16
Παρ, Απρ
Tο διάβασαν 348 άτομα (348 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Περί Ελευθερίας», του Τζον Στιούαρτ Μιλ (John Stuart Mill)

mills-333345
Συγγραφέας: Τζον Στιούαρτ Μιλ (John Stuart Mill)

Πρόλογος - Μετάφραση: Θεοφάνης Τάσης

Είδος: Φιλοσοφία

Σελίδες: 248

Τιμή: € 12,15

Ημερομηνία Έκδοσης: 1η Ιανουαρίου 2020

Εκδόσεις: Μίνωας

«Η ανεξαρτησία του ατόμου είναι αυτονόητα απόλυτη. Το άτομο είναι κύριος του εαυτού του, του σώματός του και του νου του»

Για τον Μιλ η ατομική ελευθερία είναι η μοναδική οδός που οδηγεί στην ανάπτυξη του ανθρώπου, αλλά και της ανθρωπότητας εν γένει. Ο Μιλ πίστευε σε ένα είδος κοσμικής ηθικής που θα είχε ως πυλώνα το δημοκρατικό ήθος και θα χαρακτηριζόταν από αγάπη για την ελευθερία και την αυτονομία. Πίστευε στον ορθό λόγο και την ανεκτικότητα, αγαπούσε την ελευθερία όντας εχθρός του θρησκευτικού φανατισμού, προάσπιζε την απόλυτη ισότητα των φύλων.

Στις μέρες μας που οι αποδεκτοί κανόνες διαλόγου απειλούνται από τους λαϊκιστές και τα πολιτικά άκρα, που παρατηρείται η συστηματική χρήση της παραπληροφόρησης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων, η επιχειρηματολογία του Μιλ για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης ως μέσου για την κατάκτηση της γνώσης και την εύρεση της αλήθειας με βάση τον διάλογο είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.

To «Περί Ελευθερίας» του Τζον Στιούαρτ Μιλ εκδόθηκε το 1859 και αποτελεί έκτοτε ένα από τα σημαντικότερα έργα υπεράσπισης της ατομικής ελευθερίας.
Ο Τζον Στιούαρτ Μιλ (John Stuart Mill) γεννήθηκε στο Πέντονβιλ του Λονδίνου το 1806 και έφυγε από την ζωή στις 7 Μαΐου 1873. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Σκοτσέζου φιλόσοφου και οικονομολόγου Τζέιμς Μιλ, οπαδού της θεωρίας του Ωφελιμισμού). Εκπαιδεύτηκε από τον πατέρα του ξεκινώντας τη μελέτη των ελληνικών στα τρία του χρόνια και των λατινικών στα οκτώ.

Το 1823 μαζί με τον Μπένθαμ ίδρυσε την «Westminster Review», μια εφημερίδα για τις ριζοσπαστικές φιλοσοφικές απόψεις. Στα είκοσι πήγε στη Γαλλία και σπούδασε χημεία και μαθηματικά στο Μονπελιέ. Το 1828 υπέστη σοβαρό κλονισμό και πέρασε μια περίοδο κατάθλιψης την οποία ο ίδιος απέδωσε στην αυστηρή του εκπαίδευση που του στέρησε την έκφραση των συναισθημάτων του.

Το 1830 συνάντησε και ερωτεύτηκε την Χάριετ Τέιλορ, τη σύζυγο του επιχειρηματία Τζον Τέιλορ. Για σχεδόν τριάντα χρόνια διατήρησαν μια πλατωνική φιλία και τελικά παντρεύτηκαν μόλις το 1851, όταν πέθανε ο σύζυγος της Τέιλορ.

Εκλέχθηκε βουλευτής στο Κοινοβούλιο από το 1865 έως το 1868. Ο Μιλ αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα στην παιδεία και την απασχόληση. Ήταν ο πρώτος βουλευτής που εισήγαγε νομοσχέδιο στο οποίο ζητούσε οι γυναίκες να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Τζον Στιούαρτ Μιλ (John Stuart Mill)
Πρόταση για διάβασμα: «Μαργαρίτες», της Χρυσοξένης...
Πρόταση για διάβασμα: «Μια ζωή γεμάτη Τόλμη: Από τ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/