InTownPost

Ακολουθήστε μας :

07
Παρ, Μάι
Tο διάβασαν 884 άτομα (884 Views)

Ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας μιλάει στην Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα


«Ενώνουμε τις φωνές μας για ένα δυνατό Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά»


Εφόσον το ανθρώπινο σώμα είναι το ύψιστο έργο τέχνης, όπως αναφέρει ο Ιπποκράτης, τότε η υγεία μας έχει άμεση σχέση με το σύνολο των πνευματικών και των καλλιτεχνικών επιδόσεων και επιτευγμάτων του ανθρώπου.

Το intownpost.com στηρίζει τον πολιτισμό αλλά η κουλτούρα μιας χώρας διαφαίνεται και από το επίπεδο του Εθνικού Συστήματος Υγείας της. O καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, που έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην αρετή της διακριτικότητας, της ειλικρίνειας και της ευγένειας, όπως μεταφράζεται η έννοια πολιτισμός, ίδρυσε το πρώτο κοινωνικό ιατρείο στη χώρα μας κι έδωσε τα φώτα του σε όλους τους ξένους που το επισκέφθηκαν, από τα πέρατα της γης. Για το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού ο λόγος, που υπήρξε αποκούμπι για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας τους καιρούς της βαριάς ύφεσης και μέχρι σήμερα δίνει ένα στοργικό χέρι σε όλους τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν.

Ο ιατρός Γιώργος Βήχας μπαίνει πάλι μπροστά για τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος υγείας. Είναι βέβαιο, ότι η κίνησή του θα γιγαντωθεί.


«Τώρα είναι η ώρα των πολιτών! Είναι η ώρα να ενωθούν οι κραυγές των υγειονομικών με τις κραυγές όλων των πολιτών και να απαιτήσουμε, όλοι μαζί, ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας! Όχι αύριο! Σήμερα! Τώρα!»
επισημαίνει ο Γιώργος Βήχας, που έχει εκατοντάδες ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Κάτω από το βάρος του δεύτερουκύματος της πανδημίας covid το Ε.Σ.Υ. καταρρέει. Καθημερινά γινόμαστε θεατές τραγικών περιστατικών όπως της μεταφοράς διασωληνωμένων ασθενών από νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας σε νοσοκομεία άλλων πόλεων και δυστυχώς παρακολουθούμε με θλίψη και αμηχανία τον ημερήσιο αριθμό νοσηλευομένων στις Μ.Ε.Θ. αλλά και των θανάτων που συνεχώς αυξάνουν. Η κυβέρνηση αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ., προσπαθεί με την παραπληροφόρηση και με μπαλώματα να διαχειριστεί αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Κωφεύει στις κραυγές απόγνωσης του υγειονομικού προσωπικού, κραυγές που κάθε μέρα πληθαίνουν και απαιτούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα αναβάθμισης του Ε.Σ.Υ.. Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούν οι κραυγές των υγειονομικών με τις κραυγές όλων των πολιτών και όλοι μαζί να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση:

 • Αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η Π.Φ.Υ. είναι αυτή που πρέπει να σηκώσει το βάρος της πανδημίας, στην Π.Φ.Υ. πρέπει να δοθεί η μεγάλη μάχη. Διορισμός μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού χωρίς άλλη αναβολή, ενίσχυση όλων των Κέντρων Υγείας με τον απαραίτητο εργαστηριακό εξοπλισμό.
 • Διορισμός εδώ και τώρα μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και στις Μ.Ε.Θ..
 • Άνοιγμα όλων των νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια
 • Επίταξη εδώ και τώρα όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων που έχουν τις κατάλληλες υποδομές να νοσηλεύσουν ασθενείς με covid.
 • Άμεσος Προσδιορισμός των δημόσιων εφημερευόντων οδοντιατρικών δομών, που θα λειτουργούν με ασφάλεια και για τους οδοντιάτρους (επαρκή Μ.Α.Π.) και για τους θετικούς ασθενείς που θα κατευθυνθούν εκεί για επείγουσα οδοντιατρική περίθαλψη.
 • Από την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν κινδυνεύουν μόνο οι ασθενείς με covid, κινδυνεύουν όλοι οι ασθενείς από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.»

