InTownPost

Ακολουθήστε μας :

18
Παρ, Ιουν
Tο διάβασαν 420 άτομα (420 Views)

Ο συγγραφέας Γιώργος Κατσούλας συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου (σε α’ πρόσωπο)

100444324456

«…Οι απλοί, λαϊκοί άνθρωποι και η φτώχεια τους δεν με ενδιαφέρει. Δεν κάνω σοσιαλιστικό ρεαλισμό. Όσοι θέλουν να διαβάσουν τέτοια έργα να μην αγοράζουν βιβλία μου»


Ο Γιώργος Κατσούλας γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Είναι διαγνωσμένος με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας και στη συγγραφή είναι αυτοδίδακτος. Έχει πάρει μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει δεκάδες βραβεία, με κυριότερα το Α΄ βραβείο από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» για το θεατρικό του «Παραδώστε τους Αντιστασιακούς» και το Α΄ βραβείο από την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το θεατρικό του «Ψυχή από ατσάλι», που αναφέρεται στα βασανιστήρια της Μακρονήσου.

Έχει παρακολουθήσει on line masterclass σεναρίου με τον Ντέιβιντ Μάμετ και τον Άαρον Σόρκιν και δουλεύει σαν διαλογογράφος σε σειρές. Επίσης έχει κάνει σεμινάρια υποκριτικής στην κάμερα και είχε έναν μικρό ρόλο στο σίριαλ «Κόκκινο ποτάμι

Ο συγγραφέας Γιώργος Κατσούλας


Σε α' πρόσωπο


Η ιδέα για το μυθιστόρημα: «Ψυχίατρος Τυπάλδος» (διαβάστε εδώ), γεννήθηκε από την αγάπη που έχω για τα σπάνια και ξεχωριστά άτομα. Ως συγγραφέας δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα προβλήματα των απλών, καθημερινών ανθρώπων και η μάχη που δίνουν για την επιβίωση. Το βρίσκω πολύ βαρετό. Για μένα μια καθαρίστρια ή ένας σερβιτόρος που δουλεύουν τα ωράρια του θανάτου και επιστρέφουν σπίτι τους σκοτωμένοι από την κούραση, προσπαθώντας να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, δεν μου προξενεί κανένα ενδιαφέρον. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. 

Για μένα αξία έχει μια καθαρίστρια ή ένας σερβιτόρος που ενώ δουλεύουν τα ωράρια του θανάτου, επιστρέφουν σπίτι τους σκοτωμένοι από την κούραση και προσπαθώντας να μεγαλώσουν τα παιδιά τους διαβάζουν Ντοστογιέφσκι. Αλλά και πάλι για μένα ένας τέτοιος χαρακτήρας είναι συνηθισμένος. Σε ένα εκατομμύριο καθαρίστριες μπορείς να βρεις 3-4 που το κάνουν αυτό. Για μένα ο χαρακτήρας που θα με κάνει να ασχοληθώ μαζί του, είναι μια καθαρίστρια ή ένας σερβιτόρος που ενώ δουλεύουν τα ωράρια του θανάτου, επιστρέφουν σπίτι τους σκοτωμένοι από την κούραση και προσπαθώντας να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μελετάνε ρωσικά για να διαβάζουν Ντοστογιέφσκι από το πρωτότυπο. Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου. Ένας στο δισεκατομμύριο.

Έτσι γεννήθηκε ο Τυπάλδος. Ψυχίατρος με κατάθλιψη και Άσπεργκερ. Ψυχίατρος με Άσπεργκερ θα ήταν συνηθισμένο. Ψυχίατρος με κατάθλιψη, ναι αυτό είναι κάτι ενδιαφέρον. Αλλά και πάλι όχι τόσο σπάνιο. Ψυχίατρος με κατάθλιψη και αυτισμό όμως, ναι! Αυτός είναι ένας ενδιαφέρον χαρακτήρας.Οι απλοί, λαϊκοί άνθρωποι και η φτώχεια τους δεν με ενδιαφέρει. Δεν κάνω σοσιαλιστικό ρεαλισμό. Όσοι θέλουν να διαβάσουν τέτοια έργα να μην αγοράζουν βιβλία μου. Όμως αυτή η αγάπη μου για τα σπάνια και ξεχωριστά άτομα δεν με κάνει να έχω μια στάση απέναντί τους χωρίς κριτική σκέψη. 

Τον Τυπάλδο τον αντιμετώπισα διαλεκτικά. Εγώ ακόμη και τώρα δεν είμαι σίγουρος αν έχει δίκιο αυτός ή ο ψυχιατρικός σύλλογος . Δεν είμαι σίγουρος αν έχει δίκιο αυτός ή ο Αστυνόμος Τετρίγκας για το αν πρέπει να κλειστεί σε φυλακή ή ψυχιατρείο ο παιδεραστής. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο εύκολα ερωτήματα. Και στην σχέση του με την Μαρία για μένα είναι λάθος ο Τυπάλδος. Δεν παίρνω λοιπόν το μέρος του. Ο χαρακτήρας του την δουλειά του κι εγώ την δικιά μου. Αυτά τα ερωτήματα θέτω.

Προσπαθώ να διηγηθώ την ιστορία ενός υπεράνθρωπου που σε κάποια πράγματα είναι διάνοια και σε κάποια βλάκας. Δεν είναι λοιπόν η ιστορία μου ένα αστυνομικό θρίλερ για ένα παιδεραστή που απαγάγει και βασανίζει παιδιά και που στο τέλος θα 'ρθει ο μάγκας ο ψυχίατρος και θα δώσει την λύση βρίσκοντας τον ένοχο. Σιγά τα ωά! 

Ο Τυπάλδος θα τα καταφέρει στο τέλος ε και; Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο. Το οποίο φυσικά δεν πρέπει κάνεις να το υποτιμάει γιατί από κει ξεκινάνε όλα. Αν το πρώτο επίπεδο δεν έχει μαεστρία και δεξιοτεχνία, ότι και να λες στα επόμενα επίπεδα, ψυχολογικά, φιλοσοφικά, πολιτικά όσο σωστά κι αν είναι δεν αξίζουν μια. Πρέπει όλα τα επίπεδα να ισορροπούν ώστε και ο επιφανειακός αναγνώστης αλλά αυτός που θέλει κάτι πιο ψαγμένο να βρουν αυτό που θέλουν. Και αυτό είναι κάτι που έχω διδαχτεί από τους Αμερικανούς. Από τον Λόντον, τον Χέμινγουεϊ και τον Κινγκ μέχρι τον Σκορσέζε, τον Κόπολα ,τον Σπίλμπεργκ, τον Χιούστον τον Γουάιλντερ, τον Γουέλς.

Το μυθιστόρημα «Ψυχίατρος Τυπάλδος» (διαβάστε εδώ) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο
Ο Τάκης Χρυσικάκος συνομιλεί με την Σμαράγδα Μιχαλ...
Η συγγραφέας Ευτυχία Γιαννάκη κουβεντιάζει με την ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/