02
Τρι, Μαρ
Tο διάβασαν 162 άτομα (162 Views)

Παρουσιάστηκε στο κοινό η «Ωγυγία», του Αθανασίου Σταγειρίτη

Η καλαίσθητη και φιλόξενη σάλα του πολυχώρου «Αίτιον» (Τζιραίων 8) γέμισε για μια φορά ακόμα από Ελλάδα, ακριβώς κάτω από επιβλητική αγκαλιά της Ακρόπολης των Αθηνών, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 το μεσημέρι στις 12:30.

Οι εκδόσεις «Διανόηση» παρουσίασαν στο κοινό το πεντάτομο έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας του καθηγητή της ελληνικής γλώσσας στην Ακαδημία Ανατολικών γλωσσών της Βιέννης, Αθανασίου Σταγειρίτη (1780 - 1840) «Ωγυγία», σε επιμέλεια και απόδοση στην νεοελληνική γλώσσα του Μιχαήλ Ηρακλή Μουτζουρίδη.

Το InTowPost.com ήταν παρών, με τον αρχισυντάκτη του πολιτιστικού site, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Γιώργο Παπαϊωσήφ, καθώς ήταν ένας εκ των τριών ομιλητών που παρουσίασαν το σπουδαίο έργο του Αθανασίου Σταγειρίτη.

Μεσημέρι Σαββάτου με τον Αττικό, μολυβένιο ουρανό να αδειάζει το υδάτινο φορτίο του από το πρωί στους δρόμους της πόλης και με την κυκλοφοριακή συμφόρηση να δημιουργεί το σχετικό χάος, λόγω των διαφόρων εκδηλώσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας, συνθήκες καθ'  όλα αποτρεπτικές για να εγκαταλείψει ο οποιοσδήποτε τον ασφαλή χώρο του σπιτιού του, παρά ταύτα το «Αίτιον» υποδέχθηκε την αναπάντεχη σε αριθμό προσέλευση των προσκεκλημένων βιβλιόφιλων, επιθυμώντας να ακούσουν και να συμμετέχουν στην ιστορία της δημιουργίας της έκδοσης του πραγματικά σπουδαίου έπους της αρχαίας ελληνικής γραμματείας από έναν φωτισμένο Έλληνα καθηγητή του 19ου αιώνα.

Ιστορικά μια έντονη και νευραλγική περίοδος ο 19ος αιώνας, όπως τοποθετήθηκαν και οι ομιλητές, που ο ευρωπαϊκός Διαφωτισμός και η διάδοση του ελληνικού πνεύματος συμμετείχαν ενεργά και ουσιαστικά στις ταραγμένες εποχές της γηραιάς ηπείρου. Σε αυτή την χρονική στιγμή δημιουργείται η έκδοση της πεντάτομης Ωγυγίας.


Την αξία και τον σκοπό του πεντάτομου έργο του Αθανασίου Σταγειρίτη παρουσίασαν η κα. Ευγενία Σούρδη (Εκπαιδευτικός και συγγραφέας), ο κος Μιχαήλ Ηρακλής Μουτζουρίδης (Επιμελητής της έκδοσης) και ο κος Γιώργος Παπαϊωσήφ (Δημοσιογράφος και συγγραφέας), ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Ελπινίκη Σταυριανοπούλου των εκδόσεων «Διανόηση».

Η παρούσα έκδοση σε επιμέλεια και απόδοση στη νεοελληνική γλώσσα από τον Μιχαήλ Ηρακλή Μουτζουρίδη, 200 χρόνια μετά από την πρώτη της έκδοση του 1820, αποτελεί τεράστιο σταθμό για την νεότερη βιβλιογραφία, περιλαμβάνοντας λεπτομερή αποδελτίωση και διασαφήνιση των έργων 630 και πλέον συγγραφέων που παρέθεσε ο Αθανάσιος Σταγειρίτης στις πάνω από 3000 παραπομπές του.

Κατόπιν ης παρουσίασης του πεντάτομου έργου της «Ωγυγίας» και σε ατμόσφαιρα αντάξια της βαρύτητας του έργου, ακολούθησε άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση των ομιλητών με τους παρευρισκόμενους προσκεκλημένους.   
Ο Άκης Πετρετζίκης παρουσίασε το «Street Food» στο...
Η «Γλυκιά Πενικιλίνη» της Μαρίνας Παπαγεωργίου, πα...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/