Τα μέτρα που επείγει να γίνουν άμεσα καταθέτει το παραπάνω κείμενο συνταγμένο με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας και του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, προσκαλώντας συλλογικότητες και πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή, η οποία έχει έναν και μοναδικό στόχο: Τη δημιουργία ενός μοχλού πίεσης στα χέρια των μαχόμενων υγειονομικών της χώρας που θα αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους και να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.

Διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμά μας, δικαίωμά σας στη ζωή, την υγεία και την αξιοπρέπεια υπογράφουμε τον παρακάτω σύνδεσμό: https://www.ecss2006.com/asp/EODNP/ESY/ για να διαπλατυνθεί αυτή η ιερή πρωτοβουλία.


Πολλά λάθη μπορεί κανείς να καταλογίσει στην κυβέρνηση για την διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αυτό που είναι από τα πιο σοβαρά και δυστυχώς δεν αναδεικνύεται ανάλογα με την σοβαρότητα του είναι η αποδυναμωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η μικρή συμμετοχή της στην αντιμετώπιση του Covid 19.

Αντί να δοθεί το κύριο βάρος της μάχης κατά της πανδημίας στην Π.Φ.Υ. (Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), όπως θα έπρεπε, δίνεται στα (αποδυναμωμένα) νοσοκομεία και στις ΜΕΘ με τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε κάθε μέρα» σχολιάζει ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας και τονίζει τον ουσιαστικό ρόλο της Π.Φ.Υ.για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνοψίζοντας στα εξής:

 • Διενέργεια των τεστ rapid- pcr (μόνο στην Π.Φ.Υ.).
 • Αξιολόγηση όλων των θετικών περιστατικών ( κλινική και εργαστηριακή) και ανάλογα με την βαρύτητα του κάθε περιστατικού να δίνεται η αντίστοιχη οδηγία: α)Καθημερινή παρακολούθηση στο σπίτι χωρίς αγωγή, β)καθημερινή παρακολούθηση στο σπίτι με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και αν χρειαστεί επαναξιολόγηση κλινικο-εργαστηριακή στο Κέντρο Υγείας προς παραπομπή στο νοσοκομείο για νοσηλεία.
 • Ιχνηλάτηση όλων των επαφών
 • Καταγραφή όλων των δεδομένων ( κλινικών, εργαστηριακών) και επαναξιολόγηση των ασθενών μετά από 2 ή 3 μήνες για πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις του Covid.
 • Ενημέρωση της κοινότητας για τα μέτρα προστασίας και υπεύθυνες απαντήσεις στους προβληματισμούς ή στις όποιες απορίες αναπτύσσονται μέσα στην κοινωνία.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά προϋποθέτουν δομές Π.Φ.Υ. επαρκώς στελεχωμένες από ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, επαρκώς εξοπλισμένες με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα, καθώς και την υλοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

«Με αυτό τον τρόπο» , όπως επεξηγεί ο κ. Βήχας, «θα επιτυγχάναμε την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από τα περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο Π.Φ.Υ. και με την ουσιαστική στελέχωση και των νοσοκομείων – Μ.Ε.Θ. η αντιμετώπιση συνολικά της πανδημίας θα ήταν πιο αποτελεσματική.»

«Δυστυχώς η κυβέρνηση», καταγγέλλει ο Dr Βήχας , «κωφεύει τόσο στις κραυγές του υγειονομικού προσωπικού όλης της χώρας όσο και στην κοινή λογική και είναι φανερό πως πολιτική της επιλογή μέχρι και σήμερα είναι η μη ουσιαστική ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., πιθανότατα γιατί δεν θέλει να αφήσει μία μόνιμη παρακαταθήκη για την μετά Covid περίοδο, μία παρακαταθήκη που θα δυσκόλευε πολύ τα σχέδια της για την ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ.. Κωφεύει στα αυτονόητα και ουσιαστικά και προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκεια της με την ρητορική της ατομικής ευθύνης και να προβάλλει ως πανάκεια το εμβόλιο.»

Αλλά και για την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ο κ. Βήχας έχει τις αντιρρήσεις του και προβάλλει τα ερωτηματικά του σημειώνοντας: «η Π.Φ.Υ. είναι σαν μην υπάρχει. Έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την ουσιαστική ενίσχυση της Π.Φ.Υ.; Έχει δώσει κατευθυντήριες οδηγίες στις δομές Π.Φ.Υ. για την διαχείριση των περιστατικών; Οδηγίες σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και οι οποίες να επικαιροποιούνται όπως είναι αναμενόμενο για μία νόσο που τώρα την μαθαίνουμε; Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική.»


