24
Τετ, Φεβ
Tο διάβασαν 589 άτομα (589 Views)

Ο Κώστας Ηλιάδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής «The Underground Youth Orchestra», συνέντευξη στη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

200-rrrtthhrnilia


«…H συνεργασία με ταλαντούχα παιδιά, που αφιερώνονται σε αυτό τον σκοπό, είναι μοναδική. Σε λυτρώνει αλλά και σου δημιουργεί μεγάλη υπευθυνότητα απέναντι τους»


Ο Κώστας Ηλιάδης, που τιμά τη χώρα μας και εκτός των τειχών, είναι μουσικός και καθηγητής μουσικής. Ξεκίνησε την καριέρα του ως σολίστ κιθάρας δίνοντας πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά οι μουσικές του αναζητήσεις τον ώθησαν και σε άλλους τομείς της μουσικής. Σπούδασε βιολοντσέλο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση. Έγραψε μουσική για σύνολα για το θέατρο και για ντοκιμαντέρ. Η Ορχήστρα του ξεκίνησε από ένα μικρό σύνολο παιδιών που τους άρεσε να παίζουν μουσική. Οι πρόβες ήταν τακτικές και πραγματοποιούνταν σε ένα υπόγειο. Από εκεί γεννήθηκε και το όνομα της ορχήστρας «The Underground Youth Orchestra».

Η πρώτη της επίσημη εμφάνιση της ορχήστρας έγινε το 2012 στο Φεστιβάλ Ανδραβίδας-Κυλλήνης και από εκείνη την στιγμή η μια συναυλία διαδέχονταν την άλλη με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να έχει πραγματοποιήσει πάνω από 60 συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το καλοκαίρι του 2019 η ορχήστρα προσκλήθηκε στο Φεστιβάλ «Young Euro Classic», το σημαντικότερο φεστιβάλ νεανικών ορχηστρών, στο Βερολίνο. Για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ Ελληνική νεανική ορχήστρα πραγματοποίησε εμφάνιση και μάλιστα υπό την διεύθυνση του θρυλικού Christoph Eschenbach.

Σήμερα ο κ. Ηλιάδης μιλά στο intownpost για τη συμμετοχή της Underground Youth Orchestra στην καμπάνια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (διαβάστε εδώ), για τη συνεργασία του με τους νέους που στηρίζουν την ορχήστρα. Μια συνεργασία που τον λυτρώνει όπως παραδέχεται, για τη μουσική που είναι πηγή ζωής για τον ίδιο, παρουσιάζοντας το πλούσιο πρόγραμμα τής πολλά υποσχόμενης ορχήστρας, η οποία επιστρέφει στην ενεργό δράση μετά την καραντίνα.

Ο δημιουργός και Καλλιτεχνικός διευθυντής της «Underground Youth Orchestra», Κώστας Ηλιάδης


Πως νοιώθετε κε. Ηλιάδη, που η «Underground Youth Orchestra», της οποίας είσθε δημιουργός και Καλλιτεχνικός διευθυντής συμμετέχει ως Greek Ambassador στην καμπάνια #greecefromhome του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ;

Ήταν ιδιαίτερη τιμή για την ορχήστρα. Δεδομένων δε και των συνθηκών που όλοι βιώνουμε και της ιδιαίτερης σημασίας του τουρισμού για την χώρα μας, ήταν μεγάλη η χαρά μας που έστω με αυτό τον τρόπο μπορέσαμε να συμβάλλουμε στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.

