InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Σαβ, Οκτ
Tο διάβασαν 367 άτομα (367 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Aλφαβητάρι Εντόμων», της Δήμητρας Κολλιάκου

-
Συγγραφέας: Δήμητρα Κολλιάκου

Κατηγορία: Νουβέλες

Σελίδες: 350

Τιμή: € 14

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2018

Εκδόσεις: Πατάκη

Διακρίσεις: Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας 2019 εξ ημισείας με τον στον Δημήτρη Κανελλόπουλο για το έργο του με τίτλο «Ο Θάνατος του Αστρίτη και Άλλες Ιστορίες» από τις εκδόσεις Κίχλη

Βραβείο λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης»

Τα 24 γράµµατα, και πίσω από κάθε γράμμα ένα έντομο και οι άνθρωποι µε τους οποίους διασταυρώθηκε. Ένα αλφαβητάρι εντομολογικό, εμπνευσμένο από την Ευρώπη που γοητεύει, την Ευρώπη που απογοητεύει. Κάθε γράμμα κι ένας αυτοτελής μικρόκοσμος, μαζί και τμήμα ενός όλου.

Στο Αλφαβητάρι εντόμων η συγγραφέας μιλάει για την ιστορική, την κοινωνική ή την πολιτική πορεία της Ευρώπης. Παράλληλα μιλάει και για πρόσωπα της τέχνης και της επιστήμης.

Η Κολλιάκου σε αυτό της το βιβλίο δημιουργεί μια διεθνή κατάσταση ανθρώπων και εντόμων.

Απόσπασμα από το βιβλίο:

«Πλησιάζοντας τώρα στην άκρη του νερού, σκέφτηκα να βγάλω τα παπούτσια µου. Και τότε το είδα. Στην αρχή νόμισα πως το έκανε ο αέρας. Ότι μετακινούσε κόκκους άμμου χτίζοντας ένα γλυπτό εν κινήσει. Ένα πολύ χαμηλό κι εφήμερο γλυπτό, σχεδόν στην επιφάνεια της άμμου, που απλωνόταν γρήγορα. Γη και αέρας συνομιλούσαν σε μια γλώσσα ακατάληπτη, κι όμως αντιληπτή.

Σκύβοντας να δω καλύτερα στο εσπερινό φως, διαπίστωσα πως ήταν έντομα. Πολύ ψιλά, σε μια ανοιχτόχρωμη απόχρωση της άμμου που τα έκανε ακόμη πιο δυσδιάκριτα. Ήταν παντού, κι όλα μαζί ανέβαιναν προς τα μέσα. Κινούνταν εκτελώντας μικρά άλματα – ένα σάλτο κάθε φορά, πράγμα που δημιουργούσε την εντύπωση ότι σηκώνεται άμμος με τον αέρα. Σε λίγο άρχισα να τα βλέπω όπου έπεφτε το μάτι μου. Από που έβγαιναν; Ήταν μια μεταγλωττισμένη πλημμυρίδα.»


Η Δήµητρα Κολλιάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε κλασική φιλολογία και θεωρητική γλωσσολογία στην Αθήνα (ΕΚΠΑ) και στο Εδιµβούργο. Δίδαξε γλωσσολογία στο Πανεπιστήµιο του Newcastle (1995-2010) και στο Πανεπιστήµιο Paris Diderot (2010-2014). Στο ερευνητικό της έργο έχει ασχοληθεί µε ζητήµατα σύνταξης και σηµασιολογίας στα νέα ελληνικά.

Το πρώτο της μυθιστόρημα, «Το Μαγείο» (Εκδ. Εστία, 2001), τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοεµφανιζόµενου Συγγραφέα Jim Wilson από το ΕΚΕΒΙ.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη ακολούθησαν το μυθιστόρημα «Θερμοκρασία Δωματίου» (2006, Βραβείο Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα και το βραβείο µυθιστορήµατος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών), η συλλογή διηγημάτων «Η Αρρώστια των Βουνών» (2009), τα μυθιστορήματα «Το Πρόσωπο του Ουρανού» (2013), «Ήμισυ του Παντός» (2015) και η συλλογή διηγημάτων «Αλφαβητάρι Εντόμων» (2018, Βραβείο λογοτεχνίας του περιοδικού Ο Αναγνώστης.

               Η συγγραφέας Δήμητρα Κολλιάκου
Πρόταση για διάβασμα: «Το Ναυάγιο των Πολιτισμών»,...
Πρόταση για διάβασμα: «Τα Δικά μας Χρόνια», του Χό...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/