16
Παρ, Απρ
Tο διάβασαν 477 άτομα (477 Views)

Ο συγγραφέα Δημήτρης Σίμος, συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου

88--Dimitris-Simos_2


«…Οι άνθρωποι είμαστε ιστορίες, αυτές τις ιστορίες αγαπάμε και αυτές μας οδηγούν. Στο τέλος, όταν η ύλη μας γίνει χώμα, μόνο οι ιστορίες μας θα έχουν μείνει!»


Ο Δημήτρης Σίμος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1987. Τα «Βατράχια», η πρώτη του συγγραφική δουλειά, έλαβε την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό μυθιστορήματος Ασημένια Σελίδα, ενώ ήταν υποψήφιος για το βραβείο Νέου Λογοτέχνη από το λογοτεχνικό περιοδικό Κλεψύδρα.

Ο Δημήτρης Σίμος δραστηριοποιείται παράλληλα και στην συγγραφή σεναρίων. Τον Ιανουάριο του 2016 έγινε δεκτός στην Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, αποτελώντας ένα από τα νεαρότερα μέλη της.


«Σώσε με» (διαβάστε για το βιβλίο εδώ): Τίτλος από μόνος του ιντριγκαδόρικος, έτσι δεν είναι; Τον δελεάζει τον αναγνώστη να αγοράσει το βιβλίο;

Ναι, τελικά φαίνεται πως λειτουργεί σαν μια μορφή έκκλησης, ένα κάλεσμα για τον αναγνώστη. Η αλήθεια είναι πως έψαχνα καιρό τον τίτλο και όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία αυτής της φράσης τόσο εννοιολογικά αλλά και σε επίπεδο εικόνας.

Πώς εμπνευστήκατε την αγωνιώδη, ομιχλώδη, ιλιγγιώδη αυτή ιστορία; Από μια πραγματική είδηση ίσως;

Η έμπνευσή μου, όπως στα περισσότερα έργα μου, είναι οι άνθρωποι και τα περιστατικά της πραγματικής ζωής. Έτσι και σε αυτό το έργο, η περιθωριοποίηση των μειονοτήτων στην ελληνική κοινωνία ήταν αυτό που αποτέλεσε το έναυσμα για να βάλω την πρώτη πρόταση στο μυθιστόρημα.

Το βιβλίο είναι γεμάτο ανατροπές. Σελίδα σελίδα τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. Το ξέρατε το τέλος του έργου από την αρχή ή οι ηρωίδες –και ο ένας ήρωας– σας οδήγησαν στο αποκαλυπτικό, μη αναμενόμενο φινάλε;

Η αλήθεια είναι πως το τέλος το είχα σχεδιάσει από την αρχή. Αυτό που δεν περίμενα, μπορώ να πω εξέπληξε και εμένα τον ίδιο, είναι η πορεία που πήραν κάποιοι χαρακτήρες και οδηγήθηκαν σε ένα πιο δραματικό φινάλε από όσο θα μπορούσα να προβλέψω.

Νικόλ Πομάνου: μια γνήσια φαμ φατάλ, από εκείνες της παλιάς κοπής, εντελώς κινηματογραφική. Αν το έργο σας γυριζόταν στο σινεμά, ποια ηθοποιός Ελληνίδα ή ξένη θα θέλατε να την παίξει; Την αστυνόμο Λουκίδη πάλι, τον Ιάσονα; Τις δυο άλλες αδελφές; Τη φοβερή μάνα;

Είναι ερώτηση παγίδα (γέλια) και θα της ξεγλιστρήσω. Δεν θέλω να δώσω ονόματα ηθοποιών και κυρίως εικόνα στους αναγνώστες, γιατί αυτή θα είναι η δική μου οπτική και σίγουρα αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα έργο, που ο κάθε αναγνώστης δίνει και δένεται με τη δική του αλήθεια, τη δική του αισθητική και πρόσωπα που ο ίδιος έχει σχηματίσει στο μυαλό του.

Το «Σώσε με» διαδραματίζεται καταχείμωνο στη Θράκη. Έχετε καταγωγή από εκεί ή απλά τα θρίλερ δεν «σηκώνουν» ήλιο και καλοκαίρια;

Η Θράκη είναι ένα πανέμορφο μέρος, αλλά δεν είναι η καταγωγή μου από εκεί. Είμαι νησιώτης με καταγωγή από τη Λέσβο και την Τήνο. Όχι, τα θρίλερ φυσικά και σηκώνουν ήλιο και καλοκαίρι, και σε προηγούμενα αστυνομικά βιβλία μου, έχω αφηγηθεί ιστορίες που διαδραματίζονταν μέσα στον καύσωνα. Αυτό που χρειαζόμουν δραματουργικά σε αυτό το βιβλίο ήταν την υγρασία, το σκοτάδι, το μυστήριο, αλλά και τη μαγεία της Θράκης.

Ο συγγραφέας Δημήτρης Σίμος με το πρώτο του βιβλίο "Τα Βατράχια"


Βγήκαμε από ένα παράξενο τριπ εγκλεισμού και έντονης ανησυχίας. Το διάστημα εκείνο ξεκινήσατε να γράφετε κάτι καινούργιο;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν έγραψα ούτε αράδα!

Το καλοκαίρι σάς «πάει» ως εποχή και φέτος πού θα σας βρει;

Θα είμαι στο υπέροχο Ιόνιο, σε αυτά τα μαγικά νερά που σε κάθε ερώτηση είναι η απάντηση.

Κλείνοντας, τι πιστεύετε, κ. Σίμο; Η λογοτεχνία, οι τέχνες σώζουν τελικά; Έστω σε έναν βαθμό, έστω για λίγο;

Η λογοτεχνία σώζει. Είναι το μότο μου και κοιτώ να το τιμώ. Οι άνθρωποι είμαστε ιστορίες, αυτές τις ιστορίες αγαπάμε και αυτές μας οδηγούν. Στο τέλος, όταν η ύλη μας γίνει χώμα, μόνο οι ιστορίες μας θα έχουν μείνει!

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και το φανταστικό σας βιβλίο.

 
Το βιβλίο του Δημήτρη Σίμου «Σώσε με» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (διαβάστε για το βιβλίο εδώ)

Πληκτρολογήστε το κείμενο εδώ ...

Αποκλειστικό: «Μέσα στον εγκλεισμό η Αλμπέρτα Τσοπ...
Ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων, συνέντευξη στην Τίνα...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/