldy) «Toi et moi» κυκλοφόρησε το 1912 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ο ποιητικός λόγος τού Πολ Ζεραλντί είναι απλός, γλαφυρός, τρυφερός, στοχαστικός και, παρόλο που σήμερα φαίνεται να είναι ξεπερασμένος, στην εποχή του υπήρξε εντυπωσιακός και ιδιαίτερα ελκυστικός, κυρίως στο γυναικείο αναγνωστικό κοινό.

Ο γνωστός Γάλλος Δραματουργός Σάσα Γκίτρι (Sacha Guitry) έχει εκφράσει την ακόλουθη σκέψη για τον Πολ Ζεραλντί, μια πραγματικά υπέροχη σκέψη που ανταποκρίνεται πλήρως στην αλήθεια: «…Μιλάει για την αγάπη συνειδητά, ακριβώς επειδή αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ…».

Από το εισαγωγικό σημείωμα της μεταφράστριας του βιβλίου Γιόλας Αργυροπούλου- Παπαδοπούλου:

«Η γραφή τού Πολ Ζεραλντί (Paul Géraldy) διακρίνεται για τη ζωντάνια, την αμεσότητα, την ευαισθησία και τη μουσικότητά της. Στίχοι που κυλούν σαν το νερό ενός καθάριου ρυακιού, στο οποίο καθρεφτίζονται τόσο το βαθυστόχαστο πνεύμα τού ποιητή όσο και ο απέραντος πλούτος τής ψυχής του. Σκέψεις και συναισθήματα που εναρμονίζονται υπέροχα και εκφράζονται άλλοτε με τρυφερότητα κι άλλοτε με πάθος σε μια γυναίκα αγαπημένη… Σκέψεις και συναισθήματα που πλουτίζουν τη σκέψη και την ψυχή τού κάθε αναγνώστη, ο οποίος – έχοντας πια ολοκληρώσει την ποιητική αυτή συλλογή – δεν μπορεί παρά να τη διαβάσει ξανά και ξανά. Πάντα με την ίδια, αμείωτη συγκίνηση. Και πάντα έχοντας την αίσθηση πως διαβάζει μια εκτενή, ερωτική επιστολή ή πως απολαμβάνει μια τρυφερή, επουράνια μελωδία, στην οποία σίγουρα ανακαλύπτει και κάποιες νότες τής δικής του σκέψης και της δικής του ψυχής».

Ο Γάλλος ποιητής, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας Πολ Ζεραλντί (Paul Géraldy), γεννήθηκε στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού στις 6 Μαρτίου 1885 ως Πολ Μαρί Ζορζ Λεφέβρ. Το 1908 και ενώ είχε μεγάλη λαϊκή επιτυχία με τη δεύτερη του συλλογή, Toi et moi , το 1922, πρόσθεσε στο όνομα του αυτό της μητέρας του για να ονομαστεί Λεφέβρ-Ζεραλντί.

Ξεκίνησε τη λογοτεχνική του δραστηριότητα με το σύντομο θεατρικό έργο «Οι θεατές» (1906) και την ποιητική συλλογή «Οι μικρές ψυχές» (1908). Έγινε γνωστός με την έκδοση του βιβλίου «Εσύ και εγώ» (1912). Το βιβλίο αυτό, που περιέχει πολλά ποιήματα, είχε τεράστια επιτυχία πωλήσεων και σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε η αισθηματική Βίβλος της μέσης γαλλικής αστικής τάξης. Γοήτευσε το απλό και ανεπιτήδευτο ύφος, η σεμνή και μελαγχολική χάρη με την οποία ο ποιητής τραγουδούσε τον έρωτα στην ξαφνική άνθησή του και στον βαθμιαίο και επώδυνο μαρασμό του.

