InTownPost

Ακολουθήστε μας :

12
Τετ, Μάι
Tο διάβασαν 180 άτομα (180 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Τατουάζ», του Μάνουελ Μονταλμπάν (Manuel Vázquez Montalbán)

  • Mετάφραση: Αγγελική Βασιλάκου
  • Είδος: Αστυνομικό
  • Σελίδες: 264
  • Τιμή: € 12,99
  • Εκδόσεις: Μεταίχμιο
  • Κυκλοφορία βιβλίου: 19 Σεπτεμβρίου 2019
Το βιβλίο που μας σύστησε τον Πέπε Καρβάλιο, τον απολαυστικό επιθεωρητή, πρώην πράκτορα της CIA, πρώην κομμουνιστή, λάτρη του καλού φαγητού και των ωραίων γυναικών, που συνηθίζει να καίει στο τζάκι του τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα έργα της παγκόσµιας λογοτεχνίας.

Ενώ η Ισπανία βρίσκεται υπό τον τυραννικό ζυγό του Φράνκο, ο ιδιωτικός ερευνητής Πέπε Καρβάλιο έχει καταντήσει τόσο κυνικός, που μόνο το φαγητό και το σεξ φαίνεται να τον απασχολούν πια. Έχει αποκτήσει μάλιστα τη συνήθεια να καίει, πού και πού, κάνα βιβλίο στο σπίτι του στη Βαρκελώνη, έτσι, για να απολαμβάνει το γεύμα του συντροφιά με τη φωτιά στο τζάκι.

Όταν αναλαμβάνει ν’ ανακαλύψει την ταυτότητα του πτώματος ενός άντρα που ξεβράζεται στη θάλασσα, θα ξυπνήσει απ’ τον λήθαργό του. Η αστυνομία υποψιάζεται ότι το έγκλημα σχετίζεται με τους εμπόρους ναρκωτικών και τους οίκους ανοχής της περιοχής, και αρχίζουν οι έφοδοι στα μπαρ και οι οχλήσεις στις πόρνες. Το ένστικτο του Καρβάλιο όμως του λέει ότι κάτι άλλο συμβαίνει, και ότι για άλλη μια φορά οι μπάτσοι κάνουν λάθος.

Καθώς η αστυνομία δημιουργεί όλο και περισσότερες εντάσεις ο Καρβάλιο μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην έρευνα έχοντας για οδηγό ένα μόνο στοιχείο: το τατουάζ στην πλάτη του νεκρού.

Ο Μάνουελ Βάσκεζ Μονταλμπάν (Manuel Vázquez Montalbán) γεννήθηκε στην Βαρκελώνη στις 14 Ιουνίου 1939 και έφυγε από την ζωή στις 18 Οκτωβρίου 2003 από ανακοπή καρδιάς στο αεροδρόμιο της Μπανγκόγκ, καθώς επέστρεφε στην Ισπανία από επαγγελματικό ταξίδι στην Αυστραλία. Ο Ισπανός πολυγραφότατος δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος, ποιητής, δοκιμιογράφος, ανθολόγος, συντάκτης προλόγων, ευθυμογράφος, κριτικός, αλλά και γαστρονόμος, ήταν, πραγματικά, ένας εργάτης του λόγου.

Ήταν γιός μοδίστρας, ενώ ο πατέρας του ήταν ενεργό μέλος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλονίας που φυλακίστηκε, με αποτέλεσμα ο μικρός Μονταλμπάν να τον συναντήσει πρώτη φορά σε ηλικία πέντε ετών.   Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και δημοσιογραφία στην Σχολή Δημοσιογραφίας της ίδιας πόλης. Το 1962 το πολεμικό συμβούλιο τον καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκιση λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας, αφού είχε ενταχθεί στο Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπως και ο πατέρας του. Στην φυλακή της Λιέιδα έγραψε το πρώτο του βιβλίο, το δοκίμιο «Informe sobre la información».

Το 1967 έκδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο «Una educación sentimental» που την ακολούθησε το 1969 το «Movimientos sin éxito». Τον ίδιο χρόνο εμφανίζεται στα γράμματα με το μυθιστόρημα «Recordando a Dardé». Το 1973 γεννιέται ο γνωστός χαρακτήρας του, του λεγόμενου αστυνομικού «μαύρου μυθιστορήματος» της ισπανικής λογοτεχνίας ο ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο, στο μυθιστόρημα «Yo maté a Kennedy».

Έγραψε, επίσης, ποίηση, πολλά δοκίμια και το 1995 του αποδόθηκε το Εθνικό Βραβείο Ισπανικών γραμμάτων για την προσφορά του.

Στον διάσημο πια  ντεντέκτιβ Πέπε Καρβάλιο, ο Μονταπλμάν χάρισε στην λογοτεχνία ένα ευρύ κοινωνικοπολιτικό, ιστορικό και πολιτισμικό χρονικό του τελευταίου τρίτου του 20ού αιώνα. Κάθε μέρος της σειράς έχει άμεση σχέση με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής στην οποία διαδραματίζεται, ενώ παράλληλα δεν ξεχνά, ο συγγραφέας, να αναφέρεται πολυγραφότατα σε κάθε ιστορία του Πέπε Καρβάλιο, στις γαστρονομικές γνώσεις του.

Πρόταση για διάβασμα: «Αυτό θα Πονέσει: Το μυστικό...
Πρόταση για διάβασμα: «Η Τράτα των Παιδιών», του Ρ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/