22
Παρ, Ιαν
Tο διάβασαν 135 άτομα (135 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Το Πικρό Ποτήρι: Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα», της Λένας Διβάνη

EXON01LPIKPOT-SP87

Συγγραφέας Λένα Διβάνη

Επιμέλεια έκδοσης: Ελένη Κεχαγιόγλου

Είδος: Βιογραφία ιστορικής περιόδου, ντοκουμέντο

Σελίδες: 224

Τιμή: € 12,20

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Νοέμβριος 2020

Εκδόσεις: Πατάκη


Η συγγραφέας Λένα Διβάνη αναφέρει για το βιβλίο της:

«Όταν το 2019 παρέδωσα στην εκδότριά μου το προηγούμενο βιβλίο μου, τα Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας, ήταν και ο Καποδίστριας μέσα φυσικά. Πώς να τον αφήσω απέξω; Ήταν και είναι ο αγαπημένος μου ήρωας, ο σταυροφόρος της μόρφωσης, ο γιατρός των φτωχών, ο διεθνής κοσμοκαλόγερος, ο ταμένος της πατρίδας. Το ανεκπλήρωτο ειδύλλιό του με τη Ρωξάνδρα μάλιστα είναι εμβληματικό, επιβεβαιώνοντας, νομίζω, τη θεωρία ότι ο χαρακτήρας του ανθρώπου χαράζει, ίδιος κι απαράλλαχτος, τα δημόσια όπως και τα ιδιωτικά μονοπάτια της ζωής.

Ο Ιωάννης ήταν ένας μοναχικός ήρωας που βάδιζε οδηγημένος (για να μην πω φυλακισμένος) αποκλειστικά και μόνον από τις Αρχές του, και γι' αυτό έπραττε πάντα τα "δέοντα" από τη στιγμή που γεννήθηκε μέχρι τη στιγμή που ξεψύχησε δολοφονημένος από χέρι ελληνικό: τον εαυτό του τον χάρισε χωρίς δεύτερη σκέψη στην Ελλάδα, γιατί αυτό υπαγόρευσαν οι Αρχές του· τη Ρωξάνδρα δεν ήθελε να την πάρει στον λαιμό του όμως κι αυτό οι Αρχές του το διέταξαν· οι φίλοι του τον προειδοποίησαν ότι θα τον σκοτώσουν, δεν τους άκουσε, γιατί οι Αρχές του τον έκαναν κουφό· η Ρωξάνδρα τον παρακάλεσε να την πάρει μαζί του, να τον συντροφέψει καθώς ανέβαινε τον Γολγοθά του, αλλά οι Αρχές του τον ανάγκασαν να αρνηθεί.

Ίσως γι' αυτό τη λέξη "Αρχές" την έγραφε πάντα με Α κεφαλαίο. Είναι τόσο σύνθετος άνθρωπος ο Καποδίστριας, τόσο "δυσανάγνωστος" από τον σημερινό αναγνώστη, που χρειάζεται "χώρο" για να αναπτυχθεί αυτός και η εποχή του ώστε να γίνει κατανοητός. Γι' αυτό τον ξεχώρισα κι εγώ από τα υπόλοιπα Ζευγάρια και του αφιέρωσα ένα ολοδικό του βιβλίο. Μόνος του ήταν πάντα ο Καποδίστριας άλλωστε.»

Η διαδρομή του Ιωάννη Καποδίστρια προς τη δόξα και τον θάνατο, από τη γέννησή του στα ενετοκρατούμενα Επτάνησα ως το τραγικό του τέλος στο Ναύπλιο. Η ιστορία του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη, ενός μοναχικού ήρωα, που χάρισε χωρίς δεύτερη σκέψη τον εαυτό του στην Ελλάδα και στέγνωσε ακόμα και την καρδιά του για να ζήσει η πατρίδα του. Το πικρό ποτήρι το ήπιε συνειδητά μέχρι τέλους μόνος του, αφήνοντας «ορφανή» τη μοναδική γυναίκα που αγάπησε, τη Ρωξάνδρα Στούρτζα.