Διάσημος ήδη, ο Ζεραλντί, ύστερα από ένα πετυχημένο μυθιστόρημα «Ο πόλεμος, κυρία» (1916), παρουσίασε ένα αξιόλογο θεατρικό έργο «Οι αργυροί γάμοι» (1917), που είχε ως βάση τις σχέσεις γονέων και παιδιών και αποτελούσε μια ανάλυση η οποία συνδυάζει την οξεία διαίσθηση με την αισθηματική χάρη ενός τρυφερότατου διαλόγου. Αργότερα ο Ζεραλντί, μολονότι έμεινε πιστός σε μια απαλή και ευγενική γλώσσα, έδωσε δραματική υπόσταση με προσωπικές αισθηματικές συγκρούσεις και χάρισε στο θέατρο τα καλύτερα ίσως έργα του: «Να αγαπάς» (1921), «Ρομπέρ και Μαριάν» (1925), «Χριστίνα» (1932). Σε συνεργασία με τον Ρομπέρ Σπιτζέρ έγραψε μερικές από τις χαρακτηριστικότερες κωμωδίες του μπουλεβάρ, από τις οποίες γνωστότερες είναι το «Αν ήθελα» (1924) και «Ο άνθρωπος της χαράς» (1929).

Ο δημοσιογράφος Ζαν Φρανσουά Καν (Jean-François Kahn) στην δεκαετία του 1980 ανακαλύπτει ξανά τον Πολ Ζεραλντί και τον παρουσιάζει στο τηλεοπτικό κοινό, λίγο πριν τον θάνατο του Γάλλου συγγραφέα και ποιητή. Ο Πολ Ζεραλντί έφυγε από την ζωή στις 10 Μαρτίου 1983 σε ηλικία 98 ετών.

Paul Géraldy (Πολ Ζεραλντί)
Γιόλα Αργυροπούλου – Παπαδοπούλου,

Η Γιόλα Αργυροπούλου – Παπαδοπούλου, είναι καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα. Υπηρέτησε ως μέλος τού Τομέα Κλασικής Φιλολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής από το 1973 μέχρι και το 2016. Δίδαξε «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία» στα Τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία (Όμηρος. Λυρική Ποίηση. Ηρόδοτος. Ελληνιστική Ποίηση) και με τη Νέα Ελληνική Ποίηση (Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Τάσος Λειβαδίτης). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά Επιστημονικά Συνέδρια, πολλές δε από τις ανακοινώσεις της έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα Επιστημονικά Περιοδικά.

Μερικές αντιπροσωπευτικές δημοσιεύσεις της είναι: «Ακόντιος και Κυδίππη», «Τοπωνύμια της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης», «Σαπφώ και Θεόκριτος. Η φύση στο έργο τους», «Έρωτας και εξουσία. Μια νουβέλα τού Ηροδότου και ο απόηχός της στο ελληνικό θέατρο και τον ξένο κινηματογράφο», «Η παρουσία των θεών στο έργο τής Σαπφούς», «Ο έρωτας στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου», «Ο θάνατος του Οδυσσέα (Από το αρχαιοελληνικό έπος στο νεοελληνικό θέατρο)», «Το παραμυθικό στοιχείο στην ιστορία τού Λυδού βασιλιά Κανδαύλη».

Το κύριο συγγραφικό, επιστημονικό τηςέργο φέρει τον γενικό τίτλο «Η φύση στο έργο τού Θεοκρίτου» και αποτελείται από 3 βιβλία, τα οποία εκδόθηκαν από το «Ινστιτούτο τού Βιβλίου Α. – Καρδαμίτσα» κατά τα έτη 2014, 2015, 2016. Είναι μέλος τού Δ.Σ. και Κοσμήτωρ τού μη κερδοσκοπικού Συλλόγου Λόγου, Μουσικής και Τέχνης «Λίνος». Είναι, επίσης, μέλος τής «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας», της «Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων», της «Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας» και της «Πνευματικής Εστίας Παπάγου».
Πρόταση για διάβασμα: «Αυτί: 2009-2019», της Χριστ...
Πρόταση για διάβασμα: «Ο Καπήλαρης», της Βάσιας Μα...

→ Όροι Χρήσης ←
→ Πολιτική Cookies ←

Υλοποίηση: Infinite - Colors
2020 © InTownPost.com
0
Shares