21
Τετ, Απρ
Tο διάβασαν 429 άτομα (429 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Μέρα / Νύχτα: Ταξίδια στο Σκριπτόριο & Άνθρωπος στο Σκοτάδι» του Πολ Όστερ (Paul Auster)

  • Μετάφραση: Μαρία Ξυλούρη
  • Είδος: Μυθιστορήματα
  • Σελίδες: 376
  • Τιμή: € 14,94
  • Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 6 Φεβρουαρίου 2020
  • Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Ο τόμος Μέρα / Νύχτα περιλαμβάνει δύο μεταφυσικά μυθιστορήματα που αντικατοπτρίζουν το ένα το άλλο και προορίζονται να διαβαστούν μαζί. Δύο άντρες εγκλωβισμένοι σε ένα δωμάτιο πασχίζουν να ξεφύγουν από τον λαβύρινθο της πραγματικότητας: ο ένας άξαφνα ξυπνά σε μια ακατανόητη πραγματικότητα, ο άλλος λαχταρά να κοιμηθεί για να ξεφύγει από αυτή.

Η μεταφράστρια του βιβλίου Μαρία Ξυλούρη γράφει:

«Τα Ταξίδια στο σκριπτόριο διαδραματίζονται σε μία μονάχα ημέρα από τη ζωή του κυρίου Μπλανκ, στην οποία τον βρίσκουμε χαμένο, να προσπαθεί να καταλάβει πού βρίσκεται και για ποιο λόγο, ποια είναι αυτά τα πλάσματα που παρελαύνουν στο μυαλό του, ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που τον επισκέπτονται σε αυτό το δωμάτιο που μπορεί να είναι και κελί και τι ζητούν από αυτόν, πού καταλήγει το χειρόγραφο που έχει μπροστά του, για έναν άντρα που βρίσκεται φυλακισμένος σε μια χώρα που μοιάζει με την Αμερική αλλά ίσως δεν είναι. Το Άνθρωπος στο σκοτάδι διαδραματίζεται σε μία μονάχα νύχτα από τη ζωή του κυρίου Μπριλ, ο οποίος, προσπαθώντας απελπισμένα να ξεφύγει από τη δυστυχία του (το πένθος του· το πένθος της κόρης του· το πένθος της εγγονής του), αφηγείται στον εαυτό του ιστορίες στα σκοτεινά – τη συγκεκριμένη νύχτα, για έναν νεαρό άντρα που ξυπνά σ’ ένα σχεδόν μουρακαμικό πηγάδι, σε μια Αμερική όμοια με αυτήν που ξέρει αλλά και διαφορετική. Μία μέρα, μία νύχτα: Δύο άντρες στη δύση της ζωής τους αντιμέτωποι με την περιπέτεια της αφήγησης, περικυκλωμένοι από τα αποκυήματα της φαντασίας τους: η πραγματικότητα του συγγραφέα και η πραγματικότητα των χαρακτήρων ως παράλληλα σύμπαντα, και η μεταξύ τους επικοινωνία – γιατί, ποιος ξέρει τελικά να πει ποιο απ’ τα δυο είναι πιο πραγματικό απ’ τ’ άλλο;» Με περισσότερα από 30 έργα στο ενεργητικό του, ο Πολ Όστερ (Paul Auster), στα 73 του έτη, έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο πειραματιστή της αμερικανικής μυθοπλασίας, υπερβαίνοντας συνεχώς τα όρια της αφηγηματικής δομής, μορφής αλλά και της ουσίας της ίδιας της ιστορίας. Από τη δεκαετία του 1980, όταν εκδόθηκε Η Τριλογία της Νέας Υόρκης, μας εισήγαγε στους περίτεχνα κεντημένους κόσμους του που αναδείκνυαν τη σημασία των συμπτώσεων για τον πραγματικό.

Ο Όστερ, ο μεγάλος παραμυθάς της εποχής μας, μας χαρίζει φανταστικές ιστορίες που δεν μπορούμε παρά να ακολουθήσουμε φανατικά, αναζητώντας την αλήθεια για το παραμύθι που λέγεται πραγματική ζωή.

Πρόταση για διάβασμα: «Η Σκιά του Κυβερνήτη», του ...
Πρόταση για διάβασμα: «Ο Γερμανός Γιατρός», της Σό...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/