fbpx

banner αεροδρομίου

Ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ Γιάννης Μαυρικόπουλος συνομιλεί με την Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

smaragdamichalitsianou@gmail.com

«…θα προσπαθήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο να αποτρέψουμε αυτό το ξεπούλημα»

Ο Έλληνες αρχαιοφύλακες θα κάνουν τα πάντα με τα μέσα που τους δίνει ο νόμος, ώστε  να μην υποθηκευθεί στους δανειστές και στους τοκογλύφους η πολιτιστική μας κληρονομιά.

 Η υπουργός Πολιτισμού κα. Ζορμπά απάντησε, ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) αναμένει την απάντηση στο ερώτημα: «Αν λοιπόν δεν υπάρχει θέμα τότε γιατί δεν ανακαλούνται οι σχετικοί νόμοι που περιέχουν με κωδικούς την εκχώρηση στο Υπερταμείο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων;»

Σε σκληρή γλώσσα η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΥΦΑ τα λέει «έξω από τα δόντια», σύμφωνα με την παροιμιώδη φράση, κάνει γνωστό ότι:

«Παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι θα υπάρξουν διορθώσεις στην Υπουργική απόφαση Αριθμ.0004586 ΕΞ 2018 σύμφωνα με τον Νόμο 196 παρ.6 και 209 του ν.4389/2016, ακόμα δεν έχουμε δει καμία τέτοια πρωτοβουλία.  Πώς γνωρίζει ο κος Υφυπουργός ότι η Ακρόπολη δεν εκχωρείται; Άρα γνωρίζει ποια μνημεία και μουσεία έχουν εκχωρηθεί. Και αφού δεν υπάρχει θέμα γιατί δηλώνει επισήμως η κυβέρνηση ότι έχει γίνει λάθος ή ότι έχουν γίνει βιαστικές κινήσεις που πρέπει να διορθωθούν».

Στο μεταξύ στον κατάλογο εκποίησης στο υπερταμείο συμπεριλαμβάνονται κωδικοί που αντιστοιχούν σε δημόσια πολιτιστικά αγαθά – αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Κνωσός, μνημεία, όπως το αρχαίο θέατρο Λάρισας, το φρούριο Φιρκάς στα Χανιά, τα ενετικά τείχη στο Ηράκλειο, η Ροτόντα και ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη, μουσειακές υποδομές, όπως τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου, Σπάρτης, Χανίων, Αργοστολίου κ.α.

Οι Έλληνες αρχαιοφύλακες στις 11 Οκτωβρίου 2018 έκλεισαν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους καλώντας την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: να δημοσιοποιήσει τους όρους παράδοσης στους δανειστές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και τη σύνθεση της επιτροπής που έλαβε την σχετική απόφαση, αλλά και  να κατοχυρωθεί θεσμικά η άρση της παράδοσης με τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα κάνει αδύνατη στο μέλλον τη δυνατότητα παραχώρησης της κυριότητας αλλά και της διαχείρισης των μνημείων μας.

 Ήταν μια επιτυχημένη προειδοποιητική απεργία!

Σήμερα το intownpost.com φιλοξενεί τον πρόεδρο της ΠΕΥΦΑ κ. Γιάννη Μαυρικόπουλο, έναν αληθινό πατριώτη με ήθος και  ευαισθησίες, που μοιράζεται την αγωνία του μαζί με όλους τους συναδέλφους του για το θέμα της εκποίησης των μνημείων, των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών τόπων της πατρίδας μας  και αναγγέλλει, ότι αν προχωρήσει το ξεπούλημα η ΠΕΥΦΑ θα κλιμακώσει  στον υπέρτατο βαθμό τον αγώνα για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς «γιατί όπως την προστάτευσαν και την διαφύλαξαν οι προηγούμενες γενεές έτσι έχουμε χρέος και ευθύνη να την παραδώσουμε και εμείς στις επόμενες!» Είναι μια συζήτηση ενημερωτική αλλά και παράσταση διαμαρτυρίας θα έλεγα για να διαφυλαχτεί το καθεστώς ιδιοκτησίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση παρά μόνο στο λαό.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης

Κύριε Μαυρικόπουλε ποια περιμένετε να είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι Δήμαρχοι Πατρών και Σπάρτης για την ακύρωση των σχετικών νόμων, που παραχωρούν την πολιτιστική μας κληρονομιά στο υπερταμείο; Ενδεικτικά αναφέρω το Κάστρο της Πάτρας, το ρωμαϊκό ωδείο και αμφιθέατρο της αχαϊκής πρωτεύουσας, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της Σπάρτης (αρχαίο Θέατρο, ναός της Χαλκιοίκου Αθηνάς, Βασιλική του Οσίου Νίκωνος, «τάφος» του Λεωνίδα και το αρχαιολογικό μουσείο του νομού).

Περιμένω και ελπίζω η απόφαση του ΣτΕ να είναι θετική και να ακυρώσει τους σχετικούς νόμους, που παραχωρούν την πολιτιστική μας κληρονομιά στο Υπερταμείο. Θα είναι μια μεγάλη και δίκαιη απόφαση, η οποία πιστεύω θα χαιρετηθεί θετικά από όλο τον Ελληνικό λαό.

Εσείς που είσθε οι φύλακες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς  μαζί με όλους τους εργαζόμενους στο υπουργείο Πολιτισμού, πώς εκτιμάτε τις αντιδράσεις του κόσμου γι΄αυτό το σοβαρό θέμα; Έχουν κατανοήσει οι συμπολίτες μας, ότι δεν υπάρχει μέλλον χωρίς παρελθόν;

Εκτιμώ, ότι ο Έλληνας πολίτης δεν έχει κατανοήσει το μέγεθος αυτού που συμβαίνει τώρα και ξεπερνά κάθε όριο. Καμιά κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να εκχωρήσει αρχαιολογικά μνημεία και χώρους σε δανειστές, που πάει να γίνει τώρα με την παραχώρηση. Πιστεύω δηλαδή, ότι πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα για τη σοβαρότητα του θέματος και ελπίζω, ότι θα ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη.

Σε τελευταία ανακοίνωσή σας με την οποία συμπαραστέκεστε στο ΣΕΑ (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων) και στους δύο δημοτικούς άρχοντες που προανέφερα , υπογραμμίζετε προς τιμή σας: «… σας τονίζουμε ότι οι προσπάθειες εκφοβισμού των Αρχαιοφυλάκων με οποιοδήποτε τρόπο θα πέσουν στο κενό, δεν φοβόμαστε και δεν θα ξεχάσουμε το θέμα του Υπερταμείου». Αλήθεια υπήρξαν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού σε Έλληνες αρχαιοφύλακες, προκειμένου να τους λυγίσουν για την σθεναρή τους στάση απέναντι στο ξεπούλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;

Εμείς πράγματι συμπαραστεκόμαστε στους δυο δημοτικούς άρχοντες και στηρίζουμε την προσφυγή που γίνεται στο ΣτΕ. Κι επειδή κάθε φορά που κάνουμε συνάντηση  έχουμε σε προτεραιότητα το θέμα αυτό, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα κατανοήσουν το ότι εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω…

Όσο για τα φαινόμενα που αναφέρουμε στην ανακοίνωση, βία όχι δεν σημειώθηκε Υπάρχει όμως, μία μεθόδευση για περικοπή μισθών και εξαιρεσίμων καθώς επίσης , ότι συγκεντρώνουν στοιχεία για να αποδείξουν, ότι η απεργία μας δεν ήταν πετυχημένη. Παραποιώντας δηλαδή, τον αριθμό των συμμετεχόντων, ώστε να μας αποτρέψουν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις. ‘Άλλωστε δεν μας έχει απαντηθεί ακόμη, γιατί δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού, η κα. Ζορμπά, ότι πρέπει να βρούμε τρόπους, ώστε οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να είναι πάντα ανοικτά και προσβάσιμα στο κοινό. Δηλαδή οι εργαζόμενοι αρχαιοφύλακες δεν έχουν δικαίωμα στην απεργία; Θέλουν άραγε να καταργήσουν το δικαίωμα της απεργίας γενικά στους αρχαιοφύλακες μόνο ή σε όλους τους εργαζόμενους; Τότε να γίνουμε Βόρεια Κορέα.