Καταπέλτης ο διακεκριμένος καρδιολόγος στην ανάλυσή του που ρίχνει βολές προς όλες τις κατευθύνσεις:

«Πιστεύω πως τώρα είναι η ώρα των πολιτών να πιέσουν την κυβέρνηση για να πράξει τα αυτονόητα. Να ενώσουν τις φωνές τους μαζί με εκείνες των υγειονομικών. Όλων των πολιτών γιατί η Υγεία και η Ζωή είναι αγαθά αδιαπραγμάτευτα. Όταν ξεκίνησε η πανδημία ακούγοντας τις θετικές δηλώσεις (και τα χειροκροτήματα) κυβερνητικών αξιωματούχων για τους λειτουργούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και για το αγαθό της Υγείας, αναρωτηθήκαμε εάν αυτή η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση θα άλλαζε ή τουλάχιστον θα μείωνε κάπως την νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία τους η οποία ήταν και δυστυχώς παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.»

«Δυστυχώς όπως φαίνεται πλέον καθαρά, η υγειονομική κρίση και οι σοβαρές επιπτώσεις της τόσο σε επίπεδο νοσηρότητας και θανάτων, όσο και σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, όχι μόνο δεν τους άλλαξε αυτή την ιδεοληψία, αλλά αντίθετα τους την ενίσχυσε και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που είδαν την υγειονομική κρίση ως μοναδική ευκαιρία να την υλοποιήσουν.»

«Το πρώτο στάδιο αυτής της υλοποίησης περιελάμβανε την συνειδητή έλλειψη στον όποιο σχεδιασμό τους της ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, καθώς και την δημόσια προβολή επιστημόνων, από επίσημη θέση μάλιστα, οι οποίοι ¨εντελώς συμπτωματικά¨ στις άπειρες δηλώσεις τους όλους αυτούς τους μήνες κάνουν δύο συνειδητές παραλείψεις: δεν αναφέρονται καθόλου στις πολλές και σοβαρές ελλείψεις του ΕΣΥ, δεν αναφέρουν τίποτα για την Π.Φ.Υ. (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας) και για τον ουσιαστικό και πρωτεύοντα ρόλο που έχει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.»

« Από τον Μάρτιο, από το πρώτο κύμα δηλαδή, μέχρι και σήμερα που αντιμετωπίζουμε το δεύτερο και πιο σφοδρό κύμα αυτής της πανδημίας, είχαν όλο το χρόνο να ενισχύσουν το ΕΣΥ και κυρίως την Π.Φ.Υ. (η οποία αποδυναμώθηκε από όλες τις κυβερνήσεις) γιατί εκεί έπρεπε να δοθεί η μάχη κατά του covid-19 στην Π.Φ.Υ. και όχι στις Μ.Ε.Θ.. Γιατί όταν ο σχεδιασμός σου είναι να τον αντιμετωπίσεις στα νοσοκομεία και στις Μ.Ε.Θ. είναι ήδη πολύ αργά, θα νοσήσουν πολύ περισσότεροι και δυστυχώς θα καταλήξουν περισσότεροι. Ακόμη και με αυτόν τον σχεδιασμό όμως δεν έκαναν τίποτα να ενισχύσουν τα νοσοκομεία-Μ.Ε.Θ. είτε σε ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, είτε σε εξοπλισμό.»

