24
Τετ, Φεβ
Tο διάβασαν 249 άτομα (249 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Η Πιο Πολύτιμη Πραμάτεια, Ένα Παραμύθι », του Ζαν-Κλωντ Γκραμπέρ (Jean-Claude Grumberg)

-222334

Συγγραφέας: Ζαν-Κλωντ Γκραμπέρ (Jean-Claude Grumberg)

Μετάφραση: Ρούλα Γεωργακοπούλου

Είδος: Μυθιστόρημα ιστορικής περιόδου

Σελίδες: 112

Τιμή: € 14

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5 Οκτωβρίου 2020

Εκδόσεις: Πόλις


Μια φορά κι έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο δάσος ζούσε ένας φτωχός ξυλοκόπος με τη φτωχιά γυναίκα του. Όχι όχι όχι όχι όχι, μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται καθόλου για τον Κοντορεβυθούλη! Όπως εσείς, έτσι κι εγώ απεχθάνομαι αυτή τη γελοία ιστορία. Πού ακούστηκε οι γονείς να παρατάνε τα παιδιά τους επειδή δεν έχουν να τα θρέψουν; Έλεος!

Μέσα σ' αυτό το μεγάλο δάσος λοιπόν επικρατούσε μεγάλη πείνα και πολύ κρύο. Ιδίως τον χειμώνα. Το καλοκαίρι μια τρομερή ζέστη έπεφτε σ' αυτό το δάσος κι έδιωχνε το πολύ κρύο. Η πείνα απεναντίας ήταν σταθερή, προπάντων τα χρόνια που γύρω από αυτό το δάσος μαινόταν ο παγκόσμιος πόλεμος. Ο παγκόσμιος πόλεμος, ναι ναι ναι ναι ναι. (Jean-Claude Grumberg)

Έγραψαν για το βιβλίο:

«Ύμνος στην αγάπη, αυτή η ευαίσθητη απεικόνιση του Ολοκαυτώματος συγκλονίζει με την αλήθεια, την απλότητα και την ομορφιά της. Ένα μικρό βιβλίο με μεγάλο μέλλον.» (L'Express)

«Ώς πότε η μνήμη θα διαρκεί; Για να την κρατήσει ζωντανή, για να αγωνιστεί ενάντια στη λήθη, ο Grumberg κερδίζει το στοίχημα επιλέγοντας τη φόρμα του παραμυθιού, εκείνου δηλαδή του λογοτεχνικού είδους που κρίθηκε στο διάβα των αιώνων ως το πιο κατάλληλο για να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.» (Le Monde)

«Ένα θεσπέσιο μικρό βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί χωρίς καθυστέρηση.» (Libération)

«Αυτό το υπέροχο παραμύθι του Jean-Claude Grumberg για το Ολοκαύτωμα ήταν η μεγάλη έκπληξη για τα βιβλιοπωλεία. Δεν πρέπει να λείψει από κανέναν.» (Elle)

Ο Ζαν-Κλωντ Γκραμπέρ (Jean-Claude Grumberg) γεννήθηκε στο Παρίσι το 1939. Ο πατέρας του και ο παππούς του εκτοπίστηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και δεν επέστρεψαν ποτέ. Είναι θεατρικός συγγραφέας (έχει γράψει πάνω από τριάντα έργα και έχει τιμηθεί έξι φορές με το βραβείο Molière), σεναριογράφος (έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Φρανσουά Τρυφώ και τον Κώστα Γαβρά), έχει γράψει επίσης μελέτες, βιογραφίες και παιδικά βιβλία.

Έχει τιμηθεί με το μεγάλο Βραβείο Θεάτρου της Γαλλικής Ακαδημίας για το έργο του «Zone libre», με τα μεγάλα βραβεία SACD και Société des Gens de Lettres για το σύνολο του έργου του, και με το βραβείο César καλύτερου σεναρίου για το «Amen» του Κώστα Γαβρά.

Το βιβλίο «Η Πιο Πολύτιμη Πραμάτεια» τιμήθηκε με το βραβείο αναγνωστών L'Express-BFMTV και το Ειδικό Βραβείο Βιβλιοπωλών.

Πρόταση για διάβασμα: «Το Ημερολόγιο της Γουχάν» τ...
Πρόταση για διάβασμα: «Μεσακτή», του Μάκη Μαλαφέκα

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/