Είσθε ένας σπουδαίος μουσικός με βαρύ βιογραφικό και σημαντικό έργο, όμως την τελευταία δεκαετία έχετε διοχετεύσει την δημιουργικότητά σας στην «Underground Youth Orchestra», μια νεανική συμφωνική ορχήστρα με πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα. Σας καλύπτει αυτή δραστηριότητα;

Πράγματι στην διάρκεια της μουσικής μου πορείας έχω ασχοληθεί με πολλούς τομείς εξερευνώντας πολλές δημιουργικές πτυχές μου. Τα τελευταία δέκα χρόνια η «Underground Youth Orchestra» έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργικής μου δραστηριότητας και αυτό με ευχαριστεί ιδιαίτερα! Είναι τρομερά δημιουργικό και ζωογόνο να κάνεις μουσική με νέους γιατί υπάρχει μια ένταση και θέληση για δημιουργία που σπάνια συναντάς ακόμη και σε επαγγελματικές ορχήστρες. Μαζί τους ανακαλύπτεις την μουσική ξανά με την ένταση και την αγνότητα του πρώτου έρωτα!

Μέσα στον εγκλεισμό με τα 35 παιδιά - μέλη της Ορχήστρας «The Underground Youth Orchestra» δημιουργήσατε ένα βίντεο (δείτε εδώ) που ανακούφισε το άγχος, μετρίασε το φόβο των συνανθρώπων σας λόγω κορωνοϊού και με το «Tico Tico No Fuba» του Zequinha de Abreu, δώσατε μουσική υπόκρουση στη ζωή μας, την περίοδο της καραντίνας. Πώς το εισπράξατε αυτό κ. Ηλιάδη;

Χαίρομαι που ο κόσμος αντέδρασε έτσι στο βίντεο. Τα συναισθήματα που περιγράφετε ήταν ουσιαστικά και τα δικά μας συναισθήματα με τα οποία ήρθαμε αντιμέτωποι στην διάρκεια της καραντίνας. Ο πρώτος λόγος που δημιουργήθηκε αυτό το βίντεο ήταν για να μπορέσουμε να έχουμε μια επικοινωνία μεταξύ μας ως ορχήστρα. Βλέπετε η καραντίνα μας βρήκε σε μια πολύ δημιουργική φάση με πολλές προγραμματισμένες συναυλίες και masterclasses τα οποία αναβλήθηκαν. Στην προσπάθεια να τονώσουμε την ομάδα και να νοιώσουμε ξανά δημιουργικοί σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε αυτό το βίντεο. Θεωρώ, ότι το κοινό αντιλαμβάνεται και αποδέχεται μια δημιουργία όταν αυτή είναι ειλικρινής και ουσιαστική.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τα μικρά παιδιά, που σας συνδέει άρρηκτα η αγάπη σας για τη μουσική;

Όταν ξεκινήσαμε την ορχήστρα ο πρώτος πυρήνας ήταν όντως μικρά παιδιά, ανάμεσα τους και τα δικά μας. Εκείνη την περίοδο σημαντικό ρόλο έπαιζε η γυναίκα μου, Ευσταθία Παπαγεωργοπούλου, η οποία είναι επίσης μουσικός και έχουμε δημιουργήσει μαζί την ορχήστρα. Υπήρχε πάντα η φωνή της μαμάς Ευσταθίας, που οργάνωνε όλο αυτό το πλήθος των μικρών μουσικών. Η ορχήστρα μέσα στην δεκαετή πορεία της έχει περάσει πολλές φάσεις και αυτή την περίοδο είναι στην φάση της «ενηλικίωσης της». Η συνεργασία με ταλαντούχα παιδιά που αφιερώνονται σε αυτό τον σκοπό είναι μοναδική. Σε λυτρώνει αλλά και σου δημιουργεί μεγάλη υπευθυνότητα απέναντι τους.

Ο Κώστας Ηλιάδης και η ορχήστρα νέων μουσικών «The Underground Youth Orchestra»


«Δεν μπορώ να διανοηθώ τον εαυτό μου χωρίς την μουσική. Η μουσική είναι μια πηγή γνώσης , ενέργειας και δημιουργίας έντονων συναισθημάτων, που όσο πίνεις από αυτήν τόσο μαγεύεσαι και αυξάνει η δίψα σου!»


