05
Κυρ, Ιουλ

Κάνε κράτηση Parking στο αεροδρόμιο

Ο Νίκος Παπάνας σε πρώτο πρόσωπο στην Τίνα Πανώριου

«…Όλοι θα θέλαμε, έστω για λίγο, να βαδίσουμε προς τα πίσω, να κάνουμε έναν «ανάποδο συλλογισμό»: να ξαναγυρίσουμε, συνειδητά τώρα, στο υπόγειο περιβόλι μιας φανταστικής πρώτης δημοτικού» Ο Νίκος Παπάνας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι καθηγητής Παθολογίας με ειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Από το 1988 μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει ποιήματα, μεταφράσεις ποίησης και δοκίμια για την ποίηση σε έγκυρα περιοδικά. Το 2004 έλαβε τιμητική διάκριση από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας. Τον Οκτώβριο του 2019 κυκλοφόρησε η ποιητική του συλλογή «Πρώτη δημοτικού και άλλα» από τις Εκδόσεις Ιωλκός.

Σε α΄ πρόσωπο

Μια ποιητική συλλογή με κύριο θέμα τον έρωτα, ο οποίος παρουσιάζεται τις πιο πολλές φορές ως ανολοκλήρωτος, εφήμερος ή ανέφικτος. Θα αναρωτιόταν κανείς μήπως το ημιτελές του έρωτα θρέφει, κατά ιδιότυπο τρόπο, το λυρισμό της συλλογής. Έτσι διαβάζουμε π.χ. για την αυταπάτη του ερωτευμένου. Εκφράζεται, βέβαια, η αναζήτηση του παντοτινού σαν ένα «φιλί με τη διάρκεια τ’ ουρανού». Ωστόσο, αυτό δε φαίνεται εφικτό. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις επιστρατεύεται ο αυτοσαρκασμός, μάλλον για να κρύψει τον πόνο και να γλυκάνει τις πληγές μας.

Τουλάχιστον στην πορεία αυτήν υπάρχει και η ποίηση. Η οποία όμως παρουσιάζεται με τρόπο κάπως αντισυμβατικό.

Πράγματι, άλλοτε υποδύεται τη μαθήτρια λυκείου με κοντό μαύρο φουστάνι κι άλλοτε την άυλη μορφή που με τα «χάδια των λέξεων» μας βγάζει από την υλική καθημερινότητα. Δεν είναι όμως εύκολη η συναναστροφή με την ποίηση. Στην προσπάθεια να παραμείνουμε ψύχραιμοι για τις ανάγκες της καθημερινότητας τη λησμονούμε, την αποφεύγουμε, τη φοβόμαστε. Και ξαφνικά εκείνη, όταν είμαστε ολότελα ανυποψίαστοι, έρχεται και μας γοητεύει.

Τελικά στη ζωή μας θα μας εκπλήσσει με τις αναπάντεχες επισκέψεις της η ποίηση; Έτσι φαίνεται. Και παρά τις δυσκολίες, παρά τους φόβους και τους δισταγμούς που μας βαραίνουν, ενδέχεται να επικρατήσει. Όλοι έχουμε κάποτε βιώσει «της λογικής την παράνοια», κατρακυλώντας με γρήγορα βήματα σε «καθημερινή φθορά». Όλοι θα θέλαμε, έστω για λίγο, να βαδίσουμε προς τα πίσω, να κάνουμε έναν «ανάποδο συλλογισμό». να ξαναγυρίσουμε, συνειδητά τώρα, στο υπόγειο περιβόλι μιας φανταστικής πρώτης δημοτικού.

Η συγγραφέας Αργυρώ Χαρίτου συζητάει με τον Γιώργο...
Ο π. Ανδρέας Κονάνος, συζητάει με την Τίνα Πανώριο...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://intownpost.com/

→ Όροι Χρήσης ←
→ Πολιτική Cookies ←

Υλοποίηση: Infinite - Colors
2020 © InTownPost.com
0
Shares