28
Σαβ, Μαρ

Κάνε κράτηση Parking στο αεροδρόμιο

Πρόταση για διάβασμα: «Μάθημα για Ηθοποιούς», του Μαξ φον Σίντοου (Max Von Sydow)

20200316-105550Συγγραφέας: Μαξ φον Σίντοου (Max Von Sydow)

Μεταφραστής: Τσιτούρη Ρούλα

Είδος: Θέατρο

Σελίδες: 71

Τιμή: € 7

Εκδόσεις: Ποταμός

«Προφανώς δεν υπάρχουν πολλοί Σαίξπηρ και Μολιέροι. Οι περισσότεροι καλούμαστε να ερμηνεύσουμε αυτό που έχει γράψει κάποιος άλλος. Στο θέατρο, ένας ηθοποιός χωρίς ρόλο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα βουβό μουσικό όργανο. Μοιάζει με βιολί ακουμπισμένο στο τραπέζι. Ένα... Στραντιβάριους είναι πάντα θαυμάσιο, στο τραπέζι όμως είναι καταδικασμένο στη σιωπή.»

Ο εμβληματικός ηθοποιός του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, του Γούντι 'Αλλεν αλλά και του Ντάριο Αρζέντο, Μαξ φον Σίντοου, διδάσκει τις αρχές της τέχνης που τόσο αφοσιωμένα και ιδιοφυώς υπηρέτησε.

Μαξ φον Σίντοου (Max Von Sydow)

«Λοιπόν… Τι είναι η υποκριτική τέχνη; η αλήθεια είναι πως για ένα πραγματικό masterclass πάνω στην τέχνη του ηθοποιού θα χρειαζόμουν σκηνή, ηθοποιούς και κείμενο. Και ασφαλώς κάποιο χρόνο προετοιμασίας! Καθώς τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι εφικτό την παρούσα στιγμή, θα επιχειρήσω να κάνω κάτι άλλο: θα σας παραθέσω τη γνώμη μου σχετικά με το επάγγελμά μου, τη γνώμη ενός ηθοποιού του θεάτρου και του κινηματογράφου για το επάγγελμά του. Ή μήπως θα έπρεπε να πω για την κλίση του; Διότι δεν πρόκειται περί απλού επαγγέλματος αλλά περί κλίσης, τρόπου ζωής, ίσως και επιβίωσης. Είναι η υπέρτατη φυγή από την πραγματικότητα αλλά και ένα είδος ψυχοθεραπείας, ενίοτε μια σανίδα σωτηρίας. Είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης, ένα ταξίδι προς την αναζήτηση της ταυτότητας, της ζωής… της μεγάλης έμπνευσης. Κάθε ηθοποιός έχει τη δική του γνώμη για την τέχνη του. Εγώ θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω τη δική μου. Φοβάμαι πως προτού ξεκινήσω πρέπει να προειδοποιήσω το γυναικείο κοινό πως πρόκειται να ακούσει μια θέση αυστηρά ανδρική… και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε!

Είμαι ηθοποιός. Δεν παίζω όμως μόνο στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο. Την επαγγελματική μου κατάρτιση την έλαβα στη Σουηδία κυρίως μέσα από το θέατρο. Προσωπικά πιστεύω πως ο ηθοποιός του θεάτρου δεν διαφέρει σημαντικά από τον ηθοποιό του κινηματογράφου μοναχά σε μερικές λεπτομέρειες.» (Απόσπασμα από το βιβλίο)

Μαξ φον Σίντοου (Max Von Sydow)
Πρόταση για διάβασμα: «Το Διπλανό Σπίτι», της Κάρα...
Πρόταση για διάβασμα: «Η Ηχώ του Παρισιού», του Σε...

→ Όροι Χρήσης ←
→ Πολιτική Cookies ←

Υλοποίηση: Infinite - Colors
2020 © InTownPost.com
0
Shares