Είσθε έτοιμοι να αγωνιστείτε μέχρις εσχάτων προκειμένου να αποτρέψετε την εκποίηση των μνημείων μας;

Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε, όπως αγωνιστήκαμε ήδη και θα προσπαθήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο να αποτρέψουμε αυτό το ξεπούλημα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

«…Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω τη λύπη μου, γιατί τα κόμματα έχουν εγκαταλείψει το θέμα της εκποίησης των αρχαιολογικών μας μνημείων»

Αν, ω μη γένοιτο, οριστικοποιηθεί η εκποίηση είσθε διατεθειμένοι να κλείσετε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία;

Θα κάνουμε τα πάντα. Θα κηρύξουμε απεργίες διαρκείας, θα κάνουμε καταλήψεις, διαμαρτυρίες, θα σηκώσουμε πανό.

 «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή, εσύ έχεις !» Με το παραπάνω μήνυμα κυκλοφορεί βίντεο από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Τελικά τα αγάλματα και τα μνημεία έχουν φωνή κ. Μαυρικόπουλε;

Είναι ωραίο το μήνυμα αυτό και ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα και πιστεύουμε, ότι  αν τελικά τα αγάλματα θα είχαν φωνή θα ήταν ακόμα πιο καυστικά και πιο απόλυτα στο συγκεκριμένο θέμα. Και σίγουρα θα μας θεωρούν και ανίκανους να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Θα σταθώ στο κλείσιμο της τελευταίας σας ανακοίνωσης, γιατί είναι πολύ δυνατό: «Όποιος θέλει μπορεί να ενοικιάσει ή να πουλήσει την δική του περιουσία. Οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μουσεία ανήκουν στον ελληνικό λαό δεν ανήκουν σε καμιά κυβέρνηση και σε κανένα κόμμα». Αλήθεια πιστεύετε, ότι κάποιος πολιτικός ή εύπορος συμπολίτης μας θα πωλούσε τα υπάρχοντά του για να σώσει τα μνημεία μας;

Είναι ακριβώς έτσι, κυριολεκτικά, διότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία μας δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση και σε κανένα κόμμα! Ανήκουν στον Ελληνικό λαό!

Και βέβαια πιστεύω, ότι υπάρχουν αρκετοί Έλληνες οι οποίοι θα βοηθούσαν λίγο ή πολύ, εάν ήξεραν ότι αυτό μπορεί να σώσει τα μνημεία μας από τους δανειστές. Και ιδίως ‘Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν πιο ανεπτυγμένο το αίσθημα  της ευθύνης και της αλληλεγγύης για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Έχετε φροντίσει κ. Μαυρικόπουλε να ενημερώσετε τους τουρίστες γι΄αυτή την εξέλιξη; Κι αν ναι, πώς αντιδρούν;

Δεν έχουν ενημερωθεί και αυτοί επαρκώς αλλά αυτό διορθώνεται. Για αυτό το σκοπό θα εκδώσουμε κάποια ενημερωτικά φυλλάδια στα Ελληνικά και σε όλες τις γλώσσες για να ενημερωθούν οι ξένοι επισκέπτες και οι Έλληνες για το τι ακριβώς συμβαίνει.

