21
Τετ, Απρ
Tο διάβασαν 282 άτομα (282 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Η Αθηναϊκή Ταβέρνα», του Γιώργου Πίττα

  • Κατηγορία: Λεύκωμα
  • Σελίδες: 368
  • Τιμή: € 39
  • Εκδόσεις: Ίνδικτος
Ταβέρνα: Χώρος επικοινωνίας, έκφρασης του λαϊκού κεφιού, διασκέδασης και γέλιου. Χώρος καλαμπουριού, ξεδόματος, ονειροπώλησης, χαλάρωσης και απόλαυσης. Χώρος εξομολογήσεων, αρσενικών αλληλοεκμυστηρεύσεων, πονεμένων ερωτικών ιστοριών και αθεράπευτων ερώτων. Χώρος λησμονιάς –βοηθούσης της οινοποσίας–, απόδρασης από τα ντέρτια και τους καημούς της ζωής. Χώρος δημιουργίας, διαφύλαξης και ανανέωσης του μοναδικού πολιτιστικού μας αγαθού που είναι οι τοπικές μας κουζίνες.

Χώρος ομαδικής ψυχοθεραπείας με θεράποντα τον ταβερνιάρη. Πρώτες συναντήσεις, ερωτικές εξομολογήσεις, αλλά και πολιτικές αναλύσεις και συνωμοτικές μαζώξεις. Χώρος κοινωνικών συναθροίσεων, οικογενειακών γιορτών όπου επιβεβαιώνεται η κοινωνική συνοχή, τόπος χαράς σπουδαίων γεγονότων, όπως γάμοι, βαφτίσια. Τέλος, χώρος ιστορικής μνήμης, συζητήσεων και σχολιασμού της καθημερινότητας, διαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης.

Το βιβλίο αυτό καταγράφει την ιστορία και την παράδοση της Αθηναϊκής Ταβέρνας, από τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια μέχρι σήμερα. Παράλληλα παρουσιάζει και φωτογραφικά τις ιστορικότερες Ταβέρνες της Αθήνας που πολλές εξ’ αυτών λειτουργούν και στις μέρες μας: Η Λεύκα, ο Τσοπανάκος, το Δίπορτο, αλλά και ο Απότσος, ο μπαρμα-Γιάννης και άλλες πολλές.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται παράλληλα με την ιστορία της κάθε ταβέρνας και η ιστορία του τόπου και των ανθρώπων της. Το ρεμπέτικο και οι ρεμπέτες, η Αντίσταση και οι παρέες της, ο κινηματογράφος και τ’ αστέρια του.

Ο Γιώργος Πίττας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σχεδιαστής επίπλων και interior designer με παράλληλες σπουδές πολιτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris 8 (Vincennes). Ιδρυτικό μέλος της ομάδας του «Νέου Κατοικείν» που από το 1980 έως το 2000 επιχειρήθηκε η ανάπτυξη του ελληνικού σχεδιασμού στο χώρο του επίπλου.  Από το 1995 μοιράζεται τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Πάρου όπου στο ορεινό χωριό Λεύκες, διατηρεί την πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα «Lefkes Village». Το 2007  εκδόθηκε το βιβλίο του Σημάδια του Αιγαίου, μιά μελέτη και καταγραφή του πολιτισμού των νησιών του Αρχιπελάγους, από τις εκδόσεις Ποταμός, το 2008 το βιβλίο «Πάρος, οδοιπορικό στον τόπο και το χρόνο», ενώ παράλληλα έχει γράψει και για  τα Πανηγύρια του Αιγαίου.

Πρόταση για διάβασμα: «Μικρές Κυρίες ή Ένα Παραμύθ...
Πρόταση για διάβασμα: «Ομήρου Ιλιάδα», του Μιχάλη ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/