fbpx

banner αεροδρομίου

«Παρουσιάστηκε η συλλεκτική έκδοση του βιβλίου – CD: «Καντάτα για τη Μακρόνησο – Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», του Θάνου Μικρούτσικου», γράφει η Τίνα Πανώριου

Τίνα Πανώριου

Τίνα Πανώριου

panoriout@gmail.com

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, παρουσία πολλών φίλων, συνεργατών, συναγωνιστών παρουσίασαν στις 10 Σεπτεμβρίου 2018, στον Κήπο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών «Black Duck Garden», την συλλεκτική έκδοση του βιβλίου – CD «Καντάτα για την Μακρόνησο του Γιάννη Ρίτσου – Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη»

Η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Θάνος Μικρούτσικος
Ο Θάνος Μικρούυτσικος και ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας

Πρόκειται για συλλεκτική έκδοση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ που συμπληρώνονται το Νοέμβρη του 2018. Η νέα ηχογράφηση του ιστορικού δίσκου του 1976, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη, ολοκληρώθηκε το Μάη του 2018 με ερμηνευτές αυτή τη φορά τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη και συνοδεύεται από 64σέλιδο βιβλίο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Σύγχρονη Εποχή”.

Παρόντες στην σύναξη αυτή, μεταξύ άλλων, ήταν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος, η συγγραφέας Μάρω Δούκα, ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης, ο στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου, ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας, η λογοτέχνης Ιωάννα Καρατζαφέρη, ο Γιάννης Μηλιός, ο σκιτσογράφος Στάθης και ο ποιητής Γιώργος Κοζίας. Ξεχωριστά αναφέρουμε τους ερμηνευτές του δίσκου Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστα Θωμαΐδη, όλους τους μουσικούς και τεχνικούς που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στην καινούρια ηχογράφηση, αλλά και τον Γιώργο Κιμούλη που συμμετείχε στην πρώτη ηχογράφηση του έργου το 1976. Μάλιστα, όταν στο τέλος της παρουσίασης ο Θάνος. Μικρούτσικος ζήτησε, αν κάποιος από τους ερμηνευτές τόσο της καινούριας, όσο και της παλιάς ηχογράφησης ήθελε να συμπληρώσει κάτι, ο Γιώργος. Κιμούλης απάντησε: «Με κάλυψες πλήρως με όλα όσα είπες».

Από αριστερά: Κώστας Θωμαίδης - Δημήτρης Κουτσούμπας - Θάνος Μικρούτσικος και Ρίτα Αντωνοπούλου
Γιώργος Κιμούλης
Φωτό από την παρουσιάση
Δημήτρης Κουτσούμπας και Θάνος Μικρούτσικος

 

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Καντάτα, το έργο με την πρωτοποριακή φόρμα του έκανε ολοφάνερη την τάση του Θάνου Μικρούτσικου να ανοίξει νέους δρόμους στη μουσική μας πραγματικότητα. Στο σημείωμά σου, που περιλαμβάνεται στην παρούσα έκδοση, αναφέρεις ότι, διαβάζοντας τον «Πέτρινο Χρόνο» του Γιάννη Ρίτσου, το μόνο που ήθελες ήταν να βρεις το μουσικό τρόπο να εκφράσεις τον τρόμο του στρατοπέδου, τις άγριες νύχτες, τους σκοτωμένους, τη δύση στα ξυρισμένα κεφάλια των εξόριστων, τη δίψα 12 ωρών από πέτρα και ήλιο, τη συντροφικότητα των φυλακισμένων, τη μοναξιά την αποτυπωμένη στα ηλεκτρικά φώτα του Λαυρίου, τις άγριες φωνές των φρουρών. Και πράγματι, όταν ακούς αυτό το μείγμα της αλλόκοτης, ατονικής μουσικής, με τις απόκοσμες κραυγές και τους ψιθύρους των ηθοποιών, είναι σα να ζεις όλο τον εφιάλτη, όλο τον παραλογισμό και τη φρίκη της Μακρονήσου».

Ο συνθέτης αφού αφηγήθηκε στους παρευρισκομένους το χρονικό έμπνευσης και εκτέλεσης αυτού του μεγαλειώδους έργου, την γνωριμία και την συνεργασία του με τον Γιάννη Ρίτσο, συγκινημένος έκλεισε την ζεστή αποκαλοκαιριάτική αυτή συγκέντρωση με την  ευχή: «Να πάμε σε μια κοινωνία που ο άνθρωπος θα αυτοπραγματωθεί. Όπου ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει».

Η συγκεκριμένη έκδοση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», περιλαμβάνει νέα, αναθεωρημένη ηχογράφηση στα δύο έργα που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος το 1976 «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», σε ποιητική απόδοση Γιάννη Ρίτσου, και «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης του ΚΚΕ. Η νέα ηχογράφηση του ιστορικού δίσκου ολοκληρώθηκε το Μάη του 2018, με ερμηνευτές αυτήν τη φορά την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη και συνοδεύεται από 64σέλιδο βιβλίο.

Θάνος Μικρούτσικος : Καντάτα για τη Μακρόνησο του Γιάννη Ρίτσου. Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη

Για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Κατηγορία Συλλογικό έργο

Σελίδες  64 σελ.

Τιμή € 10,00

Εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