28
Πεμ, Ιαν
Tο διάβασαν 646 άτομα (646 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Ζιγκ Ζαγκ στις Νεραντζιές», της Έρσης Σωτηροπούλου

20200301-195258

Συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου

Είδος: Μυθιστόρημα

Σελίδες: 343

Τιμή: € 16

Εκδόσεις: Πατάκη

Ήταν ένα καλοκαίρι ουρανοκατέβατο. Οι λέξεις είχαν χάσει το νόηµά τους. Όλα πήγαιναν στραβά».

Η Λία νοσηλεύεται επί µήνες έχοντας προσβληθεί από θανατηφόρο ιό. Ο µικρότερος αδελφός της Σιντ θα ήθελε να είναι Αµερικανός ήρωας για να ξέρει πάντα τι να κάνει. Η Τζούλια κάνει παρέα µόνο µε γκέι και είναι σχεδόν πάντα λυπηµένη. Ο Σωτήρης, νοσοκόµος της Λίας, γίνεται βίαιος χωρίς καλά καλά να το συνειδητοποιεί. Η δωδεκάχρονη Νίνα νιώθει ολοµόναχη και αγνοεί ότι η ζωή της κινδυνεύει από τον Σωτήρη.

Τέσσερις νέοι άνθρωποι και ένα παιδί, λίγο πριν από τον ερχοµό του 21ου αιώνα, προσπαθούν να υπερβούν τον εαυτό τους και να ζήσουν σ' έναν παράλογο κόσµο. Καθώς µια µάινα τσιρίζει µονότονα «Γεια σου, Μαρία», οι διαδροµές τους διαπλέκονται µε ζιγκ ζαγκ µέσα από συµπτώσεις, φάρσες, προδοσίες και µικρές ή µεγαλύτερες συνωµοσίες. Και διαπιστώνουν ότι η ζωή µπορεί να γίνει πολύ πιο παράξενη από όσο διανοούνται. Το βραβευµένο και πολυµεταφρασµένο µυθιστόρηµα της Έρσης Σωτηροπούλου ήρθε αντιµέτωπο µε τη λογοκρισία και κατηγορήθηκε για «χυδαιότητα, βωµολοχία και πορνογραφία», όταν το 2008 ζητήθηκε µε δικαστική απόφαση η απόσυρσή του από τις σχολικές βιβλιοθήκες.

Έγραψαν για το βιβλίο:

«Ένα από τα ωραιότερα κείµενα της ελληνικής πεζογραφίας» (Βαγγέλης Χατζηβασιλείου)

«Μία φωνή µελωδική και βραχνή, που µας προκαλεί και µας αφυπνίζει, η φωνή της Έρσης Σωτηροπούλου» (Le Monte)

«Ένα υπέροχο µυθιστόρηµα» (El Pais)

«Ο συνδυασµός µαύρου χιούµορ, παράλογης καθηµερινότητας, τολµηρών επινοήσεων και αποκαλυπτικών περιγραφών αποτελεί ένα υψηλού επιπέδου λογοτεχνικό επίτευγµα» (Frankfurter Neue Presse)

«Σε κάποια κεφάλαια το µυθιστόρηµα παίρνει τη µορφή ψυχολογικού θρίλερ, όπως αυτά της Patricia Highsmith, δηµιουργώντας την ίδια ένταση και αγωνία. Οι περιγραφές των τοπίων αντανακλούν το ίδιο εκθαµβωτικό φως µε τις σκηνές από το Αλγέρι του Albert Camus» (Siiddeutsche Zetiing)

«Τα ζιγκ ζαγκ του µυθιστορήµατος σκιαγραφούν τα πορτρέτα των losers, των µπουχτισµένων από βιντεοκλίπ και µισοκατεψυγµένες πίτσες. Είναι ανεξέλεγκτες τροχιές στη σύγχρονη Ελλάδα κι όµως, τελικά, πολύ γοητευτικά πρόσωπα» (Le Figaro Litteraire)

Η θεατρική παράσταση από την Ομάδα Lab.oratorium στο Θέατρο 104

Το πολύκροτο μυθιστόρημα της Έρσης Σωτηροπούλου γίνεται για πρώτη φορά θεατρική παράσταση από την Ομάδα Lab.oratoriumκαι έκανε πρεμιέρα την Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, στο Θέατρο 104 (Διαβάστε Εδώ για την παράσταση)

 Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία και πολιτιστική ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως µορφωτική σύµβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώµη. Έχει γράψει ποιήµατα, νουβέλες και µυθιστορήµατα. 

Το βιβλίο της «Ζιγκ ζαγκ στις Νεραντζιές» τιµήθηκε µε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήµατος 2000 και µε το Βραβείο Μυθιστορήµατος του περιοδικού «Διαβάζω». Τιµήθηκε µε το Βραβείο «Μεσόγειος» (Prix Méditerranée Étranger 2017) για το βιβλίο της «Τι Μένει από τη Νύχτα» (γαλλικός τίτλος Ce qui reste de la nuit, εκδ. Stock, µετάφραση Gilles Decorvet), ένα βιβλίο που ακολουθεί τον νεαρό Κωνσταντίνο Καβάφη στο Παρίσι του 1897 και µας παρουσιάζει τα εµπόδια που συναντά ο ποιητής στην πορεία προς την προσωπική και ποιητική του ωρίµανση. Έργα της έχουν µεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερµανικά, ισπανικά, ιταλικά και σουηδικά.

Πρόταση για διάβασμα: «Την Στιγμή που Νομίζεις Ότι...
Πρόταση για διάβασμα: «Φρούτα Εποχής», του Δημήτρη...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/