«Το δεύτερο στάδιο αυτής της υλοποίησης που ξεκίνησε τώρα περιλαμβάνει την απροκάλυπτη πλέον προσπάθεια της περιβόητης σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, ένα διακαή πόθο τους επί σειρά ετών. Τρανό παράδειγμα το κάλεσμα στους ιδιώτες να στελεχώσουν τις δημόσιες δομές υγείας με μισθούς και δικαιώματα δυσανάλογα μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα των γιατρών που υπηρετούν ήδη στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτή την επιλογή θα την καταλάβαινα εάν ήταν η ύστατη και αναγκαστική λύση ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. αφού όμως είχε προηγηθεί η πρόσληψη του απαραίτητου μονίμου υγειονομικού προσωπικού. Είναι φανερό πως δεν είναι ούτε η ύστατη αλλά ούτε και η αναγκαστική λύση, είναι ο σχεδιασμός τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποφασισμένος από τον περασμένο Μάρτιο. Η υλοποίηση του σχεδιασμού τους για την ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ.. Θλιβερός εταίρος αυτού του σχεδιασμού ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ο οποίος αυτές τις κρίσιμες ώρες για όλη την κοινωνία κάνει τον μεσάζοντα μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών γιατρών διαπραγματευόμενος την αμοιβή των τελευταίων αντί να απαιτεί την πρόσληψη μονίμων γιατρών. Τρανό παράδειγμα επίσης της προσπάθειας σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα είναι και η λεγόμενη «επίταξη» των ιδιωτικών δομών, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από μία πλουσιοπάροχη κυβερνητική χρηματοδότηση των ιδιωτικών νοσοκομείων για να περιθάλψουν ασθενείς με covid-19. Ήταν μάλιστα τόσο ευλαβικά προσανατολισμένοι στο κέρδος των ιδιωτικών νοσοκομείων που στον σχεδιασμό τους απέκλεισαν συνειδητά τους ανασφάλιστους ασθενείς για τους ευνόητους λόγους που καταλαβαίνουμε όλοι, και μόνο μετά από την έντονη κοινωνική κατακραυγή αναγκάστηκαν να το πάρουν πίσω.»

«Μπροστά μας έχουμε 4 με 5 δύσκολους μήνες. Έστω και τώρα μπορούν να κάνουν αυτά που δεν έκαναν τους προηγούμενους οκτώ. Να ενισχύσουν την ΠΦΥ, τα νοσοκομεία, να αυξήσουν τις ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει (κυρίως) προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού. Το Ε.Σ.Υ. αγγίζει πλέον τα όρια του. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί είναι ήδη σωματικά και ψυχικά εξουθενωμένοι και κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός αυτών που μολύνονται από τον ιό. Η κυβέρνηση και οι πολιτικές της επιλογές στην διαχείριση της πανδημίας κρίνονται και πολύ περισσότερο θα κριθούν στο τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας. Τότε που θα κάνουμε τον συνολικό απολογισμό των τραγικών επιπτώσεων κυρίως σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών. Τότε θα δούμε τι έγινε και κυρίως τι δεν έγινε. Στον τελικό απολογισμό δεν θα μπορούν να επικαλεστούν το αίολο, αόριστο και βολικό έτσι και αλλιώς επιχείρημα της ατομικής ευθύνης. Θα είναι πλέον η ώρα της κυβερνητικής ευθύνης. Και όταν υπάρχει απώλεια ανθρωπίνων ζωών από συνειδητές πολιτικές επιλογές δεν μιλάμε μόνο για πολιτικές αλλά και για ποινικές ευθύνες.»

»Τα χρόνια 2011-2016 τα πέτρινα εκείνα χρόνια για τους ανασφάλιστους που δεν είχαν πρόσβαση στο ΕΣΥ ένα κομμάτι της κοινωνίας αγωνίστηκε για την ισότιμη πρόσβαση αυτών των ασθενών, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους αλλά και την έντονη διαμαρτυρία τους με κάθε τρόπο. Έτσι και σήμερα πρέπει να σταθούμε στο πλάι των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη πολύπλευρης στήριξης και παράλληλα να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε όλοι μαζί δυναμικά ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό Δημόσιο σύστημα υγείας.Τώρα γιατί αύριο θα είναι αργά.»

Κι ενώ το Ε.Σ.Υ. καταρρέει και σύμφωνα με τους ειδικούς βρισκόμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα πανδημίας μετά τα Χριστούγεννα είναι ώρα να διώξουμε τους φόβους μας και να αγωνιστούμε για ένα ισχυρό σύστημα υγείας, αν θέλουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. «Γιατί οι δειλοί πεθαίνουν πολλές φορές πριν το θάνατό τους», όπως λέει ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

Η συγγραφέας Βάσια Τζανακάρη, συνομιλεί με την Τίν...
Η συγγραφέας Δέσποινα Σωτηροπούλου, συνέντευξη στη...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/