Δυο ερωτευμένοι που δεν ήταν γραφτό να γίνουν ζευγάρι, αλλά σφράγισαν την ιστορία της Ελλάδας.

Η Ρωξάνδρα Στούρτζα και ο Ιωάννης ΚαποδίστριαςΑπόσπασμα από το βιβλίο:

«Η οικογένεια Καποδίστρια ήταν γραμμένη στο Libro d'Oro, δηλαδή στα κατάστιχα των ευγενών. Ήταν πατριώτες όμως, δεν έμοιαζαν με τους ευγενείς που κοίταζαν το συμφέρον τους και ταυτίζονταν πλήρως με τους Ενετούς, δεν ξεχνούσαν ότι είναι Έλληνες. Ο πατέρας του και μέντοράς του, ο κόντε Αντώνιος-Μαρία (ή Αντωνομαρίας, όπως τον φώναζαν στην Κέρκυρα), ήταν λαμπρός δικηγόρος σπουδαγμένος στην Πάντοβα, βαθιά θρησκευόμενος και αναμεμειγμένος πολύ ενεργά στην πολιτική, δηλαδή συνεργαζόμενος με τους Βενετσιάνους. 

Στα πορτρέτα του μοιάζει στιβαρός, συντηρητικός και αυστηρός και, αν κρίνουμε από την ανατροφή που έδωσε στον γιο, μάλλον έτσι ήταν και στην πραγματικότητα. Η μητέρα του Ιωάννη, η Διαμαντίνα Γονέμη, ήταν πολύ θεοσεβούμενη γυναίκα, κόρη γιατρού. Οι Γονέμηδες ήταν από τις πιο παλιές αριστοκρατικές και πλουσιότατες οικογένειες της Κύπρου, τα μέλη της οποίας διασκορπίστηκαν από τη Βενετία μέχρι την Κέρκυρα. Ο Αντωνομαρίας και η Διαμαντίνα απέκτησαν δέκα απογόνους. 

Τον Φεβρουάριο του 1776 όμως γεννήθηκε, στο παραλιακό τους σπίτι στην πόλη της Κέρκυρας, το έκτο στη σειρά παιδί τους, το αγόρι που έμελλε να αφήσει το όνομά τους στην ιστορία: ο Ιωάννης. Επειδή οι Βενετοί απαγόρευαν τη λειτουργία ελληνικών σχολείων στα Επτάνησα και είχαν επιβάλει επίσημη γλώσσα τα ιταλικά, η οικογένεια Καποδίστρια φρόντισε να πάρει εκλεκτούς δασκάλους στο σπίτι για να δώσει στα παιδιά της τα ελληνικά φώτα. Βεβαίως, μαζί με τα ελληνικά, ο μικρούλης Ιωάννης έμαθε και λατινικά, ιταλικά και γαλλικά.»

Η Λένα Διβάνη είναι καθηγήτρια της ιστορίας εξωτερικής πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει πέντε ιστορικές μελέτες και πολλά άρθρα για τη σύγχρονη Ελλάδα και τη σχέση της με τις Μεγάλες Δυνάμεις αλλά και τους Βαλκάνιους γείτονές της, για τις μειονότητες και τον εθνικισμό στη ΝΑ. Ευρώπη.

Παράλληλα έχει δημοσιεύσει ως λογοτέχνης δέκα μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν διασκευαστεί για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, έναν συγκεντρωτικό τόμο με τα θεατρικά της έργα και τέσσερα παιδικά βιβλία. Πρόσφατα έγραψε το σενάριο και παρουσίασε τη σειρά ντοκιμαντέρ «Τα σύνορα της Ελλάδας» στο Cosmote History.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της» Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» (2019), το οποίο διασκευάστηκε από την ίδια σε σειρά εννέα επεισοδίων, που προβλήθηκαν επίσης από το Cosmote History το 2020.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Πρόταση για διάβασμα: «Όταν Κλαίνε Τα Αστέρια», τη...
Πρόταση για διάβασμα: «Σωτηρία Μπέλλου: Πότε Ντόρτ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/