28
Πεμ, Μάι

Κάνε κράτηση Parking στο αεροδρόμιο

Πρόταση για διάβασμα: «Τα Σ’ Αγαπώ Πεθαίνουν στην Αγχόνη», των: Νατάσσα Καραμανλή, Χαρά Χρυσάφη

10223

Συγγραφείς: Νατάσσα Καραμανλή και Χαρά Χρυσάφη

Είδος: Νουβέλα

Σελίδες: 106

Τιμή:€ 13

Έτος Έκδοσης: 2020

Εκδόσεις: Grotesque

«Αγαπημένη, βάλε το χέρι σου εκεί που κοιμάται ο χρόνος, τρύπωσε στη φωλιά του και ξύπνησέ τον. Σπρώξε τον, απείλησε, ζόρισέ τον, γρήγορα να κυλήσει, σε παρακαλώ. Όσο πιο αργά θα φεύγουν οι νύχτες δίχως τη μυρωδιά σου στο λαιμό μου, τόσο πιο βαθιά στη δυστυχία θα βυθίζομαι. Προσεύχομαι στο θεό σου να μας λυπηθεί και να καταλύσει τα σύνορα που μας κρατούν φυλακισμένους. Σ' αγαπώ, Σιμόν. Μέχρι να τελειώσει ο χρόνος.

Μη φοβάσαι, αγάπη μου. Θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και η ιστορία μας θα ՚ναι ένα βιβλίο γεμάτο στιγμές. Σταματημένες στιγμές του χρόνου, ακριβώς εκεί που μαθαίνει η αγάπη το ρόλο της. Ακριβώς εκεί που ο έρωτας δεν έχει επίλογο, ούτε πρόλογο· μόνο κυρίως θέμα. Κι εσύ είσαι το κυριότερό μου θέμα. Μη φοβάσαι, μοίρα μου.
Είσαι μια ανεξίτηλη μελάνη που έχει ποτίσει κάθε χάρτινή μου φλέβα. Είσαι ένα σημείωμα, Τζέιμς, κι εγώ ο παραλήπτης του.»

Η επιστολογραφία ήταν παλαιότερα κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας. Στην περίπτωση των διαπροσωπικών σχέσεων πρωταγωνιστούσε, καθώς οι κοινωνικές ή οι πραγματικές αποστάσεις την επέβαλλαν.
Η ερωτική αλληλογραφία αποτελούσε το καταφύγιο των εραστών, το καθαρτήριό τους, ακόμα και τον εξομολόγο τους.

Η συγκεκριμένη ερωτική επιστολογραφία αφορά σε δύο εντελώς ετερόκλιταόσο και δαιδαλώδη πρόσωπα. Από τη μια ο Τζέιμς, ένας εξέχων συγγραφέας με αστραφτερές περγαμηνές και από την άλλη η Σιμόν, μια νέα σουφραζέτα, παθιασμένη με την τέχνη της ζωής.

Οι δύο αυτοί χαρακτήρες ρέπουν ταυτόχρονα προς το σκοτάδι και το φως.
Ο αλαζόνας Τζέιμς αποτελεί την σταθερά της εποχής του, ενώ η Σιμόν μάχεται για την κατάλυση ενός κατεστημένου που βάλλεται κατά της ισότητας και τηςανεξαρτησίας, όχι μόνο των γυναικών, αλλά και των «αξιών της».

Το βιβλίο τελεί υπό την Αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.


Έγραψαν για το βιβλίο
«Δεν ξέρω αν έχουν γραφτεί πολλά κείμενα για τον έρωτα με τόση λογοτεχνική μαεστρία. Σίγουρα αυτές οι επιστολές είναι ένα εξαιρετικό δείγμα λογοτεχνικής γραφής». (Αλκυόνη Παπαδάκη, συγγραφέας)

«Η Νατάσσα Καραμανλή γράφει ως Τζέιμς και η Χαρά Χρυσάφη ως Σιμόν. Δύο ρόλοι, δύο φωνές, δύο συγγραφείς, ένα άρτιο αποτέλεσμα». (Διώνη Δημητριάδου, Κριτικός Βιβλίου)

