22
Πεμ, Απρ
Tο διάβασαν 166 άτομα (166 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Στίχοι Ενός Άλλου», του Στρατή Πασχάλη

  • Είδος: Ποίηση
  • Σελίδες: 380
  • Τιμή: € 16,93
  • Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Στη συγκεντρωτική έκδοση «Στίχοι ενός Άλλου» αποτυπώνεται όλη η ποιητική διαδρομή του Στρατή Πασχάλη, από το 1977 ως το 2002.

Οι ζωγραφιές του Χρόνη Μπότσογλου, στο εξώφυλλο και στο εσωτερικό, κοσμούν το βιβλίο και συνδυάζονται αρμονικά με τον ποιητικό λόγο.

Ο Στρατής Πασχάλης γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Λέσβο. Ανήκει στη γενιά των ποιητών που άρχισαν να εμφανίζονται από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Πρώτο του βιβλίο η Ανακτορία, το 1977, καθαρή ποίηση μέσα σε καιρούς έντονης πεζολογίας και πολιτικοποίησης.

Έκτοτε δημοσίευσε άλλα εννιά ποιητικά βιβλία, ανάμεσά τους τα πιο ώριμα: Ανασκαφή (1984), Βυσσινιές στο σκοτάδι (1991), Άνθη του νερού (1994), η μεγάλη ποιητική σύνθεση Μιχαήλ (1996), η Κωμωδία (1998), το Κοιτάζοντας δάση (2002), το Εποχή παραδείσου (2008, βραβείο ποίησης περιοδικού Διαβάζω 2009) και η τελευταία του ποιητική συλλογή Εικονίσματα (2013).

Η έκφρασή του χαρακτηρίζεται από μουσικότητα, έντονη μεταφυσική ανησυχία, μυστικιστική υποβολή, αλλά και από αμεσότητα και εμμονή στο γνήσιο και το συγκεκριμένο.

Μετέφρασε πολλούς ξένους συγγραφείς και ποιητές, κυρίως Γάλλους, ενώ ασχολήθηκε συστηματικά με τη θεατρική μετάφραση (Shakespeare, Racine, Corneille, Rostand). Έχει ανθολογήσει Καραγάτση και Παπαδιαμάντη, και, επίσης, επιμελήθηκε τον τόμο της σειράς «Μια πόλη στη λογοτεχνία» των εκδόσεων Μεταίχμιο για την πατρίδα του Μυτιλήνη.

Το 2006 εκδόθηκε το μοναδικό μυθιστόρημά του Ο άνθρωπος του λεωφορείου. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή Μαρίας Ράλλη (1977) για τη συλλογή Ανακτορία, με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1994) για τη συλλογή Άνθη του νερού, δύο φορές με το βραβείο ποίησης του περιοδικού Διαβάζω και με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης (1998).

Παρουσίαση της Ποιητικής Συλλογής Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019, στις 20:30,στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24, Αθήνα).

Για το ποιητικό έργο του θα μιλήσουν:

Η Χριστίνα Ντουνιά (Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο Θοδωρής Παπαϊωάννου (συγγραφέας -Δρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paul-Valéry) Ποιήματά του θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Νίκος Χατζόπουλος.

Ο Στρατής Πασχάλης θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα της έκδοσης.

Πρόταση για διάβασμα: «Η Ιστορία του Κινηματογράφ...
Πρόταση για διάβασμα: «Ο Γενναίος Ιππότης και Η Χα...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/