26
Παρ, Φεβ
Tο διάβασαν 459 άτομα (459 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Σκοτεινό Παρελθόν», του Γιάννη Γαϊτάνου

  • Είδος: Μυθιστόρημα
  • Σελίδες: 456
  • Τιμή: € 17
  • Εκδόσεις: Γαβριηλίδης
Το μυθιστόρημα «Σκοτεινό Παρελθόν» αναφέρεται στη σχέση δύο ανδρών, δύο δημοσιογράφων. Ο πρώτος, ονόματι Χρυσοσπάθης, μπουρζουάς και επίδοξος συγγραφέας, επιπόλαιος, εγωκεντρικός, με διαρκή διάθεση σάτιρας του κόσμου, σαρκαστικός και λάγνος, είναι ο νεότερος. Ο δεύτερος, ονόματι Βαχλιώτης, μέντορας του πρώτου, πρώην αριστερός μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού και κατόπιν συμβιβασμένος με το σύστημα, είναι ο γηραιός. Ο Βαχλιώτης, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, βιώνει τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Η αφήγηση για τη σχέση των δύο ανδρών ουσιαστικά ξεκινά όταν ο Βαχλιώτης ζητά από τον Χρυσοσπάθη να τον συνοδέψει στο τελευταίο ταξίδι που επιθυμεί να κάνει και που είναι η επιστροφή στη γη των προγόνων του, τη Δομνίστα Ευρυτανίας, για να ταφεί στο νεκροταφείο του χωριού του. Στο ταξίδι που ακολουθεί, διασχίζοντας απέριττα τοπία της ορεινής Ελλάδας, σε αντιπαραβολή με τους κλειστούς αστικούς τοίχους της στενομυαλιάς, οι δυο άντρες έχουν πολλά και αποκαλυπτικά ν' αφηγηθούν ο ένας στον άλλο από τη ζωή τους.

Στη διαδρομή, με μια εξομολόγηση που κυλά παράλληλα ως φλασμπάκ, ο Βαχλιώτης αφηγείται ένα μυστικό το οποίο έκρυβε όλα αυτά τα χρόνια: Μια ιστορία που, ουσιαστικά, είναι ένα θρίλερ κατασκοπείας, σκοτεινών παθών και ανθρωποκυνηγητού δύο Ναζί αξιωματούχων οι οποίοι κρύβονταν κάτω από ψεύτικες ταυτότητες με τη βοήθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Μια περιπέτεια στην οποία ενεπλάκη ο Βαχλιώτης εκών άκων στη δεκαετία του '50 ως νέος δημοσιογράφος. Μάλλον από δειλία και φόβο, απειλούμενος από την ισορροπία τρόμου του εν εξελίξει εκείνη την εποχή Ψυχρού Πολέμου, που επέβαλε τη σιωπή, σταμάτησε την έρευνα και δεν γνώρισε ποτέ το τέλος των πρωταγωνιστών της σκοτεινής εκείνης ιστορίας.

Ο Γιάννης Γαϊτάνος γεννήθηκε το 1946 στην Καβάλα. Σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία οικονομικά, μάρκετινγκ και επικοινωνιολογία στο West London College, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Watford καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ. Διατέλεσε επί δεκαπέντε χρόνια υπεύθυνος των διεθνών συμπαραγωγών της ΕΡΤ. Υπήρξε διευθυντής παραγωγής, μεταξύ άλλων, στα σίριαλ «Τα άγρια άλογα» του Μισέλ Ντεόν και «Φλόγα και ψυχή» του Μίκα Βαλτάρι, που έγιναν διεθνείς επιτυχίες.

Εργάστηκε για μια πενταετία ως συντάκτης στο τηλεοπτικό πολιτιστικό μαγκαζίνο της ΕΡΤ «Περισκόπιο» και δίδαξε επί δέκα χρόνια «Θεωρία και Πράξη των ΜΜΕ » στη Σχολή Τηλεόρασης-Κινηματογράφου Λ. Σταυράκος. Έγραψε δέκα σενάρια για ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού τέχνης «Σήμα». Κείμενά του υπάρχουν στα περιοδικά: Διαβάζω, Λέξη, Shmout , Υπόστεγο , TV World , Munchen film news , Γράμμα-Φρανκφούρτης.

Πρόταση για διάβασμα: «Στο Παρίσι με τον Χέμινγουε...
Πρόταση για διάβασμα: «Άγρια Φύση», της Τζέιν Χάρπ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/