fbpx

banner αεροδρομίου

Ο Κώστας Μακεδόνας συζητάει με την Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

markella_ch@windowslive.com

«Είμαι σίγουρος ότι όσο πιο συγκεντρωμένος είναι κάποιος στην τέχνη του και στο επάγγελμά του γενικότερα, τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχει.»

«Κι ύστερα κανόνισα και δεν σου τηλεφώνησα, ούτε μια φορά…» Κάπως έτσι και με αυτό το τόσο «ειλικρινές άσμα» έμαθα τον πασίγνωστό σήμερα, Κώστα Μακεδόνα. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το πραγματικό του όνομα, εκείνο που είχε ο ίδιος ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, όπου και μεγάλωσε, ήταν Κωνσταντίνος Πάκας. 

Όλα ξεκίνησαν για εκείνον σε ηλικία 10 ετών και στα μαθητικά του χρόνια, όπου πρωταγωνίστησε στις μουσικές εκδηλώσεις του σχολείου του. Αργότερα, παράλληλα με τις σπουδές του στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης, τραγουδούσε σε τοπικά μαγαζιά της πόλης, όπου και τον άκουσε ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης. Το «ερμηνευτικό όνειρο» του Κώστα Μακεδόνα, κάπου εκεί, άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά», καθώς, βήμα το βήμα ο ίδιος εξελίχθηκε και έφτασε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Έτσι, το 1988 μετακομίζει στην Αθήνα και τον επόμενο χρόνο κυκλοφορεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο «Δεν έχω ιδέα», σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή…

Έκτοτε, ο Κώστας Μακεδόνας κυκλοφόρησε δεκατέσσερις ακόμα προσωπικούς δίσκους, ενώ συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, συνθέτες και στιχουργούς, όπως Διονύση Τσακνή, Θάνο Μικρούτσικο, Μανώλη Ρασούλη, Χρήστο Νικολόπουλο, Χάρις Αλεξίου.  Με πολλές επιτυχίες του να ξεχωρίζουν όπως τα «Μόνο μια φορά», «Έκανες το λάθος», «Το ποδήλατο», «Στον λευκό τον Πύργο», «Κάτσε καλά», «Μαργαριτάρια», «Ταξί» και αρκετά ακόμα, το 2005 ο ίδιος βραβεύτηκε στο Βατικανό μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες για τις δωρεάν εμφανίσεις του για κοινωνικούς σκοπούς.

Το 2013 ο ίδιος πρωταγωνίστησε στην άκρως επιτυχημένη μουσικοθεατρική παράσταση «Ποιος τη ζωή μου», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, που αφορούσε στη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ, το 2015 κυκλοφόρησε και το τελευταίο του ολοκληρωμένο CD με τίτλο «Δε σου ανήκω».

Σήμερα, εν έτη 2018 εκτός από τη μουσική του παρουσία και την επερχόμενη καλοκαιρινή περιοδεία που έχει προγραμματίσει, ασχολείται ενεργά και με τις πτήσεις (μετράει ήδη 25 χρόνια ενεργής πορείας στο χώρο των αεροπλάνων), ενώ δεν φοβάται να παραδεχτεί πως η αεροπορία και το να είναι ο ίδιος στα… «ηνία» ενός αεροπλάνου αποτελούν αδιαμφισβήτητα τη μεγάλη του αγάπη.

Αν και κυβερνήτης αερογραμμών, με πολλές ώρες πτήσης στο ενεργητικό σας, φέτος «κατακτήσατε» τα ραδιοφωνικά charts με… «Τα Πλοία της Γραμμής». Τι να περιμένουμε εν όψει της μεγάλης, καλοκαιρινής, εγχώριας (και όχι μόνο) περιοδείας σας;

Να περιμένετε όμορφα τραγούδια, τραγουδισμένα μέσα από την καρδιά μας. Αγαπημένα τραγούδια της δισκογραφίας μου, αλλά και άλλων δημιουργών, με βασικό άξονα το καλό λαϊκό τραγούδι και στόχο τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία του κόσμου. Τραγούδια όπως τα “Μόνο μια φορά”, “Μαργαριτάρια”, “Ποδήλατο”, “Κάτσε καλά” άλλα και πιο καινούργια όπως τα “Πλοία της γραμμής”, “Δεν σου ανήκω” και “Είναι πια αργά”, εναλλάσσονται με τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Διονύση Σαββόπουλου, Νίκου Παπάζογλου, Παντελή Θαλασσινού, Γιώργου Ζαμπέτα και πολλών άλλων κορυφαίων δημιουργών.

