28
Πεμ, Μάι

Κάνε κράτηση Parking στο αεροδρόμιο

Πρόταση για διάβασμα: «Soundtrack: Κουβέντα με Δημιουργούς της Μουσικής των Εικόνων», του Πάνου Χρυσοστόμου

  • Είδος: Συνεντεύξεις
  • Σελίδες: 303
  • Τιμή: € 15
  • Εκδόσεις: Φίλντισι
Είκοσι δύο (22) σπουδαίοι συνθέτες, καλλιτέχνες διεθνούς ακτινο­βολίας αλλά και μερικοί από τους εκλεκτούς Έλληνες συναδέλ­φους τους, που έγραψαν ή ακόμα γράφουν μουσική για τον κινη­ματογράφο, σε αποκλειστικές συνεντεύξεις.

Trevor Jones, Alan Menken, James Newton Howard, Γιάννος Αιόλου, Hans Zimmer, Michael Kamen, Νίκος Κυ­πουργός, Nicola Piovani, Alexandre Desplat, Μίκης Θε­οδωράκης, Elliot Goldenthal, Νίκος Μαμαγκάκης, Philip Glass, Goran Bregovic, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Yann Tiersen, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Gabriel Yared, David Arnold, Mychael Danna, Wim Mertens, Ευανθία Ρεμπούτσι­κα. Μέσα από γλαφυρές διηγήσεις, με κάποιες εξομολογητικές στιγ­μές, μια πλειάδα εκλεκτών δημιουργών περιγράφουν το ενιαίο και αδιαίρετο puzzle που αποτελεί η μουσική του κινηματογράφου.

Πολλά Όσκαρ, άλλα βραβεία, διακρίσεις, ταλέντο, σκληρή δουλειά, αλλά το κυριότερο δημιουργικότητα στο έπακρο, κατα­γράφονται σε αυτή την έκδοση.

Η μουσική του κινηματογράφου σε όλες τις εκφάνσεις της και μέσα από τα λόγια αυτών που τη δημιουργούν. Όχι, κάποιων θεω­ρητικών του χώρου, αλλά μέσα από τα μάτια των ίδιων των δημι­ουργών της. Κι όχι ερήμην αυτών, αλλά με την «παρουσία» τους, ακόμα κι όταν, όπως προκύπτει και θα διαβάσετε, μερικοί από αυ­τούς διαφωνούν εντελώς μεταξύ τους.

Κλακέτα και πάμε!

Alan Menken

Hans Zimmer

Παναγιώτης Καλαντζόπουλος

Philip Glass
Γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο Πάνος Χρυσοστόμου:

«Είναι πολλές φορές που σκέφτομαι πως ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου το έχω περάσει βλέποντας ταινίες. Αμέτρητες, ατελείωτες ώρες. Μέρες και νύχτες. Για να καταλάβετε, υπάρχουν ας πούμε ταινίες που τις έχω δει 12 ή και 15 φορές, κυνηγώντας τις στην αρχή στο σινεμά, μετά στην τηλεόραση, αργότερα στο video στο dvd, μετά στο διαδίκτυο κλπ κλπ.  Είτε για λόγους ψυχαγωγίας από μικρό παιδί, είτε αργότερα επαγγελματικά γράφοντας και μιλώντας γι αυτές σε περιοδικά, εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, είναι βέβαιο πως έχω περάσει μεγάλο μέρος της ζωής μου βλέποντας ταινίες. Αλλά εγώ μέσα εκεί μπήκα από την μουσική! Τα «δύο ωραιότερα δευτερεύοντα πράγματα της ζωής» όπως λέγαμε με τον αείμνηστο φίλο μας το Γιώργο Τζώτζιο, την εποχή που συνεργαστήκαμε στα περιοδικά κι όταν ήταν κάτι μουσικό που τον ενδιέφερε, με έπαιρνε τηλέφωνο. Διάλεξα μερικές από αυτές τις συνεντεύξεις που έκανα αυτή την τελευταία τριακονταετία κρίνοντας τις για διάφορους λόγους χαρακτηριστικές. Έτσι ώστε τα εκτενή αποσπάσματα τους που παρατίθενται, να περιγράψουν στο τέλος αυτής της έκδοσης, στον ειδικευμένο θεατή-ακροατή αλλά και στον αδαή ή αδιάφορο στις λεπτομέρειες, αυτό το ενιαίο και αδιαίρετο παζλ που αποτελεί η μουσική του κινηματογράφου. Σε όλες τις εκφάνσεις της και μέσα από τα λόγια αυτών που τη δημιουργούν. Όχι κάποιων θεωρητικών του χώρου, αλλά μέσα από τα μάτια των ίδιων των δημιουργών της. Κι όχι ερήμην αυτών, αλλά με την «παρουσία» τους ακόμα κι όταν όπως προκύπτει και θα διαβάσετε μερικοί από αυτούς διαφωνούν εντελώς μεταξύ τους. Ενίοτε συμφωνούν κιόλας γι αυτό θα δείτε κάποιες «τεχνικές» παραπομπές που θα σας βοηθήσουν καλύτερα σε αυτές τις συνδέσεις. Νομίζω είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τέτοιους συσχετισμούς με αναφορές από το ένα πρόσωπο στο άλλο και μάλιστα με διαφορά πολλών ετών κατά περίπτωση. Αν δεν κάνω λάθος δε, αυτή πρέπει να είναι και η μοναδική αντίστοιχη έκδοση, όπου μια πλειάδα κορυφαίων συνθετών του κινηματογράφου διεθνούς ακτινοβολίας, μαζί με μερικούς από τους πιο σπουδαίους  Έλληνες συναδέλφους τους, βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε αυτή την θεματική μουσικής και κινηματογράφου, με πρωτογενές δικό τους υλικό που αναμένεται να συζητηθεί.» Ο Πάνος Χρυσοστόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και θεώρησε απολύτως φυσικό μετά από σπουδές Μουσικής και Δημοσιογραφίας, να στραφεί με αξιώσεις σε μια πιο εξειδικευμένη εκδοχή ρεπορτάζ.

