26
Παρ, Φεβ
Tο διάβασαν 216 άτομα (216 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Η Ιστορία του Κινηματογράφου, στην Παραλία», του Χάρη Ζαλαβρά.

  • Είδος: Κινηματογράφος
  • Σελίδες: 135
  • Τιμή: € 12
  • Εκδόσεις: 24 γράμματα
Το «Πώς να διαβάσεις την ιστορία του κινηματογράφου χωρίς να χασμουρηθείς», θα μπορούσε να είναι ένας άλλος τίτλος γι’αυτό το βιβλίο. Ο κινηματογράφος της ομορφιάς, του ταξιδιού, της καινοτομίας, του ταλέντου, της επανάστασης, της ποίησης, της μαγείας, προσπαθεί να ξεδιπλωθεί μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Η γέννηση και η ιστορία του χθές και του σήμερα της 7ης τέχνης μέσα απο τα μάτια ενός παθιασμένου κινηματογραφόφιλου και κινηματογραφιστή, δοσμένη με αγάπη και χιούμορ.

Μικρές, μεγαλύτερες αλλά και πολύ μικρότερες αληθινές ιστορίες συμπρωταγωνιστούν μαζί με γεγονότα που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ από επίσημα χείλη, αστικούς μύθους, πλάνες, αλήθειες ή ψέμματα, απο το 1878 και τον καλπασμό του αλόγου με τον αναβάτη του μέχρι και σήμερα. Πόση φαντασία χρειάζεται ένα σενάριο για να γίνει ταινία; Και πώς η πραγματικότητα πίσω απο τις κάμερες μπορεί να γίνει πιο ενδιαφέρουσα απο την ίδια την ταινία; Ποιός έβαλε τα μπαμπάκια στο στόμα του Μάρλον Μπράντο και την γάτα στα χέρια του για να παίξει τον Βίτο Κορλεόνε; Πώς βρέθηκαν Αιγυπτιακά αγάλματα θαμμένα στην  Santa Barbara των Ηνωμένων πολιτειών και πώς ένα Κουροσαβικό κοτόπουλο γεμάτο ξυλάκια έμελε να συνδράμει σε ένα από τα εμβληματικότερα ηχητικά εφέ;

Πώς γεννήθηκε η κωμωδία στη μεγάλη οθόνη και σε ποιά πολεμική ταινία τα ελικόπτερα έφυγαν για λίγο από το γύρισμα για να βομβαρδίσουν στην πραγματικότητα ένα γειτονικό χωριό. Αυτά και άλλα πολλά θα βρεις σ’ αυτό το ευκολοδιάβαστο, αστείο και γεμάτο από σινεμά βιβλίο. Είτε ετοιμάζεσαι για την παραλία είτε όχι, η «Ιστορία του κινηματογράφου στην παραλία» είναι ένα βιβλίο που θα σου κρατήσει συντροφιά στο βουνό ή στη θάλασσα, πάνω στην ξαπλώστρα ή στο τρένο για την δουλειά.

Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία του σινεμά με ύφος ανάλαφρο και ψυχαγωγικό. Μέσα από –ακραίες και μη- καινοτομίες ανθρώπων του σινεμά, προσπαθεί να δώσει μια γεύση για το πώς εξελίχθηκε  η 7η τέχνη έως σήμερα.

Ο Χάρης Ζαλαβράς δεν είναι ιστορικός (κατά τον Βολταίρο: Ένας κουτσομπόλης που παρενοχλεί τους νεκρούς). Γεννήθηκε το 1980, έχει σπουδάσει ανθρωπολογία στο Πάντειο πανεπιστήμιο και ασχολείται με το σινεμά συμμετέχοντας στη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, γράφοντας σενάρια και φυσικά περνώντας ατελείωτες ώρες μπροστά στη μεγάλη οθόνη ως θεατής.

Με το βιβλίο του προσπαθεί να φέρει το ευρύ κοινό κοντά στην τέχνη που αγαπά. Θέλει σίγουρα να μάθεις, να γελάσεις, να περάσεις όμορφα και να γίνεις μέρος της – κατά Γκοντάρ - «πιο όμορφης απάτης του κόσμου», του σινεμά. Ο Χάρης Ζαλαβράς πέραν όλων αυτών εργάζεται και σε ένα γραφείο

Πρόταση για διάβασμα: «Μαραντόνα, Το Χέρι του Θεού...
Πρόταση για διάβασμα: «Στίχοι Ενός Άλλου», του Στρ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/