21
Πεμ, Ιαν
Tο διάβασαν 176 άτομα (176 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Σκουριά και Χρυσάφι: Νεγρεπόντε», της Μαίρης Κόντζογλου

--11Συγγραφέας: Μαίρη Κόντζογλου

Είδος: Μυθιστόρημα ιστορικής περιόδου

Σελίδες: 536

Τιμή: €16,92

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4 Ιουνίου 2020

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Το πρώτο μέρος της διλογίας «Σκουριά και Χρυσάφι»

Χρυσάφι ατόφιο που, κατά λάθος –αλλά μπορεί και εσκεμμένα–, μέσα του έπεσε λίγη σκουριά. Το κόκκινο της σκουριάς τού έδωσε τη γλύκα, την πλάνη της αμαρτίας. Και έτσι, καθώς τίποτα δεν υπάρχει ατόφιο, ούτε χρώμα ούτε χαρά, μα ούτε και λύπη, όλοι σταλάξαμε λίγη σκουριά στη ζωή μας.

Σκουριά και χρυσάφι είναι όλα.

Τα Ψαρά και η θυσία των κλεισμένων στο γενοβέζικο Κάστρο. Το ενετικό Νεγρεπόντε, η Χαλκίδα με τα «τρελά νερά», που είναι πια ελληνική. Ο Πειραιάς ανερχόμενο λιμάνι και εμπορικό κέντρο. Η Αθήνα, υπό τη σκιά του Παρθενώνα, πρωτεύουσα του βασιλείου. Σ' αυτά τα μέρη και στη φωτιά των γεγονότων του πολυτάραχου 19ου αιώνα θα ζήσουν τα μέλη της οικογένειας του Αγγελή Βαμβακά, επιζώντα της καταστροφής των Ψαρών. Ο γιος του Αντώνης, με σύμμαχο την ετεροθαλή αδελφή του Αυγουστίνα, αγαπημένη Δεσποινίδα των Τιμών της Αμαλίας, θα αλλάξει τη μοίρα της πολυμελούς οικογένειας, δημιουργώντας «το καλύτερο ποτό του κόσμου.

Οι Βαυαροί βασιλιάδες και οι οπλαρχηγοί του '21, οι Φαναριώτες, οι πολιτικοί -βασιλόφρονες και αντιφρονούντες-, οι εφοπλιστές, οι έμποροι, οι εργάτες και οι ξωμάχοι, στο οικογενειακό αυτό έπος, θα γίνουν η φιλοσοφική λίθος που μετατρέπει τα πάντα σε χρυσάφι, για να γεννηθεί ένα ποτό εξίσου πολύτιμο.

Το «Νεγρεπόντε» είναι το πρώτο μέρος της διλογίας: «Σκουριά και χρυσάφι», στο οποίο, παράλληλα με τη συνταρακτική προσωπική ιστορία της οικογένειας Βαμβακά, παρακολουθούμε τα γεγονότα-σταθμούς του 19ου αιώνα που οδήγησαν στη δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα.

Η διλογία ολοκληρώνεται με τον τόμο: «Πόρτο Λεόνε».

Η Μαίρη Κόντζογλου (συνέντευξη εδώ) γεννήθηκε, µεγάλωσε και συνεχίζει να µεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έχει εργαστεί σε µεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείµενο πάντα την Επικοινωνία.

Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Το Μέλι το Θαλασσινό» (2008), «Περπάτα µε τον άγγελό σου» (2009), «Χίλιες ζωές απόψε» (2013), «Οι Μαγεμένες» (2017), την τριλογία: «Οι μεσημβρινοί της ζωής» (2011) που αποτελείται από τα βιβλία: «Άγνωστη χώρα», «Μεσονύκτιο, Μεσουράνηση», καθώς και την τριλογία: «Τα Παλιά Ασήμια» που αποτελείται από τα βιβλία: «Τα Παλιά Ασήμια» (2014), «Προσευχή για τα Παλιά Ασήμια» (2015), «Πέρα από τα Παλιά Ασήμια» (2015), «Οι Μαγεμένες» (2017).

Η συγγραφέας Μαίρη Κόντζογλου (φωτογραφία: Μένη Σειρίδου)
Πρόταση για διάβασμα: «Το Περπάτημα και Τα Οφέλη τ...
Πρόταση για διάβασμα: «Αυτοπροσωπογραφία του Λευκο...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/