21
Τετ, Απρ
Tο διάβασαν 135 άτομα (135 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο», συλλογική, ιστορική μαρτυρία

VAL990A0-666A

Επιμέλεια των: Svetozar Rajak, Κωνσταντίνας Ε. Μπότσιου, Ειρήνης Καραμούζη & Ευάνθη Χατζηβασιλείου

Μετάφραση: Γιάννης Βογιατζής

Κατηγορία: Ιστορία, Μαρτυρίες

Σελίδες: 525

Τιμή: € 24

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

 

Από τον ελληνικό Εμφύλιο και το Μακεδονικό, μέχρι τα διλήμματα της Τουρκίας και το Κόσοβο. Ένα βιβλίο-οδηγός για τα Βαλκάνια και το ρόλο των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και της Κίνας στις τοπικές διενέξεις.

Επειδή ζούμε στον κόσμο που διαμόρφωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Ψυχρός Πόλεμος που τον ακολούθησε απασχολεί έντονα ερευνητές και αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Λείπουν, ωστόσο, ειδικές μελέτες για περιοχές όπως τα Βαλκάνια που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη μέχρι σήμερα.

Πώς εκφράστηκε ο Ψυχρός Πόλεμος στην περιοχή; Τι μας κληροδότησε από άποψη ιδεολογίας, οικονομίας, πολιτισμού; Με ποια κίνητρα και κάτω από ποιες πιέσεις χωρίστηκαν οι βαλκανικές χώρες σε διαφορετικούς συνασπισμούς; Τι σήμαινε αυτή η περίοδος για την Ελλάδα και τις σχέσεις της με τα γειτονικά βαλκανικά κράτη;

Αυτά και άλλα καίρια ερωτήματα βρίσκονται στο επίκεντρο του βιβλίου με πολύ πρόσφατα αποτελέσματα ερευνών σε διεθνή αρχεία. Δεκαέξι διακεκριμένοι ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες από διάφορες χώρες συνεργάστηκαν σε αυτή την πρωτότυπη επίτομη έκδοση επιλέγοντας σύνθετα θέματα για να φωτίσουν το πρόσφατο παρελθόν της περιοχής διευκολύνοντας ταυτόχρονα την κατανόηση του παρόντος.

 

Το βιβλίο «Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο», ο νέος τίτλος της σειράς Σύγχρονη Ιστορία, δείχνει πώς στα ψυχροπολεμικά Βαλκάνια συνδυάστηκαν τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις των υπερδυνάμεων με τα εθνικά ενδιαφέροντα των βαλκανικών χωρών που αξιοποίησαν κάθε ευκαιρία διεθνούς έντασης και ύφεσης για να διαμορφώσουν εθνικές πορείες προς τον καπιταλισμό ή τον κομμουνισμό χωρίς να παραμελούν, παράλληλα, διμερείς και περιφερειακές τριβές.

Το βιβλίο «Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο» θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 στις 16:00 στο Public στο Σύνταγμα.

Πρόταση για διάβασμα: «Κράτησε Κανένας για Ταξί;»,...
Πρόταση για διάβασμα: «Μη Με Αφήσεις να Ξεχάσω», τ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/