InTownPost

Ακολουθήστε μας :

17
Δευ, Μάι
Tο διάβασαν 189 άτομα (189 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Γλυκό Τραγούδι», της Λεϊλά Σλιμανί (Leïla Slimani)

1000

Συγγραφέας: Λεϊλά Σλιμανί (Leïla Slimani)

Μετάφραση: Τιτίκα Δημητρούλια

Επιμέλεια έκδοσης: Ευδοξία Μπνινοπούλου

Είδος: Μυθιστόρημα, ψυχολογικό θρίλερ

Σελίδες: 296

Τιμή: € 10,85

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Μάιος 2020

Διακρίσεις: Βραβείο Goncourt

Εκδόσεις: Ψυχογιός


Όταν η Μιριάμ, μητέρα δύο μικρών παιδιών, αποφασίζει παρά την απροθυμία του άντρα της να επιστρέψει στην ενεργό δράση και στη δικηγορία, το ζευγάρι ψάχνει για νταντά. Μετά από αυστηρή επιλογή, προσλαμβάνουν τη Λουί, που πολύ γρήγορα κερδίζει την αγάπη των παιδιών και κατακτά σταδιακά μια θέση στην οικογένεια. Σιγά σιγά στήνεται μια παγίδα αλληλεξάρτησης μεταξύ των μελών που θα οδηγήσει στην τραγωδία.

Μέσα από τις περιγραφές του νεαρού ζευγαριού και της μυστηριώδους νταντάς, αποκαλύπτεται η εποχή μας, με όλα όσα πρεσβεύει για την αγάπη, την παιδεία, τις σχέσεις εξουσίας, τα χρήματα, τις ταξικές και πολιτισμικές προκαταλήψεις.

Θρίλερ και ψυχογράφημα ταυτόχρονα, ένα βιβλίο που τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt.

Απόσπασμα από το βιβλίο:

«Η μητέρα ήταν σε κατάσταση σοκ. Αυτό έλεγαν οι πρώτες βοήθειες, το έλεγαν και οι αστυνομικοί, το έγραψαν κι οι δημοσιογράφοι. Μπαίνοντας στο δωμάτιο όπου κείτονταν τα παιδιά της, ούρλιαξε, ένα ουρλιαχτό μέσα από τα βάθη της ψυχής της, σαν της λύκαινας. Σείστηκαν οι τοίχοι. Η μαγιάτικη μέρα σκοτείνιασε. Έκανε εμετό και έτσι τη βρήκε η αστυνομία, με τα ρούχα λερωμένα, κουκουβισμένη στο δωμάτιο, να έχει έναν δαιμονισμένο λόξιγκα. Ούρλιαζε ώσπου να γίνουν τα πνευμόνια της κομμάτια. Ο νοσοκόμος του ασθενοφόρου έγνεψε διακριτικά με το κεφάλι και την πήραν, παρά την αντίσταση και τις κλοτσιές της. Την ανασήκωσαν σιγά σιγά και η νεαρή ειδικευόμενη γιατρίνα των Πρώτων Βοηθειών τής έκανε μια ηρεμιστική ένεση. Ήταν ο πρώτος μήνας της, της γιατρίνας.

Αλλά έπρεπε να σώσουν και την άλλη. Με τον ίδιο επαγγελματισμό, με αντικειμενικότητα. Δεν κατάφερε να πεθάνει. Mόνο να σκορπίσει τον θάνατο κατάφερε. Έκοψε τις φλέβες και στους δυο καρπούς της και κάρφωσε το μαχαίρι στον λαιμό της. Έπεσε αναίσθητη μπροστά στο παιδικό κρεβατάκι. Τη σήκωσαν, της πήραν τον σφυγμό και την πίεση. Την έβαλαν σε ένα φορείο και η νεαρή ειδικευόμενη πίεζε με το χέρι τον λαιμό της.

Οι γείτονες μαζεύτηκαν στην είσοδο της πολυκατοικίας. Γυναίκες κυρίως. Ετοιμάζονται να πάνε να πάρουν τα παιδιά από το σχολείο. Κοιτάζουν το ασθενοφόρο με μάτια πρησμένα από το κλάμα. Κλαίνε και ρωτάνε τι έγινε. Σηκώνονται στις μύτες των ποδιών. Προσπαθούν να διακρίνουν τι γίνεται πίσω από τις κορδέλες της αστυνομίας, μέσα στο ασθενοφόρο που ξεκινάει με τη σειρήνα να ουρλιάζει. Λένε τι ξέρουν η μία στην άλλη, ψιθυριστά, στο αυτί. Ήδη το νέο κυκλοφορεί. Έγινε μεγάλο κακό με τα παιδιά.»


Ενημέρωση:

Η ψηφιακή συνάντηση με τη συγγραφέα Λεϊλά Σλιμανί (Leïla Slimani) με τους αναγνώστες, την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 19:30 μέσα από το Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (λεπτομέρειες διαβάστε εδώ)


Η Λεϊλά Σλιμανί (Leïla Slimani) γεννήθηκε το 1981 στο Ραμπάτ τουΜαρόκου. Σπούδασε στο Παρίσι πολιτικές επιστήμεςκαι επικοινωνία, και εργάστηκε ως δημοσιογράφος για το περιοδικό Jeune Afrique. 

Το «Γλυκό τραγούδι» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της, το οποίο πούλησε περισσότερα από 80.000 αντίτυπα μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του, προτού καν τιμηθεί με το βραβείο Goncourt.

Πρόταση για διάβασμα: «Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ: Tα 3 Κλ...
Πρόταση για διάβασμα: «Ο Εμός Έρως», του Κωνσταντί...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/