21
Τετ, Απρ
Tο διάβασαν 385 άτομα (385 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Ένα Άλλο Μπρούκλιν», της Ζακελίν Γούντσον (Jacqueline Woodson)

  • Μετάφραση: Άννα Μαραγκάκη
  • Είδος: Μυθιστόρημα
  • Σελίδες: 168
  • Τιμή: € 14
  • Εκδόσεις: Πόλις
Στο μετρό της Νέας Υόρκης η Όγκοστ διασταυρώνεται με μια παλιά φίλη. Η συνάντηση αυτή τής ξυπνά ζωηρές αναμνήσεις, μεταφέροντάς τη σε μια εποχή και έναν τόπο που νόμιζε ότι είχε αφήσει οριστικά πίσω της: τη δεκαετία του 1970 στο Μπρούκλιν, όπου μεγάλωσε, και όπου η φιλία ήταν το παν.

Τέσσερα κορίτσια, η Όγκοστ, η Σύλβια, η Άντζελα και η Τζίτζι, μοιράζονταν όλα τους τα μυστικά καθώς περιπλανιούνταν στους δρόμους της γειτονιάς τους. Ένιωθαν εκπληκτικά όμορφες, απίστευτα ταλαντούχες, και ονειρεύονταν πως τις περίμενε ένα λαμπρό μέλλον.

Πίσω όμως από τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους, υπήρχε ένα άλλο Μπρούκλιν ένα επικίνδυνο μέρος όπου ηρωινομανείς βετεράνοι του Βιετνάμ παραμόνευαν ανυποψίαστα κοριτσάκια μέσα σε σκοτεινούς διαδρόμους, όπου μητέρες εξαφανίζονταν, πατεράδες ανακάλυπταν τη θρησκεία και η τρέλα καραδοκούσε σε κάθε βήμα.

Το μυθιστόρημα «Ένα άλλο Μπρούκλιν» φωτίζει με σπαρακτικό τρόπο τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία το παιδί πορεύεται προς την εφηβεία και η πολύτιμη αθωότητα έρχεται αντιμέτωπη με τους απτούς κινδύνους της ενηλικίωσης. Με πρόζα κομψή και λυρική, ευαίσθητη και τρυφερή, η Τζάκλιν Γούντσον ζωντανεύει τις μνήμες της ηρωίδας της, σκιαγραφώντας την ιστορία μιας φιλίας που τα ίχνη της παρέμειναν ανεξίτηλα μέσα στον χρόνο.

Μυθιστόρημα με την υπογραφή μίας από τις πιο προικισμένες Αμερικανίδες μυθιστοριογράφους. που πέρυσι βραβεύτηκε με το Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Άστριτ Λίντγκρεν.

Έγραψαν για το βιβλίο:

«Σε αυτό το πρώτο της μυθιστόρημα για ενηλίκους, η Woodson συνδυάζει τόλμη και ομορφιά σε μια σειρά από εκπληκτικές βινιέτες. Συνθέτει μια ζωηρή τοιχογραφία, με σκοπό να περιγράψει πώς ήταν να μεγαλώνει μια Αφροαμερικανίδα στο Μπρούκλιν της δεκαετίας του ‘70. Το βιβλίο της μένει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη… Η συγγραφέας αντλεί υλικό από όλες της τις αισθήσεις προκειμένου να σκιαγραφήσει τα ορόσημα στη ζωή μιας γυναίκας και να δείξει πώς οι πρώιμες εμπειρίες της διαμορφώνουν την ταυτότητά της». (Publishers Weekly)   «Η Woodson κατορθώνει να ανακαλέσει στη μνήμη της κάτι που είναι αδύνατον να αναλυθεί• πετυχαίνει να υπαινιχθεί κάτι που είναι αδύνατον να ειπωθεί. Το Ένα άλλο Μπρούκλιν είναι ένα ποίημα».(Washington Post)  «Οι προσωπικές συναντήσεις συγκροτούν τον πυρήνα αυτού του συνταρακτικού, βαθιά συγκινητικού μυθιστορήματος. Καθώς το ένα στιγμιότυπο διαδέχεται το άλλο, η αφήγηση ξετυλίγεται όπως η μνήμη, με ξαφνικές εκλάμψεις και έναν τεράστιο πλούτο λεπτομερειών». (New York Times Book Review)  «Η Woodson κάνει, για τα μαύρα κορίτσια, ό,τι ακριβώς κάνει η σπουδαία διηγηματογράφος Άλις Μονρό για τα φτωχά κορίτσια της υπαίθρου: διαποτίζει την καθημερινότητά τους με νόημα». (Elle)

Η Ζακελίν Γούντσον (Jacqueline Woodson) γεννήθηκε το 1963 και κατοικεί στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Γράφει συχνά ιστορίες ενηλικίωσης εφήβων ή παιδιών που μεταβαίνουν στην εφηβεία. Την ξέρει καλά την εφηβεία, την καταλαβαίνει, ξέρει την ψυχή, τις ιδιαιτερότητές της.  Στα βιβλία της συνήθως αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο κάποιο κορίτσι. Ο ρατσισμός, ο διαχωρισμός, η οικονομική αδικία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η προκατάληψη και η σεξουαλική ταυτότητα είναι τα αγαπημένα της θέματα. Τον Ιανουάριο toy 18′ ονομάστηκε Εθνική Πρέσβειρα Νεανικής Λογοτεχνίας των Η.Π.Α. από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (LOC)

«Έγραφα παντού. Θυμάμαι ότι ο θείος μου με έπιασε να γράφω το όνομά μου σε γκράφιτι στον τοίχο ενός κτιρίου. Έγραφα σε χαρτοσακούλες, στα παπούτσια μου», αναφέρει η συγγραφέας.

Πρόταση για διάβασμα: «Ο Σκύλος Είναι Τζαζ», της Μ...
Πρόταση για διάβασμα: «Γεια σας, Εγγλεζάκια!: Βρετ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/