27
Σαβ, Φεβ
Tο διάβασαν 163 άτομα (163 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Από τον Λένιν στον…Βερσάτσε», της Αλίκης Γεωργούλη

GEORG115BOOK-23

Συγγραφέας: Αλίκη Γεωργούλη

Είδος: Βιογράφημα

Σελίδες: 256

Τιμή: € 12,50

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Νοέμβριος 1995

Εκδόσεις: Κάκτος


«Ένα καλό βιβλίο για µένα είναι µια σειρά ιστορίες που µπλέκονται µεταξύ τους», έλεγε η Αλίκη Γεωργούλη χρόνια πριν αρχίσει να γράφει η ίδια το δικό της βιβλίο. Όσο το έγραφε, ρωτούσε συγγενείς και φίλους αν ήταν καλό, αν «άξιζε τίποτα» ή µήπως σ' όλους φαινόταν τόσο όµορφο επειδή την ήξεραν και την αγαπούσαν.

Το βιβλίο είναι ιστορίες που µπλέκονται µεταξύ τους και αφηγούνται όχι τόσο τη ζωή της Γεωργούλη, όσο περιστατικά που έχουν πλάκα, ενδιαφέρον, συγκινήσεις και εικόνες από άλλες εποχές, κι ακόµα απ' την εποχή που ζούµε. Τα πρόσωπα που ήξερε κι αγαπούσε περνάνε µέσ' απ' τις σελίδες λέγοντας τις δικές τους ιστορίες. Ο Τσαρούχης, ο Κατράκης, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, φίλοι λένε τις ατάκες τους και φεύγουν για να δώσουν τη θέση τους σε άλλους που συνεχίζουν απλά, φυσικά, όπως ακριβώς µιλάνε οι άνθρωποι µεταξύ τους, όταν δεν έχουν πολλά πράγµατα να κρύψουν.

Η Αλίκη Γεωργούλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και µεγάλωσε στην Πλατεία Αµερικής, την εποχή που οι πλατείες της Αθήνας έµοιαζαν µ' εξοχές. Αποφάσισε νωρίς να γίνει ηθοποιός. Αφού απορρίφθηκε από τις εξετάσεις του Εθνικού και της Σχολής του Κουν, έγινε η πρώτη µαθήτρια του Ροντήρη στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών κι άρχισε αµέσως να παίζει στο θέατρο, διαλέγοντας πάντα αυτό που λέµε «ποιοτικά έργα» και καλούς ρόλους.

Στη διάρκεια της Επταετίας δεν δούλεψε ως ηθοποιός. Δεν µπορούσε να δουλέψει λόγω των προοδευτικών (αριστερών) της πεποιθήσεων. Πέρασε την Επταετία µεγαλώνοντας το γιο της και κάνοντας µεταφράσεις θεατρικών έργων ή δουλεύοντας στην Εταιρεία Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη.

Το 1981 άνοιξε µόνη της το Θέατρο Αποθήκη στου Ψυρρή, στην πιο «ντεµοντέ» τότε περιοχή της πόλης. Το Θέατρο Αποθήκη ευδοκίµησε σ' όλη τη δεκαετία του '80, κι η Αλίκη κατάφερε να το κρατήσει ζωντανό µέχρι το τέλος.

Η Αλίκη Γεωργούλη έφυγε από την ζωή το 1995, στις αρχές του καλοκαιριού.

Πρόταση για διάβασμα: «Unorthodox: Το Τίμημα της Π...
Πρόταση για διάβασμα: «Σκουριά και χρυσάφι: Πόρτο ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/