InTownPost

Ακολουθήστε μας :

07
Παρ, Μάι
Tο διάβασαν 304 άτομα (304 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Το Ημερολόγιο Μιας Καταστροφής: Η βρετανική βοήθεια στην Ελλάδα, 1940-1941», του Ρόμπιν Χάιαμ (Robin Higham)

111230009

Συγγραφέας: Ρόμπιν Ντέιβιντ Στιούαρτ Χάιαμ (Robin D.S.Higham)

Μετάφραση: Νικόλαος Λαζαρίδης

Επιμέλεια έκδοσης: Ευγενία Νικολάου

Είδος: Ιστορία

Σελίδες: 464

Τιμή: € 25

Ημερομηνία ελληνικής έκδοσης: Οκτώβριος 2008

Εκδόσεις: Γκοβόστη


Η ιστορία της βρετανικής προσπάθειας κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να βοηθήσει την Eλλάδα, από τα τέλη Oκτωβρίου 1940 και μετά, αποτελεί πραγματικά ένα μάθημα για την εποχή μας, όσον αφορά στον εναρμονισμό των μέσων που χρησιμοποιούνται ως προς τους σκοπούς που επιδιώκονται. Σε αυτή τη συναρπαστική εξιστόρηση, στην οποία χρησιμοποιούνται όχι μόνον τα προσφάτως δημοσιευθέντα αρχεία στη Bρετανία και στις Hνωμένες Πολιτείες, αλλά και απομνημονεύματα και μαρτυρίες, ο συγγραφέας δείχνει πώς μια γενναία χειρονομία για να παρασχεθεί βοήθεια σε ένα σύμμαχο, του οποίου την ακεραιότητα είχαν εγγυηθεί το 1939 η Bρετανία και η Γαλλία, κατέληξε σε βοήθεια μόνον από τη Bρετανία, σε μια εποχή όπου αυτό το καταπονημένο από τον πόλεμο νησί δεν είχε τη δυνατότητα να παράσχει.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα του αντιμετώπιζε εισβολή, ο Πρωθυπουργός Oυίνστον Tσώρτσιλ επέμενε να σταλούν περισσότερα από μία συμβολική μοίρα της Bασιλικής Πολεμικής Aεροπορίας, προκειμένου να βοηθήσει τους Έλληνες εναντίον των Iταλών. Πίεσε να εγκατασταθεί φρουρά στην Kρήτη, μετά όμως παραμέλησε να την οχυρώσει και ποτέ δεν την ενσωμάτωσε στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής. Προσπάθησε με φορτικότητα να πείσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό Iωάννη Mεταξά να δεχθεί στρατιωτικές ενισχύσεις, τις οποίες ο Στρατηγός Σερ Άρτσιμαπλ Γουέιβελ δεν είχε στη διάθεσή του, αλλά και ο Mεταξάς, από το φόβο μήπως προκαλέσει τους Γερμανούς, δεν τις ήθελε.

Παρ' όλα αυτά, η πορεία προς την ελληνική τραγωδία άρχισε στην πραγματικότητα μόνο μετά το θάνατο του Mεταξά και διαμορφώθηκε από τον Άντονι Ίντεν και τον Στρατάρχη Σερ Τζον Ντιλ. Για να εξηγήσει πώς έγινε αυτό, ο Χάιαμ μελετά όχι μόνο τα διπλωματικά αλλά και τα στρατιωτικά αρχεία, αξιολογεί τις στρατιωτικές δυνατότητες και αποκαλύπτει όλα όσα θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί οι Bρετανοί δεδομένου ότι όλα τα απαραίτητα στοιχεία βρίσκονταν μπροστά τους.

Καταλήγει, ότι οι Bρετανοί δεν ηττήθηκαν στην Eλλάδα, αλλά συμπτύχθηκαν, συμμορφωμένοι με πληροφορίες που τους παρείχε το Ultra. Είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο διπλωματικής και στρατιωτικής ιστορίας, γραμμένο από έναν ιστορικό ειδικευμένο στη Στρατιωτική Ιστορία. Tο «Hμερολόγιο μιας Kαταστροφής» αξιολογεί όλους τους παράγοντες με σκοπό να προσδιορίσει την καταστροφική πορεία της βρετανικής προσπάθειας να δοθεί βοήθεια στην Eλλάδα.

O Ρόμπιν Ντέιβιντ Στιούαρτ Χάιαμ (Robin D.S.Higham) γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1925 στο Λονδίνο. Ήταν πιλότος της Βασιλικής Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι Αμερικανός ιστορικός, που ειδικεύεται στην αεροδιαστημική και τη στρατιωτική ιστορία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Νιού Χάμσαϊρ και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου αποφοίτησε με πτυχίο το 1950. Το 1963, έγινε καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, όπου έγινε ομότιμος καθηγητής εκεί το 1999, αλλά και επιμελητής του Military Affairs και του Aerospace Historian.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων μεταξύ των οποίων και τούτα: «100 Years of Air Power and Aviation», «Why Air Forces Fail: The Anatomy of Defeat», «The Writing of Official Military History», «Bayonets in the Streets: The Use of Troops in Civil Disturbances», «A Military History of China», «Soviet Aviation and Air Power», «The Military History of Tsarist Russia and the Military History of the Soviet Union», «Aspects of Greece: 1936-40», «Intervention or Abstention: The Dilemma of Foreign Polic».

O Ρόμπιν Ντέιβιντ Στιούαρτ Χάιαμ έφυγε από την ζωή τον Αύγουστο του 2015 σε ηλικία 90 ετών.
Πρόταση για διάβασμα: «Σενάρια: «Αντίο Βερολίνο» &...
Πρόταση για διάβασμα: «Αν η Beale Street Μπορούσε ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/