«Ακόμα και η Ακρόπολη των Αθηνών μπορεί να υπαχθεί στο Υπερταμείο. Κάτι που σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος όποια στιγμή το θελήσει μια κυβέρνηση να «εκχωρηθεί» στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, αφαιρείται από το υπουργείο Πολιτισμού κάθε ακίνητο που του ανήκει, συμπεριλαμβανομένων  μουσείων, διατηρητέων κτιρίων αλλά και οικοπέδων όπου διεξάγονται ανασκαφές». Έγραψε σε επιστολή του μέλους σας. Λέτε να το δούμε και αυτό κ. Μαυρικόπουλε;

Η  κυβέρνηση έχει διαψεύσει ότι η Ακρόπολη των Αθηνών έχει υπαχθεί στο Υπερταμείο, αλλά όμως αυτό μένει να εξακριβωθεί. Παρατηρούμε στον τύπο συνεχώς όλο και νέα δημοσιεύματα για ξεπούλημα αρχαιολογικών χώρων, όπως της Σπιναλόγκα και της Βεργίνας τελευταία και ανησυχούμε πάρα πολύ για το τι μέλλει γενέσθαι. Αλλά δεν θα μείνουμε στην ανησυχία.

Είπατε ότι θα δώσετε μια σκληρή απάντηση σε όλους αυτούς που «εμπορεύονται» την πολιτιστική μας κληρονομιά. Πότε θα αρχίσετε τις πανελλαδικές απεργίες;

 Η απάντηση μας στο θέμα αυτό δεν είναι μόνο απεργίες. Η απεργία είναι το έσχατο μέσο. Υπάρχουν κι άλλες δράσεις που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι για να αναδείξουν το θέμα αυτό. Για παράδειγμα να στήσουμε ενημερωτικά πανό. Όπως είχαμε κάνει στην πανελλαδική απεργία στην Αθήνα και στο Λευκό Πύργο στη συμπρωτεύουσα, να μοιράσουμε ενημερωτικά φυλλάδια, να οργανώσουμε διαμαρτυρίες διαφόρων τύπων, δράσεις, δρωμένη, άλλες εκδηλώσεις και τελικά και απεργίες.

Αληθεύει κ. Μαυρικόπουλε, ότι υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι που δεν φυλάσσονται επαρκώς;

Όλοι οι χώροι φυλάσσονται επαρκώς. Όπου υπάρχει προσωπικό, αλλά αν δεν υπάρχει προσωπικό έχουμε πρόβλημα. Δεν μπορούμε να αναφερθούμε συγκεκριμένα  λόγω αρχαιοκαπήλων που δρουν ανεξέλεγκτα.

Μας συνεπήρε το θέμα λόγω της σοβαρότητάς του και δεν σας ρώτησα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  ο κλάδος. Ποια είναι με σειρά προτεραιότητας;

Είναι πάρα πολλά τα κλαδικά μα θέματα που χρονίζουν και θέλουν επίλυση, αλλά λόγω της σοβαρότητας του θέματος δεν θέλουμε να πούμε κάτι παραπάνω παρά μόνο ένα: Πρέπει να γίνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού γιατί αυτό συνδέεται άμεσα με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θέμα στο οποίο οι αρχαιοφύλακες έχουν μεγάλη ευαισθησία.

Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω τη λύπη μου, γιατί τα κόμματα έχουν εγκαταλείψει το θέμα της εκποίησης των αρχαιολογικών μας μνημείων. Για το λόγο αυτό θα στείλουμε επιστολές σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων και θα ζητήσουμε να μιλήσουμε με όλους τους εκπροσώπους, ώστε το θέμα να έρθει και πάλι στην επικαιρότητα.

Δεν ξεχνάμε. Είναι όπως το  σήμα – σύμβολο Δεν ξεχνώ που δημιουργήθηκε το πρωί της 14ης Αυγούστου 1974, την ημέρα που η τουρκική εισβολή «Αττίλας 2» έκοψε την Κύπρο στα δύο. … Κι εμείς δεν ξεχνάμε το υπερταμείο. Και θα κάνουμε τα πάντα να μην πραγματοποιηθεί το ξεπούλημα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου
Ροτόντα
Κνωσός
Κάστρο Πατρών
Λευκός Πύργος
Σπιναλόγκα
Αρχαιολογικός χώρος Βεργίνας
Τάφος του Λεωνίδα στη Σπάρτη