Ο Νίτσε υποστηρίζει, ότι: «χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος». Εσείς τι λέτε;

Θα έλεγα μεγάλο λάθος! Νομίζω είναι μια υπερβολή που δηλώνει την αναγκαιότητα της μουσικής. Σκεφτείτε, ότι στο ξεκίνημα της ζωής το έμβρυο ακούει την μητέρα του, που τού τραγουδά και αργότερα η ίδια με το νανούρισμα εξασφαλίζει στο μωρό ένα ήσυχο ύπνο. Καταλαβαίνουμε, ότι και ο πιο απλός άνθρωπος αντιλαμβάνεται την ευεργετική επίδραση της μουσικής στον άνθρωπο. Στην αρχαιότητα η μουσική ήταν από τα βασικά στοιχεία της εκπαίδευσης στην Ελλάδα αντίθετα με την σημερινή πραγματικότητα.

Και ο Σαίξπηρ συμπληρώνει: «Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, παίξε κι άλλο». Εσείς σταματάτε να παίζετε;

Δεν μπορώ να διανοηθώ τον εαυτό μου χωρίς την μουσική. Η μουσική είναι μια πηγή γνώσης, ενέργειας και δημιουργίας έντονων συναισθημάτων, που όσο πίνεις από αυτήν τόσο μαγεύεσαι και αυξάνει η δίψα σου!

Κι αν ή η μουσική είναι σκεπτόμενος θόρυβος, όπως έχει καταλήξει ο Βίκτωρ Ουγκώ, τι σκέψεις μπορεί να μας προκαλέσει;

Προφανώς ο Ουγκώ προέβλεπε πολλές εκφάνσεις της σύγχρονης μουσικής. Νομίζω, ότι πιο σωστά θα λέγαμε ότι είναι οργανωμένος θόρυβος. Όλοι οι ήχοι που υπάρχουν στην φύση είναι εν δυνάμει μουσική. Το δημιουργικό φιλτράρισμα αυτών των ήχων μέσα από την ευαισθησία και την προσωπικότητα του μουσικού δημιουργού τους μετατρέπει σε μουσική. Αυτή η διαδικασία της δημιουργίας καθώς και η αναδημιουργία είναι η μαγεία της μουσικής.

Μετά την υποχρεωτική αποχή αρχίσατε να εργάζεστε πυρετωδώς και πάλι για την επαναφορά της ορχήστρας στην πολιτιστική δραστηριότητα. Εκτός από τη συναυλία που έχετε προγραμματίσει για τις 27 Οκτωβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με μαέστρο την Catherine Larsen- Maguire, τι άλλο περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας στο μέλλον;

Η αλήθεια είναι ότι μας έλειψε πολύ η ζωντάνια της ορχήστρας. Έχουμε ένα πλούσιο προγραμματισμό για την επόμενη σεζόν, ο οποίος ξεκινά τον Σεπτέμβρη και περιλαμβάνει και τις συναυλίες που δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε στην περίοδο της καραντίνας. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τα σχέδια μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κώστας Ηλιάδης


«..Υπάρχουν κορυφές με πολλά υλικά αγαθά άλλες με πολλά πνευματικά αγαθά και άλλες που συνδυάζουν και τα δύο. Ανάλογα κανείς με την προσωπικότητα του επιλέγει και ξεκινά»


Πότε είχατε την πρώτη επαφή με μουσικό όργανο;

Σε ηλικία 8 χρονών σε μια συναυλία άκουσα για πρώτη φορά κιθάρα. Θυμάμαι ακόμη αυτό το έντονο συναίσθημα όπου όλος ο κόσμος γύρω από αυτό το όργανο χάθηκε. Σαν να μην υπήρχε σκηνή ούτε θεατές. Την επόμενη μέρα απαίτησα από τον πατέρα μου μια κιθάρα ο οποίος μου την έφερε με ιδιαίτερη χαρά μιας και ήταν τρομερά φιλόμουσος. Η συμφωνική μουσική υπήρχε στο σπίτι μας ανελλιπώς και έτσι βρισκόμουν ανάμεσα σε δύο κόσμους. Στον "κλασσικό" της συμφωνικής μουσικής και στον "λαϊκό" της κλασσικής κιθάρας.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας καλός δάσκαλος στη μουσική πέρα από την υπομονή και την ικανότητα να μεταφέρει τις γνώσεις του;

