16
Πεμ, Ιουλ

Κάνε κράτηση Parking στο αεροδρόμιο

Πρόταση για διάβασμα: «Αυτοπροσωπογραφία του Λευκού», του Χάρη Βλαβιανού

--233

Συγγραφέας: Χάρης Βλαβιανός

Είδος: Ποίηση

Σελίδες: 250

Τιμή: €15

Εκδόσεις: Πατάκη

Διακρίσεις: Κρατικό Βραβείο Ποίησης2019

Στην «Αυτοπροσωπογραφία του λευκού» ο Χάρης Βλαβιανός επανέρχεται, με βλέμμα ανανεωμένο, σε γνώριμους τόπους της ποίησής του, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο ωστόσο το πεδίο των στοχαστικών και γλωσσικών του αναζητήσεων. Ο απoλεσθείς παράδεισος του οριστικά χαμένου αλλά εξακολουθητικά αναζητούμενου νοήματος, η επισφάλεια των λέξεων ενώπιον του τραύματος του παρελθόντος, αλλά και η αδυναμία επικοινωνίας στις καθημερινές επαφές, η διακειμενικότητα ως καταστατική συνθήκη της ποιητικής γραφής, ο ποιητής ως κρίκος μιας μακράς αλυσίδας ετερόκλητων προγόνων της εγχώριας όσο και εν γένει της δυτικής λογοτεχνικής παράδοσης είναι ζητήματα που διατρέχουν, φανερά ή υπογείως, και τις πέντε ενότητες της συλλογής.

Διαβάζοντας τη συλλογή, ο αναγνώστης έρχεται εν τέλει σε επαφή με το λευκό σε όλες τις αποχρώσεις και εντάσεις του – το τυραννικό λευκό της άγραφης σελίδας, το εναγώνιο λευκό της σιωπής, το βουβό λευκό του πένθους, το θαμπό λευκό της μνήμης, το λευκό ως σύμβολο λύτρωσης και ελπίδας, ως σημείο αναγέννησης. Καταθέτοντας την ποιητική του αλήθεια, ο Βλαβιανός αποκαλύπτει τα πολλαπλά πρόσωπα και προσωπεία της τέχνης και της ζωής.

Η «Αυτοπροσωπογραφία του λευκού» απέσπασε το 2019 το βραβείο του «Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών», το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» και το βραβείο «Public» (Κατηγορία «Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση»).

O Χάρης Βλαβιανός γεννήθηκε στη Ρώµη το 1957. Σπούδασε Οικονοµικά και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και Πολιτική Θεωρία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει εκδώσει δώδεκα ποιητικές συλλογές, µε πιο πρόσφατες τις «Διακοπές στην πραγµατικότητα» (2009) (Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω»), «Σονέτα της συµφοράς» (2011) και «Αυτοπροσωπογραφία του λευκού».

Ποιήµατά του έχουν µεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και έργα του έχουν εκδοθεί στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερµανία, στη Σουηδία, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία.

Έχει εκδώσει τέσσερις συλλογές δοκιµίων.

Έχει µεταφράσει έργα κορυφαίων Αμερικανών και Ευρωπαίων ποιητών, όπως των: Walt Whitman, Εzra Pound, William Blake, John Ashbery, Zbigniew Herbert, Fernando Pessoa, e.e. cummings, Michael Longley, Wallace Stevens και Anne Carson.

Έχει μεταφράσει τα «Τέσσερα Κουαρτέτα» του T.S. Eliot (Εκδ. Πατάκη, 2013, δίγλωσση έκδοση), σύνθεση εµβληµατική στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Διευθύνει το περιοδικό «Ποιητική»

Ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός
Πρόταση για διάβασμα: «Σκουριά και Χρυσάφι: Νεγρεπ...
Πρόταση για διάβασμα: «Η Μέθοδος της Μπουρμπουλήθρ...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://intownpost.com/

→ Όροι Χρήσης ←
→ Πολιτική Cookies ←

Υλοποίηση: Infinite - Colors
2020 © InTownPost.com
0
Shares