Κοιτώντας πίσω στο χρόνο οι συνεργασίες που «μαζεύονται» είναι πολλές. Υπάρχει κάποια από αυτές την οποία ξεχωρίσατε ιδιαίτερα ή ακόμα και θα επαναλαμβάνατε στο μέλλον, αν σας δινόταν η ευκαιρία;

Η μεγάλη “περιουσία” μου είναι τα τραγούδια που έχω ερμηνεύσει, καθώς και οι συνεργασίες με σπουδαίους ανθρώπους – καλλιτέχνες. Κάθε μία έχει και ξεχωριστή θέση μέσα μου και είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι θα επαναλάμβανα οποιαδήποτε από τις παλιές συνεργασίες, με πολλή χαρά,  γιατί έχω να θυμάμαι εξαιρετικές στιγμές απ´ όλες.

 

Χωρίς να γνωρίζω προσωπικά τον «Κώστα Μακεδόνα» και όντας εντελώς «απ’έξω», στη μερίδα του κοινού, θεωρώ ότι είστε ένας άνθρωπος «χαμηλών τόνων». Είναι κάτι που επιβεβαιώνεται ως πεποίθηση σε κάποιον, γνωρίζοντάς σας λίγο πιο «βαθιά»;

Αν ο χαρακτηρισμός «χαμηλών τόνων» είναι ταυτόσημος με το να είμαι συγκεντρωμένος και να προβάλλω μόνο τη δουλειά μου και όχι τα προσωπικά μου, τότε ναι. Γνωρίζοντας με όμως κάπως πιο «βαθιά», θα έλεγα πως είμαι ένας αρκετά εξωστρεφής και ανοιχτός άνθρωπος, με πολλούς φίλους, αλλά και σχέσεις ζωής.

Σε γενικότερο πλαίσιο, πιστεύετε πως το να είναι κανείς «χαμηλών τόνων συμβάλλει θετικά στην επαγγελματική του άνοδο και εξέλιξη;

Είμαι σίγουρος ότι όσο πιο συγκεντρωμένος είναι κάποιος στην τέχνη του και στο επάγγελμά του γενικότερα, τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχει.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να έχει «διάρκεια» στο χρόνο; Υπάρχει κάποιου είδους «μυστική συνταγή»;

Δεν υπάρχει καμία μυστική (ή φανερή) συνταγή. Δουλειά, ταλέντο, αγάπη, υπομονή, επιμονή, έξυπνες και σωστές επιλογές και μπόλικη τύχη είναι από αυτά που μπορούν να συμβάλλουν στο να έχει διάρκεια κάποιος στο χρόνο, είτε είναι καλλιτέχνης, είτε επαγγελματίας, σε οποιονδήποτε χώρο.

«Μέσα από τις πτήσεις και τον αέρα ανακαλύπτω στοιχεία του εαυτού μου και καταφέρνω να κρατώ ισορροπία στην καθημερινότητά μου.»

 

Θα προτείνατε σε κάποιον νέο καλλιτέχνη να «αφήσει πίσω» την Ελλάδα για να κυνηγήσει μια «καλύτερη τύχη» στο εξωτερικό; Ο ίδιος σκεφτήκατε ποτέ να επιχειρήσετε μια τέτοια κίνηση;

Γιατί όχι; Συνηθίζω να λέω στους νέους ανθρώπους πως όλος ο κόσμος είναι μπροστά τους. Ας τον γυρίσουν όλο. Έτσι κι αλλιώς, όπου και να πάμε κουβαλάμε την Ελλάδα πάντα μέσα μας. Μπορεί ως τραγουδιστής ελληνικού ρεπερτορίου να μην σκέφτηκα το εξωτερικό ως μόνιμη βάση, αν και νιώθω πολύ μεγάλη χαρά όταν επισκέπτομαι άλλες χώρες για συναυλίες, ως πιλότος όμως δραστηριοποιούμαι αρκετά στο εξωτερικό και νιώθω πολύ τυχερός για αυτό.

Τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο; Υπάρχει κάποια «παγίδα» που πρέπει να είναι προετοιμασμένα να αποφύγουν;

Να κάνουν υπομονή, γερά και σταθερά βήματα και να ψάχνουν τη δική τους αλήθεια μέσα από τη μουσική και το τραγούδι.

Αν ανατρέχαμε πίσω, στην αρχή της καριέρας σας, ποια θα κατονομάζατε σήμερα ως τη «μεγαλύτερη δυσκολία» που αντιμετωπίσατε;

Ήμουν αρκετά τυχερός στην αρχή της καριέρας μου, καθώς είχα υπέροχους συνεργάτες να με βοηθούν και να με καθοδηγούν. Ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία να ήταν η προσαρμογή μου στην Αθήνα, σε μία μεγάλη απρόσωπη πόλη που χρειάστηκα λίγο χρόνο παραπάνω για να την ανακαλύψω.

Τραγουδιστής και ταυτοχρόνως «δαμαστής του αέρα». Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή τη διπλή σας ιδιότητα. Τι σας έκανε να ακολουθήσετε τα… «αέρινα μονοπάτια»;

Η μεγάλη μου αγάπη για τα αεροπλάνα, που ενώ ξεκίνησε ως χόμπι, γρήγορα έγινε επάγγελμα και ένας βασικός πυλώνας της ζωής μου. Μέσα από τις πτήσεις και τον αέρα ανακαλύπτω στοιχεία του εαυτού μου και καταφέρνω να κρατώ ισορροπία στην καθημερινότητά μου.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε μέχρι σήμερα όντας πιλότος αεροπλάνου; Υπάρχει κάποιο περιστατικό το οποίο σας «εντυπώθηκε» και δεν θα ξεχάσετε;

Το επάγγελμα του πιλότου είναι αρκετά έντονο και σκληρό, ενώ απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση, καθημερινή μελέτη και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Κάθε περιστατικό που παρουσιάζει δυσκολία είναι χρήσιμο και οφείλει να αποτυπώνεται στη μνήμη, καθώς μας γεμίζει εμπειρία, αλλά και γνώσεις γύρω από το επάγγελμά μας.

Πως θα περιγράφατε τον άνθρωπο Κώστα Μακεδόνα με τρεις λέξεις; Σίγουρα αρκετά τολμηρό, για να βρίσκεται τόσες ώρες «στον αέρα»…

Γενναιόδωρος, εργατικός και φιλόδοξος, αλλά όχι φιλοχρήματος.

Μετά τα «Πλοία της Γραμμής», τι διαγράφεται στον ορίζοντα μουσικά;

Με το που επιστρέψουμε από την καλοκαιρινή μας περιοδεία θα κυκλοφορήσει το νέο μου CD με τίτλο, φυσικά, “Τα πλοία της γραμμής”. Το CD θα περιέχει καινούργια τραγούδια, αλλά και κάποια από συμμετοχές μου σε δίσκους φίλων, τα οποία θεωρώ εξαιρετικά και ήθελα να υπάρχουν και σε μια δική μου, προσωπική δουλειά. Από τις 26 Οκτωβρίου ξεκινάμε εμφανίσεις με την Μαρινέλλα, την Ελενα Παπαρίζου και τους αδελφούς Τσαχουρίδη στην Πύλη Αξιού στη Θεσσαλονίκη.

Τι είναι αυτό που εύχεστε για το μέλλον, σε προσωπικό αλλά και συλλογικό επίπεδο;

Υγεία. Όσο και αν δεν είναι απόλυτα στο χέρι μας, η εμπειρία της ζωής μου έχει δείξει πως η υγεία είναι το σπουδαιότερο αγαθό στη ζωή. Από εκεί και πέρα, αγάπη για τους ανθρώπους γύρω μας, δουλειά και φυσικά τύχη.

Ολοκληρώνοντας την «κουβέντα» μας, φεύγω πλήρης… Άλλωστε, «μόνο μια φορά» αν τον συναντήσεις, είναι αρκετή.

Φιλιά,

Μαρκέλλα

1 thought on “Ο Κώστας Μακεδόνας συζητάει με την Μαρκέλλα Χρυσοστόμου”

Τα σχόλια είναι κλειστά.