Έτσι, ως επαγγελματίας πια από το 1988, (αλλά με καρδιά ερασιτέχνη) έγινε συντάκτης, στέλεχος περιοδικών, εφημερίδων, παραγωγός αλλά και παρουσιαστής πολιτιστικών εκπομπών στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, με ειδίκευση στη μουσική και τον κινηματογράφο.

Μεταξύ άλλων για 12 χρόνια μουσικοκριτικός στο «Ποπ και Ροκ», «free lancer» συνεργάτης σε δεκάδες έντυπα μέχρι σήμερα, με παρουσία κατά καιρούς σε όλα τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα στην Ελλάδα και δημιουργός όλων των κινηματογραφικών λημμάτων στην εγκυκλοπαίδεια «Δομή».

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, εν μέσω οικογένειας, τριών παιδιών, κριτικών για τις ταινίες, συνεντεύξεων με καλλιτέχνες του εξωτερικού (και εσωτερικού) και φυσικά τις πολλές μουσικές εκπομπές του στην Ελληνική Ραδιοφωνία, αποφάσισε να εκθέσει (και να εκτεθεί) μια σειρά εμπειριών του, μέσω της συγγραφής.

Αυτό το έκτο του βιβλίο έρχεται σχεδόν τεσσερισήμισι  χρόνια μετά το προηγούμενο και είναι μέχρι στιγμής το πιο βιωματικό απ’ όλα.

Θα υπάρξει και συνέχεια…

Προηγούμενα έργα του συγγραφέα: Τάσος Ψαρράς - Μονογραφία (Νοέμβριος 2004, εκδόση «Ε.Ε.Σ.») Graffiti Ιστορίες – Διηγήματα (Μάιος 2005, εκδόσεις «Αγκυρα») Νίκος Μαμαγκάκης – Μουσική ακούω, ζωή καταλαβαίνω. Βιογραφία (Δεκέμβριος 2006, εκδόσεις «Αγκυρα», Υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην κατηγορία «Χρονικού – Μαρτυρίας») Είμαι …blogger και είμαι καλά! (Μάιος 2009, εκδόσεις «Μετρονόμος») Μη μιλάς (Δεκέμβριος 2014, εκδόσεις «Bee group»)

Παρουσίαση του Βιβλίου: Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 και ώρα 20:30’, ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Πάνος Χρυσοστόμου παρουσιάζει το βιβλίο του «Soundtrack – Συνεντεύξεις με δημιουργούς της μουσικής των εικόνων» από τις εκδόσεις Φίλντισι στην «BABEL Πυρήνας Τέχνης» (Βασ. Σοφίας 87, 15124 Μαρούσι).

Την βραδιά συντονίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ. Θα ακουστούν τραγούδια των συνθετών: Μίκη Θεοδωράκη, Νίκου Μαμαγκάκη, Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, Ευανθίας Ρεμπούτσικα και Γιάννου Αιόλου. Τραγουδούν (αλφαβητικά): Κλεονίκη Δεμίρη, Δώρος Δημοσθένους, Κώστας Θωμαϊδης, Αργυρώ Καπαρού, Ναταλία Ρασούλη, Ειρήνη Τουμπάκη Στο πιάνο οι: Νεοκλής Νεοφυτίδης, Πέτρος Σατραζάνης, Πάνος Μάρκος Και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος.

Πρόταση για διάβασμα: «Νικόλυκος», της Μαρίας Χατζ...
Πρόταση για διάβασμα: «Ο Μικρός Νικόλας» του Ρενέ ...

→ Όροι Χρήσης ←
→ Πολιτική Cookies ←

Υλοποίηση: Infinite - Colors
2020 © InTownPost.com
0
Shares