«Πρωτότυπο μοναδικό πόνημα. Διαβάστε το με βουλιμία, με ανυπομονησία, με χειροκρότημα, με σπαραγμό κρυφό, με χτυποκάρδι (ακόμα) φανερό». (Δρ. Κωνσταντίνος Β. Μπούρας, Ποιητής-Κριτικός)

«Επιστολές, ψίθυροι που γιγαντώνονται μέσα από τις φλόγες ενός έρωτα τολμηρού, ενός έρωτα κινηματογραφικού και καθώς ξεφυλλίζεις τις σελίδες οι ψίθυροι γίνονται κραυγές και σε στοιχειώνουν! Άλλωστε ο έρωτας είναι για τους τρελούς. Amantes sunt amentes!» (Σοφία Καζαντζιάν, Ηθοποιός-Γλωσσολόγος)

Η Νατάσσα Καραμανλή και η Χαρά Χρυσάφη
Νατάσσα Καραμανλή

Η Νατάσσα Καραμανλή είναι Θεσσαλονικιά. Ολίγον θεατρική, ολίγον ποιήτρια, μα πάντα υποταγμένη στις λέξεις. Graduate Minor στο Ohio State University, in Element ofTheatre and Dramatic Literature.

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.)στη Θεατρική Αγωγή από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Συνεργασίες με τα περιοδικάSOUL, Αλήθεια της Μακεδονίας, Upgrade και με το ηλεκτρονικό magazino Φυλλάδα (Fylada.gr).

Κείμενα της φιλοξενούνται στο maga.gr, enfo.gr., βιβλιο.net., logografis.gr, vivlionorizontes.com, σε λογοτεχνικά projects (25η ώρα,γραμμόφωνο), στο Infobarrel, Hub pages, Spillwords και Letter Pile στα αγγλικά, καθώς καιστο προσωπικό της blog: https://soufrazeta.com

Είναι Αντιπρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Το Ράφι της Αγάπης», που δημιουργεί δανειστικές βιβλιοθήκες για άτομα με χρόνιες παθήσεις, προωθώντας την αξία της θεραπευτικής ανάγνωσης. Επίσης, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), του open think tank foundation «The Open Minds». Μέλος του National Association of Care & Health Support (NACAHS. U.K.)

Η Χαρά Χρυσάφη γεννήθηκε το 1988 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(ΑΠΘ). Το πρώτο της συγγραφικό έργο «Ερωτικές Αντιφάσεις» εκδόθηκε το 2014 από τις εκδ. Ωρίωνας. Η θεατρική ομάδα «Αμέα και Μη» μετέφερε τις «Ερωτικές Αντιφάσεις» στο σανίδι σε σκηνοθεσία της Ζηνοβίας Κωστελίδου. Το δεύτερο βιβλίο της έχει τίτλο «Καταρρίπτεται»-15 θεατρικοί μονόλογοι εκδ. Ωρίωνας.

Ασχολείται με τη θεατρική πράξη καθώς και με το θεατρικό παιχνίδι ως θεραπευτικό μέσο σε παιδιά και άτομα με αναπηρίες. Είναι δημιουργός της σελίδας Xartopetseta που σκοπό έχει να καταγράφονται μηνύματα πάνω σε χαρτοπετσέτες. Αρθρογραφεί στο Urnovl και koukidaki. Είναι διοικητικό μέλος του συλλόγου «Το Ράφι της Αγάπης» που δημιουργεί δανειστικές βιβλιοθήκες όπου εμπλέκονται ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, προωθώντας την αξία της θεραπευτικής ανάγνωσης.

Χαρά Χρυσάφη
Πρόταση για διάβασμα: «1794: Οι Σκοτεινές Μέρες τη...
Πρόταση για διάβασμα: «Μεταποιήσεις», του Δημήτρη ...

→ Όροι Χρήσης ←
→ Πολιτική Cookies ←

Υλοποίηση: Infinite - Colors
2020 © InTownPost.com
0
Shares