Πρόταση για διάβασμα: «Βαλκανική Τριλογία», της Ολίβια Μάνινγκ (Olivia Manning)
Στην καρδιά της τριλογίας βρίσκουμε τον Γκάι και τη Χάριετ Πρινγκλ, νιόπαντρο ζευγάρι Άγγλων που έρχονται στο Βουκουρέστι –το αποκαλούμενο Παρίσι της Ανατολής- το φθινόπωρο του 1939, λίγες εβδομάδες μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία. Όσο ασυγκράτητα κοινωνικός είναι ο Γκάι, τόσο εσωστρεφής είναι η Χάριετ, που ανακαλύπτει, προς έκπληξή της, ότι πρέπει να μοιραστεί τον λατρεμένο της σύζυγο με έναν ευρύ κύκλο φίλων και γνωστών.
Ακολουθούν κι άλλες εκπλήξεις: η Ρουμανία εντάσσεται στον Άξονα, και σύντομα η πρωτεύουσα κατακλύζεται από Γερμανούς στρατιώτες. Οι Πρινγκλ καταφεύγουν στην Ελλάδα, με μια ομάδα προσφύγων που αποτελείται από Ρώσους «λευκούς εμιγκρέδες», δημοσιογράφους, απατεώνες και αξιωματούχους. Στην Αθήνα, ωστόσο, το ζευγάρι θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα πρόκληση, με τον τρόπο της, εξίσου σπουδαία με το θέατρο του πολέμου που ακόμα διευρύνεται. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα για έναν μεγάλο έρωτα κι έναν μεγάλο πόλεμο.
Η «Βαλκανική τριλογία» είναι ένα απίθανα καυστικό και ευχάριστο ανάγνωσμα που πραγματεύεται τη ζωή στην ανατολική Ευρώπη στις αρχές του Β' Παγκοσμίου πολέμου.
Η βρετανίδα Ολίβια Μάνινγκ (Olivia Manning: 1908-1980) έγραψε αρκετά μυθιστορήματα, η πρώτη της πραγματική επιτυχία όμως ήταν το πρώτο μέρος της Βαλκανικής Τριλογίας με τίτλο «Η μεγάλη τύχη το 1960». Είναι το πρώτο από τα έξι συνολικά βιβλία της με ήρωες τον Γκάι και τη Χάριετ Πρινγκλ, που μοιάζουν να απηχούν την πραγματική εμπειρία της συγγραφέα από τον δικό της γάμο.
Η Μάνινγκ έγραψε επίσης δοκίμια, κριτικές, σενάρια, και ένα βιβλίο με θέμα τις γάτες.
Σχετικές Δημοσιεύσεις
Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/