Πρέπει να έχει πολύ αγάπη γι' αυτό που κάνει. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη για να μπορέσει να εμπνεύσει τους μαθητές αλλά και να τους βοηθήσει να χτίσουν μια υγιή προσωπικότητα. Μην ξεχνάμε ότι η μουσική δεν είναι ένα μάθημα «φροντιστηρίου». Ο μαθητής στην μουσική εμπλέκεται συναισθηματικά με αυτό που κάνει. Για να ερμηνεύσει ένα έργο πρέπει ο δάσκαλος να βρει ένα τρόπο να «ξεκλειδώσει» τον συναισθηματικό κόσμο του μαθητή και να του δείξει με ποιόν τρόπο πρέπει να διαχειριστεί όλο αυτό το συναισθηματικό υλικό.

Έχετε ακόμα το καρδιοχτύπι του πρωτοεμφανιζόμενου πριν από κάθε συναυλία;

Όχι σε καμιά περίπτωση. Υπάρχει πάντα ένα δημιουργικό άγχος πριν από κάθε συναυλία το οποίο εξαφανίζεται με την έναρξη της. Η καλή προετοιμασία βοηθά πάντα στην διαχείριση αυτού του άγχους αλλά κυρίως η αποδοχή του εαυτού σου και η ειλικρινής έκθεση του στο κοινό. Άλλωστε όταν ηγείσαι σε ένα σχήμα έχεις και ένα λόγο παραπάνω να μην έχεις το καρδιοχτύπι του πρωτοεμφανιζόμενου.

Πείτε μου κάτι που σας ενθουσίασε πρόσφατα;

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω την συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου στην Επίδαυρο. Θεωρώ ότι ζήσαμε την μοναδική εμπειρία της ένωσης δύο ενεργειακών πηγών, της ανυπέρβλητης μουσικής του J. S. Bach και της δυναμικής έλξης του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπήρχε καλύτερος ενδιάμεσος φορέας που θα μπορούσε να φέρει σε επαφή αυτούς τους κόσμους από τον Λεωνίδα Καβάκο. Δεν ήταν συναυλία αυτό που ζήσαμε αλλά μια μυσταγωγία στην οποία ο Μεγάλος Μουσικός Καβάκος σε καλούσε με κάθε νότα να συμμετάσχεις.

Τιθεωρείτε ότι καθορίζει την πορεία ενός δημιουργού-καλλιτέχνη προς την κορυφή;

Υπάρχουν διάφορες κορυφές που ο κάθε καλλιτέχνης καλείται να επιλέξει ξεκινώντας την σταδιοδρομία του. Υπάρχουν κορυφές με πολλά υλικά αγαθά άλλες με πολλά πνευματικά αγαθά και άλλες που συνδυάζουν και τα δύο. Ανάλογα κανείς με την προσωπικότητα του επιλέγει και ξεκινά. Το σίγουρο είναι ότι όλες έχουν ανηφόρα. Και γι αυτό χρειάζεται στοχοπροσήλωση, επιμονή και πολλή δουλειά!

Εσείς κ. Ηλιάδη, τι οραματίζεστε για τα επόμενα χρόνια σε επαγγελματικό επίπεδο;

Δεν σταματώ ποτέ να ονειρεύομαι και να σχεδιάζω. Επιθυμώ η «Underground Youth Orchestra» να συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Γι' αυτό σχεδιάζουμε πολλές συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό να μπορέσουν να συμμετάσχουν όσα περισσότερα παιδιά γίνεται ώστε να βιώσουν αυτή την μοναδική εμπειρία της ορχήστρας.

Ο Εμμάνουελ Μανιός, συνέντευξη στη Σμαράγδα Μιχαλι...
Ο ιατρός και συγγραφέας Θάνος Πιπιλής, συνέντευξη ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/