04
Σαβ, Απρ

Κάνε κράτηση Parking στο αεροδρόμιο

Πρόταση για διάβασμα: «Η Ιστορία της Ο», της Πολίν Ρεάζ (Pauline Reage)

-------

  • Μεταφραστής: Ρίτα Κολαΐτη
  • Είδος: Μυθιστόρημα
  • Σελίδες: 240
  • Τιμή: € 10
  • Εκδόσεις: Μεταίχμιο

«Ξαπλωµένη στο αριστερό πλευρό, ολοµόναχη µες στο σκοτάδι και στη σιγαλιά, ζεστή κάτω απ’ τη γούνα και υποχρεωτικά ακίνητη, η «Ο» αναρωτιόταν γιατί ένιωθε τόση ηρεµία ανάκατη µε τρόµο ή γιατί ο τρόµος τής φαινόταν τόσο ήρεµος. Κατάλαβε ότι το πιο ολέθριο γι’ αυτήν ήταν πως οιαδήποτε χρήση των χεριών της της ήταν απαγορευµένη όχι γιατί αυτά ενδεχοµένως θα την προστάτευαν (άραγε ήθελε να προστατευθεί;), αλλά, αν ήσαν ελεύθερα, θα επιχειρούσαν µια χειρονοµία, θα προσπαθούσαν να απωθήσουν τα χέρια που την άρπαζαν, τη σάρκα που τη διαπερνούσε, να παρεµβληθούν ανάµεσα στους γλουτούς της και στο µαστίγιο.

Την είχαν απαλλάξει απ’ τα χέρια της το κορµί της κάτω απ’ τη γούνα ήταν γι’ αυτήν απρόσιτο».

Πολύ πριν από τις «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» υπήρχε η «Ιστορία της Ο». Το τολμηρό αυτό ερωτικό μυθιστόρημα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όταν πρωτοεκδόθηκε το 1954, ενώ η λογοτεχνική του αξία αναγνωρίστηκε σχεδόν αμέσως καθώς τιμήθηκε με το βραβείο Prix des Deux Magots. Το βιβλίο έμελλε να γίνει το πιο πολυδιαβασμένο γαλλικό μυθιστόρημα του 20ού αιώνα μετά τον «Μικρό Πρίγκιπα», ενώ η ταυτότητα της συγγραφέα του ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά μυστήρια.

 

Η συγγραφέας Ντομινίκ Ορί, που έγραψε την "Ιστορία της Ο" ως Πολίν Ρεάζ

Φωτο από την ταινία της Ζιστ Ζεκίν, που βασίστηκε στο ερωτικό μυθιστόρημα της Πολίν Ρεζάν

«H Ιστορία της Ο ανήκει σ’ εκείνα τα βιβλία που σημαδεύουν τον αναγνώστη τους – που δεν τον αφήνουν ακριβώς, ή ουδόλως, όπως τον βρήκαν: περιέργως, γίνονται ένα με την επιρροή που ασκούν και μεταμορφώνονται μαζί της. Μετά από κάποια χρόνια, δεν είναι πια τα ίδια βιβλία» (από τον πρόλογο του Ζαν Πολάν)

«Έγραψα αυτό το βιβλίο όπως µιλάς στο σκοτάδι σ’ αυτόν που αγαπάς, όταν έχεις καταπιέσει τα λόγια αγάπης για πολύ καιρό κι αυτά ρέουν επιτέλους ελεύθερα χωρίς δισταγµό, χωρίς σταµατηµό, χωρίς επιµέλεια και περικοπές, όπως αναπνέει κανείς, όπως ονειρεύεται» (Πολίν Ρεάζ)

Η συγγραφέας με το ψευδώνυμο Πολίν Ρεάζ (Pauline Reage) συστήθηκε για πρώτη φορά  40 χρόνια μετά την κυκλοφορία του θρυλικού βιβλίου της, κατά τη διάρκεια συνέντευξης με το περιοδικό New Yorker. Συστήθηκε ως Ντομινίκ Ορί (Dominique Aury), αν και ακόμη κάποιοι επιμένουν πως ήταν η Αν Σεκλό.

Γεννήθηκε στις 23 Σεπτέμβρη του 1907 και ήταν δίγλωσση (γαλλικά-αγγλικά) από τις πρώτες της λέξεις. Σπούδασε στη Σορβόνη, και εργάστηκε αρχικά ως δημοσιογράφος πριν ασχοληθεί με τις εκδόσεις στον οίκο Gallimard ως μεταφράστρια των  Έλιοτ, Γουλφ και άλλων. Ασχολήθηκε και με την κριτική λογοτεχνίας και έγινε μέλος λογοτεχνικών επιτροπών.

Υπήρξε παντρεμένη κι είχε ένα παιδί αν και υπήρξε και  αμφιφυλόφιλη. Εικάζεται ότι είχε γράψει και τη συνέχειά του βιβλίου, με τίτλο «Επιστροφή Στο Ρουασί». Πέθανε από αδιευκρίνιστα αίτια στις 27 Απρίλη του 1998,  κοντά στο Παρίσι, πλήρης ημερών, σε ηλικία 91 ετών.

Το μυθιστόρημα της Πολίν Ρεάζ : "Η Ιστορία της Ο" μεταφέρθηκε ατυχώς στην μεγάλη οθόνη το 1975 σε σκηνοθεσία της  Ζιστ Ζεκίν, με πρωταγωνιστές την Κορίν Κλερί και τον Ούντο Κιρ.

Πρόταση για διάβασμα: «Η Λέσχη της Υπακοής», της Μ...
Πρόταση για διάβασμα: «Το κορίτσι του Καιρού», της...

→ Όροι Χρήσης ←
→ Πολιτική Cookies ←

Υλοποίηση: Infinite - Colors
2020 © InTownPost.com
0
Shares